All articles, Blog, Tips

Week Zonder Vlees

Week Zonder Vlees - BE editie 2023

De Week Zonder Vlees is al 5 jaar een begrip in Nederland en elk jaar doen weer meer mensen enthousiast mee met de uitdaging om een week géén vlees te eten. De Week Zonder Vlees is in 2018 door Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër) in het leven geroepen en het initiatief is sindsdien immens gegroeid en dit jaar voor het eerst eraan toe om internationaal te gaan: de allereerste Belgische Week Zonder Vlees gaat morgen, 23 Oktober 2023, van start.

Nederlandse Stichting

De Nationale Week Zonder Vlees is een Nederlandse stichting met een duidelijke missie en visie. Niet om van iedereen nu overtuigd vegetariër te maken, verre van. Vanuit het oogpunt om een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan de steeds uitdagendere klimaatdoelstellingen (de overmatige vleesconsumptie van vandaag staat in directe relatie met de CO2-uitstoot) willen zij een flexitarisch eetpatroon promoten, want als wij allemaal (blijvend) iets minderen kan dat al een enorme impact hebben op termijn.

Wil je meer informatie over het verhaal van de Week Zonder Vlees, hun missie en meer (zoals tips, wat je bespaart door mee te doen, de internationale ambities), ga dan zeker even naar Week Zonder Vlees.

Geen saaie kost

Nog een doelstelling is overigens ook om te laten zien dat vegetarisch en veganistisch helemaal niet saai of smakeloos hoeft te zijn. Wie heeft niet wel eens opmerkingen gehoord als ‘ik ben toch geen konijn’ of ‘vlees hoort erbij’. Vroeger kreeg je het beeld dat een vegetariër alleen sla eet, en dat eten zonder vlees maar saaie kost is. Maar niets is minder waar. Op hun website vind je naast handige tips ook zeer smaakvolle recepten die laten zien dat vegetarisch of plantaardig eten niet saai is. En zeker niet ingewikkeld! Want ook dat is vaak wat een drempel opwerpt: niet weten wat je moet doen, het idee dat het heel moeilijk is om een gerecht zonder vlees echt smaakvol te krijgen.

Uitdaging

Doe mee en daag jezelf uit! Persoonlijk heb ik nooit volledig aan een week zonder vlees meegedaan. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik het hele jaar door al regelmatig vegetarisch of zelfs vegan kook. Ten eerste omdat ik al lang vind dat elke dag vlees écht niet nodig is. Ik hou van een mooi stukje vlees, of vis, maar ook kaas, volle melk etc. Volledig zonder zullen wij niet gaan. Maar het mag wel een pak bewuster. Bewust kiezen voor een goed stuk vlees, maar ook bewust kiezen voor een dag zonder vlees.

Vleesvervangers

Daarnaast probeer ik graag nieuwe smaken en texturen. Zodra er iets nieuws op de markt is wil ik dat proberen. Vooral ook omdat ik er ook over mee wil kunnen praten. Ik moet mijn eigen oordeel kunnen vellen. Er is best wel wat controverse rond vleesvervangers, want waarom moet een stuk vlees nagebootst worden? Kies je om geen vlees te eten, probeer dan ook geen lookalike. Daar vind ik persoonlijk wat van, ik bijt ook graag in een burger, dus waarom mag ik geen nep-burger daarvoor pakken? Je durft er soms bijna niet meer voor uit te komen. Vleesvervangers gebruiken of niet, laten we iedereen daar zijn/haar eigen keuze in maken.

Vega(n) gerechten

Dat gezegd hebbende gebruiken wij niet alleen vleesvervangers als we een dag vega(n) gaan hoor. Er zijn zoveel heerlijke vegetarische gerechten waarbij de groenten de hoofdrol hebben. Kijk maar eens naar de Indiase keuken, met de lekkerste curry’s, of een Italiaanse risotto, een Mexicaanse Chili Sin Carne. Zo zijn er van over de hele wereld vegetarische gerechten die net zo spannend zijn (of vaak nog veel spannender) dan een biefstuk met friet.

Met z’n allen

Al jaren introduceer ik vega(n) gerechten in ons eetpatroon, de kinderen groeien er als het ware mee op. Het leuke is dat ze deze keer ook echt de uitdaging aan wilden gaan om een week lang, elke dag, vegetarisch of vegan te eten. Bij ons betekent dat deze week dus elke dag een vegetarische of plantaardige maaltijd tijdens het avondeten. Waarom niet volledig, alle maaltijden?

Omdat het er niet om gaat dat je volledig overschakelt, maar dat je ook met kleine(re) aanpassingen een verschil kan maken en dat dit zeker in een normaal dagelijks patroon opgenomen kan worden. Zonder drastische maatregelen.

Doe jij ook mee?

PS: op de titelfoto: burger met vega kroketburger van Vivera, met een plakje peperkaas, sla, rode ui en een sausje van mayonaise, Dijon mosterd en honing… fingerlicking good 😉

Week Zonder Vlees- PIN afbeelding

Geef een reactie