Alle Recepten, Koekjes, Glutenvrij

Hazelnootmakronen

Hazelnootmakronen

Terwijl kokosmakronen en makronen met amandelen alom bekend zijn, geldt dat voor hazelnootmakronen helemaal niet zo, nochtans is dat buiten Duitsland zo. En dat is jammer, want ze zijn waanzinnig lekker. En makkelijk te maken.

Gemalen hazelnoten

In Duitsland kun je al jaren gemalen hazelnoten kopen, ze liggen standaard bij de bakbenodigdheden in zowat elke supermarkt. Tot voor kort was het in Nederland en België wat lastiger te krijgen, maar ook hier komt het steeds meer in de schappen te liggen. En je kunt natuurlijk ook bij talloze online noten- en zadenshops tegenwoordig gemalen hazelnoten oftewel hazelnootmeel kopen.

Zelf malen

Maar je kunt ze natuurlijk ook makkelijk zelf malen, in een sterke blender of keukenmachine. Dat deden wij vroeger thuis ook, toen er nog helemaal geen gemalen noten te krijgen waren. Ik kan me nog herinneren dat ik samen met mijn moeder hazelnoten en amandelen maalde voor alle kerstkoekjes.

Easy does it

Maar goed, ook al kan ik het zelf en is het misschien ook wel voordeliger, ik vind het toch wel erg makkelijk om gemalen en al te kopen. Zelf koop ik alles in bulk in als we naar Duitsland gaan in de vakantie, maar we gaan ook nog wel eens een dagje op en neer om te shoppen en boodschappen te doen. Zeker in december is dat ook nog eens extra gezellig door de kerstmarkten overal.

Overtollig eiwit

Meestal begin ik overigens andere soorten koekjes te bakken, waarvoor doorgaans alleen eidooier nodig is. En zit ik dus vaak met 10 of meer eiwitten te koekeloeren. Meestal bewaar ik ze nu meteen per 3 of 4 in een bakje in de koelkast en kan ik dan makkelijk makronen en schuimpjes maken. Zo dus ook deze hazelnootmakronen, met de 4 eiwitten die overbleven nadat ik mij Butterplätzchen had gemaakt.

Ingrediënten

4 eiwitten

Een paar druppels citroensap

250 g suiker

400 g gemalen hazelnoten

Instructies

Verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik gebruik overigens twee bakplaten, zo kunnen de koekjes achter elkaar gebakken worden.

Klop het eiwit met een paar druppels citroensap stijf.

Voeg beetje bij beetje de suiker toe, terwijl je door blijft kloppen.

Meng dan de gemalen hazelnoten met een spatel door het eiwit.

Beslag maken voor de hazelnootmakronen

Leg m.b.t. twee theelepels kleine hoopjes op de bakplaat. Gebruik grotere lepels voor grotere makronen. Ik vind het makkelijk om een portioneertang of ijsschep te gebruiken. Er zijn ook extra kleine te koop of sets met meerdere maten te koop.

Portioneren en afbakken van de hazelnootmakronen

Bak ca. 15-20 minuten in het midden van de oven.

Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen. Laat ze eerst zo’n 5 à 10 minuten op de bakplaat afkoelen en leg ze dan op een afkoelrekje om volledig af te koelen.

Ik haalde uit dit recept 16 grote makronen en ca. 45 kleintjes.

Heerlijke hazelnootmakronen

Ze zijn echt onwijs lekker. Je kunt ze ook in chocolade dopen, wordt het extra feest.

Eet smakelijk!

Hazelnootmakronen

 

Sharing is caring 🙂

Meer / More

Geef een reactie