Persoonlijk, All articles

Keukenbrand – deel 2

Keukenbrand - deel 2

Vervolg van Keukenbrand – deel 1

Traag

Het kwam allemaal heel traag op gang, alsof er niets aan de hand was. Eerst rustig een pak aantrekken, op het gemakje slangen afrollen. Minuten verstreken voordat de eerste brandweerman eens poolshoogte kwam nemen in de keuken. Uiteindelijk werden wij naar buiten gebonjourd en ging de brandweer aan de slag.

Snel geblust

Met het grote materieel was de brand snel geblust, maar de schade was toch aanzienlijk. Voor de brand zelf had de brandweer niet eens veel water nodig, wel om de muur te koelen. Die bleek namelijk dusdanig heet te zijn geworden dat er onmiddellijk weer brand zou ontstaan als ze dat niet zouden doen. Nu kon alles open om de rook te laten verdwijnen. De storm van die avond kwam wat dat betreft als geroepen. Nadat de brandweer nog metingen in het hele huis had verricht, werd alles weer veilig verklaard.

Geluk

In alle chaos beseften we wel meteen: wat hebben we een geluk gehad. Wat als ik mee was gaan wandelen? Wat als Noah boven aan het gamen was geweest? Wat als… ik moet er niet aan denken. We hebben ook geluk dat we de brand een beetje hebben kunnen vertragen, door alles meteen dicht te zetten (halleluja voor een dichte keuken), een blusdeken te gebruiken, de brandblussers uit de auto te halen… We kunnen het allemaal navertellen. Wij zijn oké, de beestjes zijn oké, we hebben nog steeds een huis.

Ravage

Terug binnen drong het niet meteen door hoeveel schade er was. Ik liep op mijn slippers de keuken in en dacht over een laag van poeder en stof te lopen. Dat was eigenlijk ook wel zo, alleen zat onder die laag een heleboel water. Er stond gewoon 2 cm water in de keuken. Dat bluspoeder mengt zich niet met water en blijft er als een deken op liggen. Met veger en blik uiteindelijk het water inclusief as en bluspoeder schep voor schep opgedaan.

Overal

Maar as en vooral bluspoeder zat echt overal. We begonnen met de vloer en bovenop het aanrecht. Ongelofelijk wat een smerig spul dat is. Alle apparaten die op het aanrecht stonden zaten onder. We werden ook meteen gewaarschuwd om geen apparaten te gaan gebruiken en alles af te schrijven. Het stof kruipt overal in en gaat uiteindelijk oxideren. Wat misschien niet meteen, maar zeker op een later tijdstip kortsluiting en wellicht ook weer brand kan veroorzaken. Niet alleen zonde van de apparaten, maar ook nog eens gevaarlijk.

Foto’s

Terwijl we beetje bij beetje aan het opruimen waren, maakten we ook overal foto’s van, voor onszelf maar met name ook voor de verzekering. Het stof, oftewel een mengeling van as en bluspoeder, zat tot ver in de kastjes. Aan de kant van de brand was er ook nog eens veel waterschade in de kastjes. Gelukkig hebben we behoorlijk wat kunnen ‘redden’, maar we hebben ook veel weg moeten gooien.

Keukenbrand - foto's ravage

Veel werk

Het was behoorlijk veel werk. Alles hebben we uit de kastjes moeten halen en schoon moeten maken/af moeten wassen. Vanaf de brand op donderdagavond tot zondagavond zijn we bijna ononderbroken bezig geweest. Maandag was het weer een gewone werkdag voor ons, dus stopten we even met het werk in de keuken. Die break hadden we ook echt nodig.

Verhuizing

Ondertussen begon ons huis er ook uitte zien als we aan het verhuizen waren. Het gros van alles wat er in de keuken zat hebben we in kratten en dozen opgeborgen. Een kleine selectie spullen voor dagelijks gebruik hebben we eruit gelaten. De eerste dagen is dat ook voldoende, maar al snel ben je dingen aan het zoeken. In welke doos of krat zit dat nou? Nu, drie maanden verder, is wat dat betreft nog niet veel veranderd.

Verzekering

De eerste maand was helemaal triest. De verzekeringsagent was er meteen de volgende ochtend. Sterker nog, die was zelfs ’s avonds nog gekomen, als we zijn mobiel nummer hadden gehad. Alleen was het daarna wachten op de schade-expert, voordat we ook maar echt konden gaan beginnen (behalve grof schoonmaken kon nog niets). En die liet ook op zich wachten. Pas 4 weken na de brand hadden we een afspraak. Gelukkig ging het daarna vrij snel en was binnen een paar weken verzekeringstechnisch alles geregeld.

Lees binnenkort verder in deel 3

Geef een reactie