Voor de kids

Hoe geef je een Piratenfeest

Pirate's Party

Vorige week werd onze jongste alweer 7 jaar. Ik had hem al meerdere keren gevraagd in welk thema hij zijn kinderfeestje wilde vieren en dat varieerde nogal. Eigenlijk wilde hij alles wel wat jongens rond deze leeftijd leuk vinden. En dat is momenteel vooral Pokémon, nog steeds dino’s, Star Wars, Skylanders, draken en nog een aantal meer.

Maar zoals je twee weken geleden kon lezen, had ik heerlijk geshopt bij Søstrene Grene in Eindhoven. En daar kwam ik de leukste piratenspulletjes tegen. Omdat meneer toch nog geen keuze heeft kunnen maken, had ik spontaan daar in de winkel besloten om er een piratenfeest van te maken. Met vooral leuke stoere accessoires, veel doodshoofden en zo.

Pirate's Party

Gelukkig vond hij alles helemaal te gek. Pfff, dat was een pak van mijn hart. Want ergens was ik toch een beetje bang dat hij toch iets heel anders wilde en niet akkoord zou gaan met wat ik van plan was.

Nu dachten we in eerste instantie naar een binnenspeeltuin te gaan, want met zoveel jongens binnen blijven zitten als het slecht weer is, is niet altijd even leuk. Toch namen we dit jaar maar het risico en planden een feestje thuis. Bij goed weer zouden we naar een buitenspeeltuin gaan. En wat hadden we vorige week geluk! Zonnetje, rond de 20°C, heerlijk buitenspeelweer. En wilde de jarige absoluut niet thuisblijven.

Maar stel nu dat het wél slecht weer was geweest. Ik had natuurlijk een heel back-up plan gemaakt, met een heleboel leuke piratenspelletjes. Het mooie is overigens dat deze spelletjes zowel binnen als buiten kunnen.

Maar goed weer of slecht weer, we begonnen eerst met het uitpakken van de cadeautjes onder het genot van een sapje, heerlijke piraten-cupcakes en andere versnaperingen.’Hierbij kwamen een hoop van de leuke spulletjes van Søstrene Grene van pas. Toen eenmaal iedereen er was, vertrokken we naar de speeltuin.

Ga je voor een echt piratenfeest thuis, dan zijn er heel wat leuke spelletjes die je met de kinderen kan doen. Je hoeft niet eens een hoop extra te kopen, het meeste heb je waarschijnlijk gewoon in huis.

Kokosnoot Bowling

Eigenlijk een doodnormaal bowling spelletje, maar dan een klein beetje anders. Gebruik een kegelspel of, als je geen kegels hebt, vul een paar plastic flessen (maat maakt niet uit) met wat water of zand zodat ze recht blijven staan. Het leuke is nu om een echte kokosnoot te gebruiken om te bowlen. Een kokosnoot is nu eenmaal niet perfect rond, dus is het veel moeilijker om de kegels te raken. Geen kokosnoot? Geen nood! Pak een bal en wikkel daar wat krantenpapier en tape omheen. Zelfde effect!

Blikken gooien

Wie kent dit spelletje niet van de kermis? Je kunt gewoon blikken neerzetten, maar je kunt ze ook opleuken door ze te beschilderen of piratenplaatjes erop te plakken. Kijk maar op Pinterest waar heel veel gratis printables te vinden zijn.

Balwerpen

Dit spel kan in allerlei vormen, maar hoe leuk is het om de bal door de opengesperde bek van een haai te gooien? Voorbeelden van zo’n haaienbek kun je eveneens op Pinterest vinden. Pak een kartonnen plaat of doos, teken daar de open bek van een haai op, met grote tanden. Knip vervolgens uit en beschilder nog eventueel (grijze haaienkop eromheen, de tanden wit).

