Poeh, ik kan de keren niet tellen dat ik deze vraag hier thuis heb gehoord. De eerste keer dat de vraag “Mama, wanneer krijg ik een telefoon” hier werd gesteld is alweer een aantal jaar geleden. Denk dat de oudste net 8 was. Toen doken al in de directe omgeving de eerste ‘eigen’ telefoons van vriendjes en familie op. Niet alleen bij 8-jarigen hoor, maar zelfs al jonger.
Oneerlijk
Dat die van ons dat niet meteen ook kregen werd hier als bijzonder oneerlijk ervaren. Maar wij bleven bij ons standpunt. Dat ze namelijk nog veel te jong waren en het totaal niet nodig was. Ze hadden allebei al een eigen tablet, dat vond ik al heel wat. Waarom moet je dan per sé een telefoon? Ze zouden toch nog niet daarmee op pad mogen, dus heeft zo’n ding ook totaal geen toegevoegde waarde op die leeftijd. Nee, dan zijn we maar onredelijke ouders.
Welke leeftijd?
Welke leeftijd is dan wel redelijk? Een referentiekader hebben we eigenlijk niet. We zijn ook geen ouders die dan roepen “toen wij klein waren…”. Daar had ik zelf als kind een hekel aan en ik vind ook nu dat je gewoon niet kunt vergelijken. Het was er niet, dus hoe kun je dan als reden aanvoeren dat jij dat ook niet hebt gehad als kind. Wat vinden wij dan een redelijke leeftijd? Eigenlijk niet zozeer een keiharde leeftijd, dan wel levensfase. Voor ons is dat de overgang naar de middelbare school. Dus werd het voor ons 12 jaar (dan zit hij in groep 8/6de leerjaar).
Overstag
Is onze oudste dan nu 12? Nope, en toch zijn we eerder overstag gegaan. Niet omdat hij genoeg gezeurd heeft (dat doet de jongste wel). Maar het zou toch nog maar iets meer dan een half jaar zijn voordat hij die ‘magische’ leeftijd bereikt. En er gebeurde iets wat we vooraf nooit hadden kunnen bedenken: Corona. In de maanden van lockdown hebben we steeds meer moeten loslaten. Wat vaker (en soms ook langer) alleen laten, alleen laten fietsen, alleen op pad laten gaan.
Handig
Zo kwamen er steeds vaker momenten dat je dacht: goh, nu was het wel handig geweest als ie een telefoon had gehad. Om te bellen of om snel even een appje te sturen. Dus moesten we uit eigen overwegingen onze eisen bij gaan stellen. En kreeg de oudste dus met 11, in groep 7/5de leerjaar zijn eigen telefoon. Toen kwam er weer wat anders om de hoek kijken. Want welk merk en model telefoon geef je dan? Wat voor abonnement ga je afsluiten? Ook daar wordt natuurlijk enorm naar elkaar gekeken. Wat hebben de andere kinderen?
Voorkeur
Als ik naar de voorkeur van de kinderen moet vragen, dan wordt het een high end telefoon, met dito prijs. Heb ook gelijk laten weten dat er geen haar op mijn hoofd zit dat daar ook maar een seconde over nadenkt. We gaan gewoon voor een simpele telefoon, waar je wel voldoende mee kunt doen, zoals appen. Qua merk gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar een Samsung, dat merk heb ik zelf al jaren (o.a. een A5 (2016) gehad en nu nog de S9, en ik weet al welke ik hierna wil).
Model
Maar voor welk model ga je dan? De keuze is letterlijk reuze. Niet alleen moet je kijken naar de verschillende modellen, maar ook voorgangers en eventuele opvolgers van een model. Wat ons betreft hoefden we niet per sé voor het allernieuwste model uit een range gaan, maar zeker ook niet voor het oudste. Bij dat laatste vind ik bv. ook belangrijk of het operatingsysteem nog voldoende ondersteund wordt, oftewel, hoe lang kun je nog updates daarvan krijgen. Daarmee vielen er gelijk een aantal af. Verder bepaalde de prijsvoorkeur nog da er een (flink) aantal afvielen. Want nogmaals. Als eerste telefoon voor een 11-jarige ben ik toch nog niet bereid om de hoofdprijs te bepalen.
