All articles, Events, Reviews

Boerderij® Chips – chips met een bijzonder verhaal

Boerderij Chips

Boerderij® Chips – chips met een bijzonder verhaal

Een paar weken geleden mocht ik samen met een aantal collega-foodbloggers een kijkje gaan nemen bij de Hoeksche Hoeve, de makers van Boerderij® Chips. Als fervent chips-liefhebber hoefde ik geen twee keer na te denken toen ik de uitnodiging kreeg. De rit helemaal naar ’s Gravendeel was het meer dan waard: ik kwam terecht in het chips-walhalla! Ik mocht met eigen ogen zien, en proeven, hoe dit bijzondere chipje wordt gemaakt.

Een bijzonder verhaal

Bij een bijzonder chipje hoort een bijzonder verhaal. Alles begon in 2002 toen drie akkerbouwers in de Hoeksche Waard besloten om hun krachten te bundelen en samen te gaan werken, onder de naam Hoeksche Hoeve. Niet alleen om kosten te besparen maar ook om meerwaarde te creëren. Het idee om een eigen eindproduct op de markt te zetten werd geboren.

Experimenteren

De eerste chips werden in een gewone huis-, tuin- en keuken frituurpan gebakken. Die chips werden zo goed ontvangen dat een jaar vol intensief experimenteren begon. Frituurtechnieken werden geperfectioneerd, de beste olie werd geselecteerd en verschillende aardappelrassen werden getest. Eind 2004 begon de productie van de eerste chips.

Delicatessen

In eerste instantie waren de grootgrutters nog niet geïnteresseerd in nóg weer een chipsmerk, er zijn immers voldoende chipssoorten op de markt, en waren de chips onder de naam Hoeksche Chips enkel te koop bij delicatessen- en speciaalzaken. Dat is nog steeds zo, maar inmiddels zijn deze lekkere chips als Boerderij® Chips ook te koop bij o.a. Jumbo en Albert Heijn.

Hoeksche Chips en Boerderij Chips

Bijzonder

Wat maakt deze chips nu zo bijzonder? Over elk stukje in het proces is nagedacht. De aardappelen komen recht van het land en worden ter plaatse tot chips verwerkt. Geen lange afstanden, geen handelaars ertussen. Een kortere keten kun je je niet voorstellen. Maar ook de productie is bijzonder.

De aardappelen worden eerst grondig gewassen en worden dan, in tegenstelling tot de industriële productie, ongeschild in plakjes gesneden. De plakjes worden niet meer gewassen, waardoor het zetmeel niet weggespoeld wordt (zetmeel = smaak), maar gaan ze onmiddellijk in de grote frituurbakken. Dat zorgt er overigens ook voor dat de chips gedurende het jaar iets donkerder van kleur worden.

De exacte reden is dat in de tijd dat de aardappelen in de opslag liggen steeds meer zetmeel omgezet wordt in suiker. De aardappel zelf wordt dus donkerder vanbinnen. Omdat het zetmeel dus niet wordt weggespoeld en de plakjes ook niet vóór het frituren worden geblancheerd (zoals bij gewone chips wel gebeurt), verandert de kleur en ook de smaak (de chips worden iets ‘zoeter’).

Geen toevoegingen

Na het frituren wordt verder niets meer toegevoegd, behalve zout, peper of paprika. Soms zijn er ook bijzondere smaken, zoals truffel en seizoensmaken, maar altijd met enkel natuurlijke ingrediënten. Ook zijn de chips zowel lactose- als glutenvrij en zonder toegevoegde suikers. En voor de liefhebber (waar ik me sinds mijn bezoek ook toe kan rekenen) zijn ze ook als ‘puur’ te krijgen. Zonder zout of wat dan ook. Zo proef je de échte smaak van de chips.

Controle

Tijdens het hele proces wordt ook steeds gecontroleerd of alles aan de strenge normen voldoet. Na het frituren wordt eerst door een scanner een deel van de chips gesorteerd. Maar omdat een machine ook niet alles kan onderscheiden, wordt er ook nog door een medewerker gecontroleerd en gaan enkel de beste chips door.

Productie en strenge controle van de Boerderij Chips

Persoonlijk

Leuk detail: op de achterkant van de zak staat altijd de naam van de verantwoordelijke van de controle. Mét een telefoonnummer erbij. Zo kun je diegene laten weten wat je van de chips vond. Zo kun je ook echt persoonlijk contact leggen. Of je nu tevreden of ontevreden bent.

Duurzaam

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Over elke stap in het proces wordt nagedacht. De aardappelen komen van de velden rondom de hoeve en hoeft er maar minimaal transport plaats te vinden.

De zonnebloemolie, waarin de chips worden gebakken, wordt naderhand verwerkt tot biodiesel en wordt ook gebruikt om de werkruimte te verwarmen. Omdat de aardappelplakjes niet gewassen worden, komt er nauwelijks zetmeel in het afvalwater, waardoor dat niet gezuiverd hoeft te worden.

Aardappelen die niet verwerkt kunnen worden, worden in een biovergister verwerkt of worden verwerkt tot diervoeder. Ongediertebestrijding gaat ook op een natuurlijke manier. Langs de velden staan planten en gewassen die insecten aantrekken die op hun beurt bijv. luizen bestrijden op de aardappelgewassen.

Duurzaamheid staat voorop bij Boerderij Chips

Zelfs over de verpakking is nagedacht. Chips zitten over het algemeen in plastic zakken die aan de binnenkant bekleed zijn met een folielaag. Bij het recyclen is het ontzettend moeilijk om die twee lagen van elkaar te scheiden. Daarom zitten de Boerderij® Chips in doorzichtige zakken, die makkelijk gerecycled kunnen worden.

Passie en trots

Niet alleen proefden we deze middag de smaak en kwaliteit van de chips, maar ook de passie waarmee deze chips worden geproduceerd. Van het moment dat de aardappelen worden gerooid tot het moment dat de zakken in de dozen worden gepakt. Je voelt het overal. Hier wordt door iedereen met veel trots aan het product gewerkt.

Met veel plezier kijk ik dan ook terug op mijn bezoek aan de Hoeksche Hoeve. Ik heb veel geleerd, mocht de passie voelen en me helemaal rond eten aan chips. Ik was al fan, want deze chips zijn echt super smaakvol en heerlijk knapperig, maar nu ik ook het verhaal achter deze chips ken is mijn liefde alleen maar groter geworden.

Uiteraard gingen we ook niet zonder lege handen naar huis. Wij kregen ook nog een doos met drie zakken chips mee. Waar thuis overigens vrij snel korte metten mee werd gemaakt. Jammer genoeg moest ik delen met man en kinderen…

Ben jij ook zo’n chipsfan? Ken jij ook al Boerderij® Chips?

Liefs,

Nicole xoxo

PS: ook zo’n doos met chips winnen? Check op Instagram hoe je kans kan maken!

Geef een reactie