#MondayMusings, Reviews

Review: plantaardige alternatieven voor zuivel

Oat Yogurt with Berries

Plantaardige alternatieven voor zuivel bestaan al langer, maar meestal waren die alternatieven gebaseerd op soja. De laatste tijd schieten de alternatieven bijna letterlijk als paddenstoelen uit de grond.

Ik heb me eigenlijk nooit voor die alternatieven geïnteresseerd. Ten eerste omdat ik het niet nodig had. Ik heb geen allergieën of intoleranties. Ten tweede omdat ik ooit in een ver verleden sojamelk had geprobeerd en het echt vreselijk vies vond. Misschien was het ook omdat ik de ongezoete versie niet lekker vond, maar ik heb voor de rest de soja-zuivel links laten liggen.

Altijd in voor iets nieuws

Maar nu zijn heel wat meer alternatieven op de markt en niet alleen in bio- of reformzaken. In de reguliere supermarkten kom je ook steeds meer merken tegen en steeds meer plantaardige alternatieven voor zuivel. Daarnaast zullen de soja-producten van toen (en dan heb ik het misschien wel over 20 jaar geleden) ook flink zijn veranderd. En nieuwsgierig aagje dat ik ben, wil ik altijd wel weten hoe iets nieuws smaakt.

Een kleine selectie

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig echt veel nieuwe producten te koop. Alles in één keer kopen en proberen kan natuurlijk niet. Ik probeer wel regelmatig iets nieuws mee te nemen bij de wekelijkse boodschappen. En zo is eigenlijk deze kleine selectie ontstaan.

Melk

Om te beginnen heb ik twee soorten ‘melk’ gekozen. Nou ja, eigenlijk één soort, maar van twee verschillende merken. Enerzijds de kokosmelk van Alpro en de kokosmelk van Albert Heijn. Wat me in beiden aantrok, was het lage suikergehalte. Suiker is iets waar ik sowieso heel veel op let als ik producten koop. Met ongeveer 2g per 100ml heeft deze melk een heel laag natuurlijk suikergehalte, zelfs heel wat minder dan gewone koeienmelk.

Coconut Milk

Coconut Milk is low in natural sugars

De smaak is licht kokos-achtig, niet te overdreven. Maar wellicht toch te veel kokos voor iemand die misschien niet zo van de smaak van kokos houdt. Ook al is de melk niet gezoet, proeft hij toch best zoetig. En dat vind ik zelf eigenlijk wel prettig.

Coconut Milk is a delicious alternative to milk

Als ik de twee moet vergelijken vind ik de melk van Alpro lekkerder. Heeft een wat romiger mondgevoel en is net iets smaakvoller. Maar beide soorten vind ik prima te doen. Ik drink tegenwoordig dan ook graag een glaasje kokosmelk. Ook vervang ik hiermee steeds vaker melk in bijvoorbeeld bakrecepten.

Yoghurt/kwark

Ik zag laatst bij de Albert Heijn ook potjes kokosyoghurt staan. Omdat ik de melk lekker vond, wilde ik de yoghurt ook weleens proberen. Persoonlijk viel de yoghurt mij tegen. Die vond ik dan weer te veel naar kokos smaken. Maar je houdt toch van kokos? Ja, dat wel. Maar op de één of andere manier deed me dit meer denken aan de het vette gedeelte van kokosmelk in blik. En dat vind ik dan niet zo lekker om zo te eten.

Coconut Yogurt

Coconut Yogurt

Coconut Yogurt

Van Alpro had ik al vaker reclame gezien voor de Alpro Go On, dat een perfect alternatief voor kwark (of zoals ze hier in België zeggen ‘platte kaas’) zou moeten zijn. Nu is kwark eigenlijk ook verse kaas en was ik héél benieuwd of het Alpro gelukt was om dat na te maken. Nee dus. Ik vond dit helemaal niet op kwark lijken. In de mond voelt het eerder als een kruising tussen yoghurt en pudding. En de smaak viel bij mij ook niet zo goed. Weinig smaak, eerder iets kunstmatigs. Heb er van alles nog doorheen gedaan, maar dat hielp uiteindelijk niet. Voor mij dus zeker geen succes.

