Reviews

Review: de Dodow

The Dodow - falling asleep faster

Via Sampleo.com mocht ik de Dodow testen. Een klein apparaatje dat je moet helpen sneller in slaap te vallen. Toen ik de oproep zag, heb ik me meteen aangemeld. Want dat in slaap vallen, dat wil vaak niet zo goed lukken bij mij. Wat was ik dan ook blij dat ik bij de uitverkorenen zat om de Dodow te mogen testen.

Verkeerd adres?

Het had nog wat voeten in de aarde om de Dodow te ontvangen. Ik kreeg van het bedrijf, dat de Dodow verkoopt, netjes een email met een zendingsnummer dat ik kon volgen. Het nummer was de eerste dagen enkel aangemeld, maar nog niet in het traject te volgen. Nog geen paniek, want dat gebeurt wel vaker.

Na een paar dagen nog eens gecheckt en ja hoor, het apparaatje was overgedragen aan DPD en de levering zou naar alle waarschijnlijkheid op woensdag aankomen. Na twee dagen nog niets te hebben ontvangen, ging ik nog eens tracen. Wat staat daar? Verkeerd adres?? Dat kan helemaal niet.

Franse opmaak

Wat was nu het probleem? De Dodow wordt verkocht door een Frans bedrijf. In Frankrijk worden de huisnummers vóór de straatnaam gezet. En in plaats van een ‘buitenlands’ (lees: Nederlands) adres en dito opmaak over te nemen, hebben ze hun eigen opmaak gebruikt.

Nu mag ik eigenlijk wel van een DPD (Europese vervoerder) verwachten dat ze “1, straatnaam” zelf kunnen interpreteren als “Straatnaam 1”, maar dat bleek te moeilijk. Het pakketje kwam dus met de melding ‘verkeerd adres, huisnummer ontbreekt’ (ook al stond het er wél op, alleen vóór de straatnaam) op het depot te liggen.

Voordeel was nu wel dat we een specifieke afspraak konden maken. Het werd dus de woensdag erop. Een week later. Maar eind goed al goed, ik kreeg dus eindelijk mijn Dodow!

Uitpakken

Helemaal in mijn nopjes was ik, toen ik ‘m eindelijk kreeg. Uiteraard heb ik hem meteen uitgepakt en klaargezet voor ’s avonds. De Dodow komt netjes verpakt in een klein doosje, met een makkelijk te lezen handleiding (in diverse talen) en wat tips om de Dodow optimaal te gebruiken. Ook handig: batterijen worden ook al meegeleverd. Kun je meteen aan de slag.

The Dodow - falling asleep faster

The Dodow - falling asleep faster

The Dodow - falling asleep faster

Eerste avond

Ik moet wel toegeven dat ik nogal sceptisch was. Hoe kun je nu met een simpel lampje wel in slaap vallen, terwijl allerlei andere methodes altijd falen. Maar ik wilde dit dingetje wel een eerlijke kans geven. Als allereerste kun je de intensiteit van het licht instellen. Ik heb de minst felle stand gekozen en dat bleek uiteindelijk ook fel genoeg.

Het was nog wel even zoeken waar ik de Dodow precies zou neerzetten. Door de diepe achterkant van ons bed staat het nachtkastje te ver naar achteren en het licht kwam te ver naar links op het plafond. Naast me op de grond zetten was ook geen optie, want dat wierp dan weer schaduwen en kwam er maar een halve cirkel op het plafond.

Uiteindelijk toch boven op de rand van het bed gezet en om te voorkomen dat ik mijn hoofd naar achteren moest rekken om de cirkel te zien, hebben we er iets onder gelegd zodat het appraatje schuin kwam te staan. Nu kon ik ontspannen in bed liggen en naar de cirkel kijken.

Hoe werkt het

Je zet de Dodow aan door er simpelweg even op te tikken. Een enkele keer tikken is 8 minuten, 2 keer achter elkaar is 20 minuten. Ik koos gelijk voor 20 minuten, omdat 8 me toch wat kort leek. Als je gewend bent om minimaal een half uur tot een uur wakker te liggen, kun je je niet voorstellen binnen 8 al in slaap te vallen.

The Dodow - falling asleep faster

Er wordt een blauwe cirkel op het plafond geprojecteerd die groter en feller wordt en dan weer kleiner en bijna helemaal uit. Het advies is om met je ademhaling het ritme van het licht te volgen. Inademen als het fel wordt, uitademen als het afneemt. Leg je handen op je buik en concentreer je op je ademhaling.

The Dodow - falling asleep faster

The Dodow - falling asleep faster

Dat vergde in het begin ook nog wat oefening, want ik ademde blijkbaar veel te snel en moest dus een paar keer mijn adem inhouden om het ritme te blijven volgen. Maar dat ademen went eigenlijk vrij snel. Door op het licht én je ademhaling te focussen begin je vanzelf al rustiger te worden. Ik vond het een beetje een mengeling van mediteren en bijna hypnotiseren.

Blij verrast

Zoals ik al zei was ik best sceptisch. Maar ik moet nu ook toegeven dat ik enorm blij verrast ben. Na een paar minuten werden mijn ogen heel zwaar en kon ik ze echt niet meer openhouden. Daarna zal het nog maar een paar minuten hebben geduurd dat ik in slaap ben gevallen, want ik heb niet meer meegemaakt dat de Dodow uit ging.

Verder testen

Ik heb het apparaatje nu een korte tijd geprobeerd en het heeft me echt al geholpen sneller in slaap te vallen. Maar het was ook een periode met minder dagen werken, veel feesten, de vakantie van de kinderen en een griep erboven op. Ik ga dus nog even verder testen, nu het normale dagelijkse leven weer op gang komt. Wat ik in deze korte testperiode ervan heb gezien is wel positief.

Ook zullen we kijken of dit iets is voor onze oudste van 9 jaar. Een echt nachtbrakertje, is meestal nog veel te wakker rond bedtijd en heeft daardoor ook moeite om snel in slaap te komen. Wellicht dat dit ook voor hem de oplossing is.

Aanrader

Zou ik de Dodow anderen aanraden? Vanuit mijn eigen (korte) ervaring nu zeker wel. Maar zoals met zoveel kun je nooit zeggen dat het bij iedereen en in dezelfde mate zal werken. Maar wie niet waagt, die niet wint. Het is niet goedkoop in de aanschaf, maar als het werkt is het dat meer dan waard.

Bedankt voor het lezen!

Ik heb de Dodow mogen ontvangen om te testen. Wat ik hierboven heb geschreven is
volledig gebaseerd op mijn eigen ervaring en persoonlijke mening.

Sneller in slaap vallen met de Dodow
Sharing is caring 🙂

Meer / More

2 Comments

 • Reply

  Cynthia

  januari 10, 2018

  Klinkt goed. Misschien een ideetje voor mijn mama. Die heeft vreselijke slaapproblemen.

  • Reply

   Nicole

   januari 10, 2018

   We zijn ‘m nu aan het testen met de oudste. Hij slaapt wel niet binnen de tijd (ook niet op 20 min) maar geeft wel aan dat het hem rustig maakt en slaperig. Dat alleen al is een grote vooruitgang. Van de 5 avonden is hij maar 1 keer naar beneden gekomen.

Geef een reactie