All articles, Events

GezondDorp Leende – een gezond initiatief

LCHF Belevingsmarkt van GezonDorp Leende

GezondDorp Leende

Een paar jaar geleden bleek uit onderzoek dat vooral in Zuid-Oost Brabant het gemiddeld aantal personen met overgewicht en daarmee verband houdende gezondheidsproblemen hoger ligt dan in de rest van het land. In Leende bleek de gemiddelde BMI (Body Mass Index) zelfs het hoogst. Voor Hans van Kuijk (sportarts) en Norbert van den Hurk (huisarts), beiden afkomstig uit Leende, de reden om samen het project GezondDorp Leende te starten.

Gezond project

GezondDorp Leende is een project waarbij de focus ligt op gezonde voeding en voldoende beweging. Onder professionele begeleiding krijgen de deelnemers voedings- en bewegingsadvies, met als doel afname in gewicht en een betere gezondheid te bewerkstelligen. Gelijk aan het begin van het project in 2016 hebben zich een kleine 200 inwoners aangemeld voor het project. Inmiddels is dat aantal flink gegroeid en doet zelfs de lokale middenstand mee aan tal van initiatieven.

Voeding

De grootste pijler in het project is gezonde voeding, waarbij wordt uitgegaan van het LCHF-principe. LCHF staat voor Low Carb High Fat, met andere woorden weinig koolhydraten en veel (gezonde) vetten. Zelf hebben ze er inmiddels een andere draai aan gegeven, namelijk Low Carb Healthy Food. Een mooie, positieve insteek. Dat verandert verder niets aan het advies om vooral ‘echt’ te eten. Geen voorverpakte en bewerkte voedingswaren, vooral vers, met de seizoenen mee. Er wordt met name ook gewezen op wat wél mag en uiteraard op wat je best weg kan laten.

Het werkt

Zonder nu op details in te gaan, kan er wel gesteld worden dat het project werkt en reeds vruchten heeft afgeworpen. Na een half jaar waren de deelnemers gezamenlijk al meer dan 400 kg afgevallen (bron: Medicalfacts.nl). Ruim de helft van de deelnemende diabetici kon stoppen met medicijnen. Opmerkelijk is ook te noemen (vooral dan voor de tegenstanders van een dergelijk dieet), dat het cholesterol niet is gestegen ondanks de hogere vetinname. De resultaten werden in 2017 op het Ancestral Health Symposium NL 2017 in Maastricht gepresenteerd.

Kennismaken

Is je interesse gewekt? Dan kun je nu heel makkelijk en op een leuke manier kennismaken met het project. GezondDorp Leende organiseert namelijk op 12 augustus a.s. de LCHF Belevingsmarkt. Met tal van stands, workshops en lezingen. De entree tot de markt is gratis. Wil je aan één of meerdere workshops of lezingen deelnemen, moet je je vooraf wel aanmelden, de plaatsen zijn namelijk beperkt. Voor de workshops en lezingen wordt overigens wel een kleine, maar zeer schappelijke vergoeding gevraagd. Meer over het programma en de deelnemers vind je op http://lchfbelevingsmarkt.gezonddorp.nl/.

Persoonlijk interesse

Ik had bij het begin van het project er wel eens iets over gehoord, maar eerlijk gezegd was het daarna volledig uit beeld verdwenen. Toen ik nu dan het persbericht kreeg toegestuurd over de LCHF Belevingsmarkt, was mijn interesse gelijk weer gewekt. Als bijna ‘buurmeisje’ (ik ben in buurdorp Valkenswaard opgegroeid), werd ik toch wel even met enige trots gevuld. Een heel dorp dat aan zijn gezondheid werkt en laat zien dat het kan. Petje af.

En ook al volg ik geen pure LCHF-leefstijl, eten wij hier thuis toch geregeld koolhydraatarm. Ik geloof namelijk wel in een goede balans en afwisselen met koolhydraatarme maaltijden en focussen op gezonde en pure voeding in het algemeen passen daar prima bij. Daarom ga ik er 12 augustus ook zeker bij zijn. Ik ben heel benieuwd naar de diverse stands en ik ga ook een aantal lezingen en workshops volgen. Kom jij ook?