Quark/soft curd cheese alternative

Quark/soft curd cheese alternative

Daarentegen vond ik de Mild & Creamy met havervlokken van Alpro dan weer wel een succes. Een lekker romig yoghurt-alternatief, op basis van soja en haver, met wat havervlokken erdoor. Ik had er nog wat vers fruit op gedaan en wat chia-zaadjes voor extra crunch. Dit vond ik wel erg lekker.

Oat Yogurt

Persoonlijk

Nu is smaak heel persoonlijk. Het is dan ook niet mijn bedoeling om mensen aan te zetten om iets te kopen of juist producten af te raden. De één zal de producten lekker vinden, de ander niet. Wat ik wel hoop te bereiken, is interesse te wekken. Probeer eens wat anders. Wie weet ontdek je wel iets wat je superlekker vindt. Soms kan dat tegenvallen en soms wordt je positief verrast.

En heel eerlijk denk ik ook dat we er steeds meer naartoe moeten om niet-dierlijke producten te gebruiken. Niet vanwege intoleranties of allergieën, niet vanwege het dierenleed (waarmee ik niet wil zeggen dat ik dat onbelangrijk vind, integendeel), maar vanwege de grootschalige manier waarop wij (wereldwijd) op dit moment dierlijke producten consumeren. De consumptie groeit nog steeds en dus ook de productie ervan. En dat kan niet eeuwig blijven doorgaan.

Helemaal afschrijven hoeft niet, wil ik ook niet. Maar een gezonde mix moet kunnen.

Bedankt voor het lezen!

Dit is géén gesponsord artikel. Ik krijg hier geen vergoeding voor, in welke vorm dan ook. Wat ik hierboven heb geschreven, is gebaseerd op mijn eigen mening.

Sharing is caring 🙂

Meer / More

8 Comments

 • Reply

  Cynthia

  september 18, 2017

  Ik wil het ook eens proberen. Dit is een goede reminder. Thanx, nu doe ik het echt eens!

  • Reply

   Nicole

   september 18, 2017

   Leuk, ben benieuwd wat je ervan vind! Hier thuis zijn de meningen nogal… verdeeld 😉

 • Reply

  nicole orriens

  september 19, 2017

  Jeetje, wat een boel alternatieven zijn er eigenlijk zeg! Dat wist ik niet.

  • Reply

   Nicole

   september 19, 2017

   Ja, echt wel, ook o.b.v. rijst, haver, cashews etc. Er is tegenwordig zoveel te krijgen. Ik ben voorlopig nog niet uitgetest 🙂

 • Reply

  Romy

  september 23, 2017

  Ik gebruik zelf lactosevrije melk en yoghurt ivm een tolerantie en dat bevalt me goed. Laatst probeerde ik een proefverpakking amandel-rijstemelk en die vond ik ook erg smakelijk. Ik vind het een uitkomst, mijn buik blijft zoveel rustiger.

  • Reply

   Nicole

   september 23, 2017

   Amandel-rijstmelk moet ik nog proberen. Heb je cashewmelk al eens geprobeerd? Dat is mijn nieuwe favoriet.

 • Reply

  roelina

  september 23, 2017

  Ik ben er geen fan van. Heb het wel geprobeerd maar vind vooral de kokosdranken erg smerig. Beetje weeïg. Soya producten gaan nog wel trouwens.

  • Reply

   Nicole

   september 24, 2017

   Grappig, bij mij juist andersom. Ik vind de kokosmelk echt heerlijk (maar niet de kokosyoghurt), maar soyamelk vind ik juist niet zo lekker.

Geef een reactie