Drinks, All Recipes, Blog, Tips

7 lekkere drankjes die je geproefd moet hebben

7 drankjes die je geproefd moet hebben

Vergeet bubbelthee en frappuccino. Dit zijn zeven heerlijke en gezonde drankjes die je geproefd moet hebben:

1.       Kefir

Een licht prikkelend drankje vol gezonde bacteriën voor je darmen. De soort op basis van melk kun je in de supermarkt vinden. Het beste kies je de naturel variant, want deze is onbewerkt en daardoor het meest gezond.

Je kunt kefir ook zelf maken op basis van water of melk. Daarvoor heb je een kefirstarter nodig en melk of water en suiker. De (melk)suiker vormt de voeding voor de bacteriën in de starter, zodat ze zich gaan vermenigvuldigen.

Waterkefir smaakt nog wel zoet, dus mogelijk bevat deze nog suiker. Melkkefir heeft een friszurige smaak.

2.     Kombucha

Ook kombucha is een gefermenteerd drankje dat gezonde bacteriën bevat. Je kunt het kopen of zelf maken met een speciale kombucha zwam. Vanwege het koolzuurgas dat de bacteriën produceren, is dit drankje licht prikkelend.

Als het goed is, bevat kombucha geen suiker. Dit is tijdens het fermentatieproces helemaal ‘opgegeten’ door de bacteriën. Sommige soorten kombucha zijn wel gezoet. Kies het merk dat hiervoor steviolglycosiden gebruikt. Zo voorkom je dat je snelle koolhydraten en lege calorieën binnenkrijgt.

3.      Gemberbier

Gemberbier is ook zo’n lekker gefermenteerde drankje dat je gemakkelijk zelf kunt maken. Dat is ook nog eens een stuk gezonder dat de gemberbieren of ginger ales uit de supermarkt. Die bevatten vaak behoorlijk wat suiker of intensieve zoetstoffen.

4.     Kokoswater

Kokoswater is een heerlijke verfrissende drank die bovendien boordevol elektrolyten zit. Dit zijn lichaamseigen zouten die belangrijk zijn voor je gezondheid. Door transpiratie, bijvoorbeeld tijdens het sporten, neemt de hoeveelheid elektrolyten af.

Kokoswater vult de elektrolytenbalans weer aan en is dan ook de perfecte basis voor een gezonde sportdrank. Voeg hier nog citroen- of limoensap aan toe en eveneens het sap van een komkommer.

Zo heb je een ultra hydraterend en verfrissend drankje met waardevolle vitamines en mineralen. Je kunt het nog zoeten met rauwe honing of kokosbloesemsuiker. Deze ongeraffineerde suikers bevatten het meeste voedingsstoffen.

5.      Chai

Chai is sterke zwarte thee met melk en verwarmende specerijen. Denk aan kaneelbast, kardemompeulen en kruidnagels. Het beste kook je zowel de specerijen als de melk even mee, totdat de thee de kleur heeft van koffie met melk.

Er zijn ook lekkere kant-en-klare chai theemengsels die dezelfde specerijen bevatten. De melk moet je alleen nog even toevoegen. Krijg je een opgeblazen gevoel van koemelk, gebruik dan geitenmelk, schapenmelk of plantaardige melk. Bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk.

Je kunt de melk met een melkschuimer tot een luchtig geheel kloppen. Dan krijgt je thee een lekkere schuimlaag. Nog een beetje kaneelpoeder erover en je hebt een heerlijk verwarmend en kruidig drankje. Om de thee te zoeten gebruik je het beste kokosbloesemsuiker of palmsuiker.

6.     Bulletproof coffee

Ken je bulletproof coffee al? Deze koffie met boter en MCT-olie bevat gezonde vetten en heeft een romige smaak. Je maakt hem door koffie samen met een klont boter en scheut MCT-olie in de blender te gieten en even goed te mixen.

Als je geen blender hebt, volstaat een staafmixer of gewoon roeren ook. De koffie kan dan een lekkere schuimlaagje krijgen. Zoeten of melk toevoegen hoort niet bij het recept en is ook niet nodig.

7.     Green power smoothie

Zin in een rijk gevulde smoothie? Deze green power smoothie bevat romige avocado, kokosmelk en Griekse yoghurt. Deze heerlijke ingrediënten leveren allemaal gezonde voedingsstoffen en zijn bovendien bijzonder vullend.

Spinazie en aardbeien zorgen voor gezonde vezels, vitamines en mineralen. Voeg je nog een schep superfood mix toe, dan verrijk je je smoothie nog eens met gezonde voedingsstoffen.

In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een superfood mix ofwel green juice gaat kopen.

Dit gastartikel is geschreven door healthblogger Annemiek voor Cookies & Carrot Sticks.

Leave a Reply