Voorproeven

Hier kun je een leuk verhaal omheen verzinnen. Vooral voor wat grotere kinderen leuk. Vertel dat de kok niet altijd te vertrouwen was. Dus moest de kok altijd in het bijzijn van iedereen het eten voorproeven. Dan wist de bemanning zeker dat het eten goed en veilig was. De ‘kok’ krijgt hiervoor een blinddoek om. Vervolgens laat je verschillende dingen proeven en moeten ze raden wat het is.

Voor kleine kinderen kun je dan best iets laten proeven als yoghurt, een snoepje, stukje brood, worst. Voor grotere kinderen kun je dit spel ook wat spannender maken, met iets zuurs of licht pittig, vreemde structuren.

Wat voel ik daar?

Altijd hilarisch, en niet alleen voor de kleintjes. Pak een kartonnen doos en maak aan de boven- of zijkant twee gaten, waar je met je hand doorheen kan. Maar maak ze niet te groot zodat je er niet makkelijk in kan kijken. Doe er vervolgens spulletjes in met verschillende structuur en/of textuur. Velen vinden het griezelig om ergens met de handen in te gaan, als ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Laat ze raden wat ze voelen. Denk aan iets hards, zachts, vochtig, korrelig, etc.

Pretzels vissen

In een speelgoedwinkel had ik een plastic haak (net zo eentje als Kapitein Haak heeft) gekocht. Je kunt ook zelf een haak maken met bijvoorbeeld een kleerhanger en wat tape eromheen. Laat ze om de beurt proberen pretzels uit een schaal te vissen. Wel de kleine pretzeltjes, dan wordt het een stuk moeilijker!

Touwtrekken

Touwtrekken is een echte klassieker. Maak er een piratenverhaal van: je probeert elkaars schip te enteren en je moet de bemanning van het andere schip ‘binnenhalen’.

Schat zoeken

Dit vergt wel wat meer voorbereiding. Je kunt zelf een kaart tekenen, maar online zijn heel wat voorbeelden te vinden. Verstop allerlei clous, laat de ene bijvoorbeeld naar de andere leiden. Op het eind vinden ze de schat. Zorg wel dat je vooraf alles goed hebt verstopt en ze niet bij aankomst al van alles kunnen zien. Je kunt een parcours binnen of buiten maken.

Tot slot nog wat tips:

 1. Om te voorkomen dat ze niet te lang op elkaar moeten wachten bij de spelletjes en op gegeven moment overal rond gaan rennen, kun je het beste de groep in twee of drie kleinere groepjes opdelen (afhankelijk van hoeveel volwassenen je bent om de groepjes te begeleiden) en verschillende spelletjes tegelijk laten doen.
 2. Je hebt altijd kindjes die in de spelletjes beter zijn dan anderen. Om niet een paar kinderen steeds beloningen te laten winnen, kun je ook hier een verhaal omheen bouwen. Piraten geven altijd hun veroverde schatten af aan de kapitein. Op het eind verdeelt de kapitein de schat onder de bemanning. Je zou ervoor kunnen kiezen om als beloning bij een spel plastic goudstukken te gebruiken of iets anders wat daarvoor dienst kan doen. De verdeelde schat krijgen de kinderen dan in een snoepzak mee naar huis.

Veel plezier!

Pirate's Party
Sharing is caring 🙂

Meer / More

20 Comments

 • Reply

  Cassandra Pater-Bosman

  oktober 23, 2017

  Wat een super vet thema zeg! Ik heb laatst voor mijn dochter een eenhoorn thema gehouden, maar dit vind ze vast ook leuk!

  • Reply

   Nicole

   oktober 23, 2017

   Dank je! Haha, tja, ik zou zelf wel een eenhoorn-thema willen houden, maar dat gaat er bij de jongens niet in. Andersom vinden veel meiden het wel leuk om stoere dingen te doen. Ooit maak ik voor mezelf een eenhoorn-taart 😉

 • Reply

  Natalie

  oktober 23, 2017

  Ik was onlangs in Amsterdam en ontdekte daar Søstrene Grene, wat een leuke spullen! Heb de piraten spulletjes daar ook zien staan, zo cute! Wil dringend zo’n winkel in Belgie!

