Persoonlijk, All articles

Keukenbrand – deel 1

Keukenbrand - deel 1

Mijn grootste nachtmerrie? Brand. Dat is al van kinds af aan, sinds ik van heel dichtbij een grote verwoestende brand heb meegemaakt. Gelukkig geen persoonlijke slachtoffers, maar de beelden, de paniek, die hebben jarenlang mijn dromen beheerst. En op 7 april dit jaar werd mijn grootste angst waar: brand in eigen huis, een keukenbrand.

Voorzichtig

Ondanks dat ik altijd heel voorzichtig ben en ook voorzorgsmaatregelen heb getroffen. Zo hebben we jaren geleden al eens een touwladder gekocht voor noodgevallen. Die staat in onze slaapkamer binnen handbereik, mocht het ooit zo zijn dat we de trap niet meer af kunnen door brand. Ook al vele jaren ligt er een blusdeken binnen handbereik in de buurt van het fornuis. Ook al koken we niet op gas.

Ik trek van veel apparaten de stekker standaard uit het stopcontact na gebruik of als we voor een korte of langere periode weggaan, ik laat nooit de droger draaien als ik wegga of naar bed ga, kaarsen mogen alleen daar branden waar ze niets anders kunnen aansteken… en toch gebeurde het totaal onverwachte.

Mama, er is brand

Ik besloot de dagelijkse avondwandeling over te slaan en bleef met Noah thuis. Ik ging douchen en net toen ik me aan het afdrogen was komt Noah boven: mama, er is brand. Vol ongeloof reageer ik wat nors: hoe, er is brand, waar dan. Kon me gewoon niet voorstellen wat er in godsnaam brand zou kunnen veroorzaken. Er stond niets aan, er brandden geen kaarsen…. Kind, je bent aan het overdrijven.

Keukenbrand

Mama, er is écht brand, in de keuken. Nog steeds vol ongeloof loop ik naar beneden, want er kan helemaal geen brand zijn. Ik trek de keukendeur open en… sta als aan de grond genageld naar vuur op het fornuis te kijken. De airfryer stond in lichterlaaie. Maar die was niet gebruikt, de stekker was eruit, hoe dan?? Er gaat een knop om, en ik schiet in actie.

Inductieplaat

De inductieplaat bleek op full power te staan, precies onder de airfryer. Eén van de katten (we hebben een sterk vermoeden de jongste) heeft de inductieplaat aangezet. Dat gebeurt wel vaker, alleen gaat die meteen weer uit als er geen pan op staat. Ik had alleen de airfryer nog niet opgeruimd. De stalen onderplaat deed blijkbaar dienst als pan en de plaat bleef aan. Het resultaat een grote smeltende brandende massa.

De plaat eerst uitgezet, de blusdeken van de kast getrokken en zo goed en zo kwaad als het kon over de airfryer gegooid. Al snel vulde de keuken zich met zwarte rook. Ondertussen riep ik naar Noah dat hij papa moest bellen. Maar die kon hij niet bereiken. Bel 112 en geef ons adres door.

Dichte keuken

Gelukkig hebben we een dichte keuken. Ik deed het raam dicht en de deuren om zoveel mogelijk de brand de zuurstof te ontnemen. Inmiddels kwam ook mijn man thuis, die meteen de stoppen uitzette voor de keuken en de brandblussers uit de auto’s haalde (een geluk dat dat in België verplicht is om in de auto te hebben). Helaas haalden die kleine blussers weinig uit.

Politie

Zo’n 10 minuten nadat we 112 hadden gebeld kwam er politiewagen aan. Eén van de agenten haalde ook nog een grote blusser uit de wagen en rende de keuken in. Seconden later stond hij alweer buiten adem buiten, met een lege blusser. Van de brandweer was er nog geen spoor te bekennen. Nogmaals 112 gebeld, zou het niet goed doorgekomen zijn? Jawel, ze komen eraan… Na meer dan 20 minuten is eindelijk de brandweer ter plaatse.

Lees verder in deel 2

Geef een reactie