Abonnement
We vergeleken uiteindelijk een aantal modellen qua functionaliteit, prijs én qua abonnement. Wij wonen in België en mijn man en ik hebben allebei een abonnement binnen onze thuisbundel. Maar daarnaast heb ik ook al bijna 15 jaar een abonnement bij Ben in Nederland lopen. Met de huidige roaming-wetgeving maakt het in feite niet meer uit waar je nu een abonnement afsluit, aangezien toch alles in je bundel zit. Dus vergeleken we allebei.
Met of zonder telefoon
De vraag werd dus uiteindelijk ook: gaan we voor uitbreiding bij ons en dus enkel abo en een losse telefoon kopen? Of gaan we voor een abo in Nederland en pakken we daar een telefoon bij? Ik kwam bij Ben al snel bij het Samsung A51 abonnement uit. De A51 is in ieder geval een model dat ik (zonder de eisen die ik nu heb voor mijn blog) zelf zou kiezen en is vergelijkbaar met mijn oude A5. Een mooie middenklasser, met voldoende opslag, mooie camera’s voor en achter, goede snelheid en batterijduur.
Net iets te veel
Uiteindelijk vond ik het toch net iets te veel voor een eerste telefoon. Het gaat er vooral om dat hij bereikbaar is, kan appen en af en toe een spelletje kan spelen. Hij moet eerst maar eens bewijzen dat hij verantwoordelijk met een telefoon om kan gaan, dan kunnen we bij een opvolger net een stapje verder gaan. Dan komt die A51 er wel. Voor nu werd het de A20e.
Niet het nieuwste model Samsung, maar nog lang genoeg ondersteund. Met voldoende capaciteit, mooie functies en een aangenaam prijsje voor een eerste eigen telefoon. En met een kleine uitbreiding van onze thuisbundel ook qua abonnement niet te gek. Nu is het aan hem om te laten zien dat we er goed aan hebben gedaan om hem toch nu al een telefoon te geven.
Bescherming
Om hem een beetje te ondersteunen dat het ook goed blijft gaan met die telefoon, heb ik wel meteen een goede hoes en beschermend glas gekocht. Ik hoef maar naar mezelf te kijken om te weten dat je telefoon ongelukkig laten vallen zomaar kan gebeuren. Mijn S9 is zo al een paar keer ‘gered’ en heb ik inmiddels het derde beschermglas erop zitten. Het kost even wat extra, maar een scherm of zelfs telefoon vervangen is nog een pak duurder.
Nieuwe tijden
We leven in nieuwe tijden. Soms moeten we dan onze eisen wat bijstellen, zoals nu ook ten tijde van Corona. Het heeft ons niet alleen ellende gebracht, maar ook een aantal mooie dingen. Er zijn juist door de verkleining van ons sociale leven hechtere vriendschappen ontstaan en hebben we geleerd onze kinderen iets sneller los te laten. Dat ze klaar waren om losgelaten te worden hebben ze ook laten zien in de laatste maanden.
Social distancing
De verkleining van ons sociale leven, oftewel social distancing, mag dan alleen geen andere betekenis krijgen. Zo’n telefoon is leuk en aardig, maar als dan twee tieners (hier op de boerderij in de Eifel waar we al jaren op vakantie gaan) naast elkaar op de bank zitten en met elkaar zitten te appen, dan bekruipt met toch een wat naar gevoel, hoe grappig dat op dat moment ook was.

Hoe zit dat bij jullie? Hebben jullie kinderen al een eigen telefoon? En zo ja, hoe oud waren ze toen ze er eentje kregen?
xoxo
Nicole
Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen. Lees meer over samenwerkingen in de disclaimer.
Ilse
september 1, 2020We zien wel…
Hier tijdens corona ook aan het skypen met de vrienden en ik denk inderdaad vanaf het moment dat ik ook voel dat het handig is en hij er klaar voor is, dat we wel overstag gaan.
Met duidelijke afspraken.
Nicole
september 1, 2020Dat dus. Je merkt wel als ze er klaar voor zijn. Soms is dat eerder dan je dacht en moet je je ‘regels’ bijstellen.
Saskia
september 14, 2020Ik ga dit allemaal nog krijgen met mijn nu 1 jarige zoon… Hou me hart vast hou de wereld er over heel wat jaren uit ziet met technologie.
Nicole
september 16, 2020Er verandert zo veel in zo korte tijd. Go with the flow, zou ik zeggen 😉