  • Reply

   Nicole

   oktober 24, 2017

   Ja, leuk hè! En helemaal met je eens, ze moeten ook naar België komen. Gelukkig wonen we niet zo heel erg ver van Eindhoven 🙂

 • Reply

  nicole orriens

  oktober 24, 2017

  Dat ziet er allemaal heel goed uit. Het klinkt ook heel gezellig. Dat wordt vast een leuk feestje.

  • Reply

   Nicole

   oktober 24, 2017

   Het was supergezellig!

 • Reply

  MamaMinke

  oktober 24, 2017

  Wat een leuk idee! Mijn zoontje had het er al over dat hij graag een kinderfeestje wilde vieren. Dan is dit wel heel gaaf. Goede tip ook om de schat aan de kwaliteit te geven en later te verdelen. Zo krijgt iedereen iets

  • Reply

   Nicole

   oktober 24, 2017

   Precies, dat lijkt me in ieder geval makkelijker dan toe te zien dat elk spel iemand anders wint. Zo maakt het niet uit, alles gaat in één pot. Alle kindjes blij 🙂

 • Reply

  Marion Stam

  oktober 24, 2017

  Wat een leuke ideeën voor een themafeestje. Ik denk dat je met je tips veel moeders op een idee hebt gebracht.

  • Reply

   Nicole

   oktober 24, 2017

   Dank je. Als het lukt te inspireren, ben ik heel blij!

 • Reply

  Jessica

  oktober 24, 2017

  Wat super gaaf, leuke spulletjes heb je allemaal gehaald. is helemaal in he tegenwoordig een feestje met thema. Vroeger toen ik feestje had was dat nog helemaal niet zo haha..

  • Reply

   Nicole

   oktober 24, 2017

   Nee inderdaad, wij hadden dat vroeger ook niet (nu is het überhaupt lang geleden dat ik me daar weinig van herinner, hahaha). Vind een thema eigenlijk wel makkelijk, dan heb je toch een soort leidraad voor de hele middag.

 • Reply

  Gerdi - Blond&Bruin

  oktober 24, 2017

  Wat een leuk thema! Ik moet binnenkort ook echt eens aan dochterlief vragen wat voor thema ze wil voor haar verjaardagsfeestje als ze 7 wordt.

  • Reply

   Nicole

   oktober 24, 2017

   Oh, voor meiden kun je ook zo’n leuke thema’s verzinnen! Zag zoveel leuke ideeën toen ik zelf aan het oriënteren was.

 • Reply

  Amylia De Schepper

  oktober 24, 2017

  Mijn petekindje is ook een piratenfan! Ik maakte voor hem ooit een grote piratenboot cake!

  • Reply

   Nicole

   oktober 24, 2017

   Een boot nog wel, gaaf! Zal je petekindje vast heel erg blij mee zijn geweest!

 • Reply

  Verena

  oktober 24, 2017

  Als kind was ik dol op piratenfeestjes, al was ik zo meisje als het maar zijn kan. Grappig dat ik hier een soortgelijk concept lees!

  • Reply

   Nicole

   oktober 25, 2017

   Piratenfeestjes zijn ook wel universeel, en ik vond het stiekem misschien wel leuker dan onze jongens 😉

 • Reply

  Fleur

  oktober 25, 2017

  Wat leuk! Ik heb 2 meiden, dus wij houden sneller een K3 of prinsessenfeest, maar dit zouden ze denkt ik toch ook wel heel leuk vinden

  • Reply

   Nicole

   oktober 25, 2017

   Haha, tja, prinsessen gaan het hier helaas niet worden, maar de spelletjes zijn universeel en kunnen in elk thema aangepast worden. Heb in mijn speurtocht naar accessoires ook zoveel leuke meidendingen gezien.

Geef een reactie