Persoonlijk, Blog, Reviews, Tips

Keukenbrand -deel 4

Keukenbrand - deel 4

Vervolg van Keukenbrand – deel 3

Eindelijk

Yes, eindelijk was het zover, maandag 22 augustus werd met de ‘grote’ werken begonnen. Dat wil zeggen, het stuken, schuren, vervangen van het aanrechtblad, vervangen van de apothekerskast, inbouwen van alle nieuwe apparatuur, schilderen. Het weekend ervoor stond dus in het teken om de keuken daarop voor te bereiden.

Alles er weer uit

Want ook al stond er al behoorlijk wat in kratten en dozen (en dat al vanaf 7 april), er stond toch nog behoorlijk wat in de keuken. Ook de kastjes onder het aanrechtblad moesten nu volledig leeg. Stiekem ben je daar toch wel een paar uurtjes mee zoet. Ook de tafel en stoelen gingen eruit, rekjes/borden van de muur, spotjes uit het plafond, afdekplaten van stekkerdozen en schakelaars van de muur.

Mealpreppen

In dat weekend deed ik ook nog aan mealpreppen, de keuken zou tenslotte en aantal dagen zo goed als onbruikbaar te zijn. Nochtans was mijn verwachting dat zeker voor een hele week de keuken overhoop zou liggen. Dus kookte ik vooruit om zeker 4 dagen eten in de magnetron op te warmen (we hadden al die we tijd een losse magnetron, dus die was makkelijk te verplaatsen).

Sneller klaar dan gedacht

Maar de werken waren sneller klaar dan gedacht. Binnen twee dagen was er gestukt, geschuurd, het aanrechtblad zat erin, de apothekerskast was vervangen, alle apparatuur zat erin en aangesloten, er was deels afgekit en waren zelfs plinten geplaatst (die we in 10 jaar in dit huis nog niet eens hadden). Alleen kon er nog niet geschilderd worden, daarvoor moest het stucwerk droog zijn. Maar… we waren weer operationeel!

Schoonmaak

Woensdag kon ik dus aan de schoonmaak beginnen en konden in ieder de kasten weer ingeruimd worden. De besteklades moesten nog wel even wachten want we moesten nog bestekbakken wachten. Voor de rest lieten we de keuken nog voor wat ie was, aangezien we nog moesten schilderen. Zo bleven we ook de rest van de week nog in de woonkamer eten.

Schilderwerk

Zaterdag gingen de jongens uit logeren en maakten we gebruik van de situatie. Als eerste naar de verfwinkel voor isolerende primer (best prijzig, maar met roet op de muren en plafond geen overbodige luxe), goed dekkende verf en wat materiaal. Eenmaal thuis eerst de hele keuken ingepakt en afgeplakt. Een werkje dat ons toch gauw een paar uurtjes kostte. Diezelfde dag nog muren en plafond in de primer gezet en ’s avonds lekker uit eten geweest met z’n tweetjes. Een aanrader trouwens als je eens in Hasselt bent: Blend by Rauw.

Zondag

Op zondag in alle vroegte opgestaan om onmiddellijk te gaan schilderen. We waren ook erg benieuwd (en een klein beetje gespannen) of de primer en verf inderdaad alle roet goed zouden dekken. Net geschilderd zag het er in ieder geval al perfect uit. Maar ook na een dag drogen was het resultaat echt top. Alles gedekt, geen roet meer te zien. Een stralend witte keuken, met dank aan het goede advies dat we bij verfgroothandel ’t Verfspoor kregen. Als we ooit ook eens de rest van het huis aanpakken (wat ook echt hard nodig is), weten we in ieder geval waar we naartoe teruggaan.

Op orde

En zo konden we eindelijk alles weer op orde brengen. Als eerste bestelde ik trouwens weer een nieuw spatscherm. Gelukkig vergoedde de verzekering dat ook. Baalde enorm dat ik er toen maar een paar dagen plezier van had gehad. Aangezien de nieuwe inductieplaat iets breder is dan de oude bestelde ik een groter formaat spatscherm (eigenlijk ook wel nodig met mijn gespetter soms). En i.p.v. kleur koos ik nu voor zwart-wit, omdat dat beter bij het nieuwe aanrechtblad past. Wel weer dezelfde foto trouwens, van de Schotse hooglanders van de Crole Hoeve. Past nu qua kleur ook beter bij de nieuwe afzuigkap, die van zwart glas is en omdat hij schuin loopt ook veel lager hangt dan de oude.

Keukenbrand - deel 4 collage1

Zuinig

Ik merk dat ik nu veel zuiniger op alle spullen ben. Veel neem je in de loop der tijd voor lief, maar ons is heel duidelijk gemaakt hoe snel je dingen kwijt kunt zijn, door heel lullige kleine dingetjes. Om de nieuwe inductieplaat te beschermen tegen beschadigingen maar nog veel meer tegen kleine pootjes die, ondanks dat ze weten dat ze er niet op mogen, toch op het aanrecht gaan zitten en per ongeluk iets aanzetten (waar dus alles mee begon), heb ik nu een inductiebeschermer op de kookplaat liggen.

Handig

Echt superhandig dat ding. In eerste plaats (door onze ervaring nu) om te voorkomen dat niets of niemand nog de inductieplaat per ongeluk aanzet. Ook al is deze zelf al beter beveiligd dan onze oude, toch blijft er een risico. Met die beschermer dus niet. Maar wat ook handig is, is dat je nu ook gewoon iets op de plaat kunt zetten zonder die te beschadigen. Je vergroot dus daarmee eigenlijk ook een beetje je werkvlak.

En je bent foodblogger of niet, ik heb ook nog eentje extra besteld. Als fotoachtergrond, haha. Dat gaat namelijk ook perfect. Ik had dat al met de placemats geprobeerd door gewoon online een leuke achtergrond te zoeken bij Pixabay.com (daar kun je onder voorwaarden gratis foto’s downloaden) en die als placemat af te laten drukken. Maar eigenlijk zijn deze inductiebeschermers daar nog wat makkelijker voor, want groter! Dus tip voor wie weleens met fotoachtergronden werkt (of gewoon zo’n ding in de keuken nodig heeft): bestel ook een inductiebeschermer bij Fotocadeau.

Fotoachtergronden

Manlief

Manlief heft de smaak te pakken met die eigen foto’s op producten laten drukken. Hij vindt die foto van de Schotse hooglanders echt te gek en zou die graag nog op canvas willen. Voor in de woonkamer. Nu ben ik daar niet zo voor, maar hij heeft wel gelijk dat het na 10 jaar tijd wordt dat er iets op die kale muur in de woonkamer komt. Een eigen foto op canvas ontwerp je eenvoudig bij FotoOpCanvas, dus daar gaan we nog wel naar kijken. Maar dan zoeken we nog wel een mooie foto waar we het wel over eens zijn.

Gelukkig

Voor de rest zijn we nu echt heel gelukkig met de keuken. Het heeft even geduurd, met heel wat frustraties in de tussentijd, maar hij is af en zo mooi weer. Ik geniet er weer elke dag van. Mijn zin om als vanouds de keuken in te duiken om te koken en te bakken komt weer helemaal terug. We hebben geluk gehad, dat beseffen we heel goed. Ongeluk zit écht in een heel klein onverwacht hoekje.

Lees ook Keukenbrand – deel 1 Keukenbrand – deel 2 Keukenbrand – deel 3

Geef een reactie