Tot snel!

xoxo

Nicole

Voor het gebruik van de afbeelding heb ik toestemming gekregen.

24 Comments

 • Reply

  Chicamoms

  juli 19, 2018

  Wat bijzonder dit. Mooi initiatief. Kom zelf uit best dus leende ken ik wel!

  • Reply

   Nicole

   juli 19, 2018

   Uit Best, leuk! Ja, vind het ook heel bijzonder. En dat er in een dorp ook zoveel animo voor is.

 • Reply

  Daphne - verdraaidmooi

  juli 19, 2018

  Ik moet zelf juist uitkijken om niet af te vallen, maar ik kan me voorstellen dat het bij mensen die een onsje meer wegen, een mooi initiatief is.

  • Reply

   Nicole

   juli 19, 2018

   Vind het een heel mooi initiatief, er zijn zoveel mensen met overgewicht en vaak lukt het in je eentje niet. Op deze sta je er voor je gevoel ook niet alleen voor.

 • Reply

  Lizzie | Globalizious

  juli 19, 2018

  Wat goed dit!!! Hebben vast veel mensen baad bij!

  • Reply

   Nicole

   juli 19, 2018

   Ik vind het echt heel bijzonder, waar zoveel mensen tegelijk eraan meedoen en samen voor een gezonde leefstijl gaan.

 • Reply

  orriens nicole

  juli 20, 2018

  Wat een goed initiatief, en wat fijn dat het ook vruchten afwerpt. Mijn man gaat binnenkort ook een koolhydraatarm dieet proberen.

  • Reply

   Nicole

   juli 20, 2018

   Het dieet ligt soms best wel wat onder vuur, maar behoorlijk veel mensen hebben er baat bij. Ben benieuwd hoe je man het gaat ervaren.

 • Reply

  Mariëlle

  juli 20, 2018

  goed idee zo’n event. Het is nooit verkeerd om geïnspireerd te worden tijdens het gezonde eten en/of afvallen.

  • Reply

   Nicole

   juli 20, 2018

   Ben ook heel benieuwd naar de workshops en vooral ook naar de lezing van één van de oprichters.

 • Reply

  Roelina

  juli 20, 2018

  We zijn ook in de wereld gestapt van low carb. ikzelf lette al veel op suiker, maar manlief eet zelfs nu geheel keto. En ja het werkt. Al is het alleen al voor de bewustwording van hoeveel suiker overal in zit.

  • Reply

   Nicole

   juli 21, 2018

   Precies die bewustwording, want als je er eenmaal op gaat letten kun je versteld staan waar overal toegevoegde suiker in zit.

 • Reply

  Merel

  juli 20, 2018

  Wat een mooi initiatief en fijn dat het ook daadwerkelijk werkt. Samen gezond eten motiveert om extra je best te gaan doen.

  • Reply

   Nicole

   juli 21, 2018

   Dat je er niet alleen voor staat maakt volgens mij inderdaad een groot verschil. Vind het echt heel bijzonder.

 • Reply

  Gabrielle

  juli 21, 2018

  Goed project zeg, gezonde voeding is echt essentieel

  • Reply

   Nicole

   juli 24, 2018

   Helemaal waar! Maar dat er ook zo’n gezamenlijke poging wordt gedaan en je ook kan zien dat het werkt, vind ik echt top.

 • Reply

  Manon

  juli 21, 2018

  Fijn dat dit soort initiatieven er zijn. Uiteindelijk gaat het om een goede gezondheid, en daar moeten mensen bewust van zijn

  • Reply

   Nicole

   juli 24, 2018

   Inderdaad. En zo mooi om te zien dat dit soort initiatieven ook echt kunnen werken.

 • Reply

  Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar wat een goed initiatief!

  • Reply

   Nicole

   juli 29, 2018

   Ja, vind ik ook een goed initiatief.

 • Reply

  Felice Veenman

  juli 26, 2018

  geweldig dat zo’ninitiatief dus werk. Volgens mij maakt het helemaal niet zo veel uit wat je nu wel en nit eet..als je maar bewust eet en niet te veel. En genoeg beweegt natuurlijk

  • Reply

   Nicole

   juli 29, 2018

   Precies dat, die bewustwording van wat je nu eigenlijk eet is zo belangrijk.

 • Reply

  Rory

  augustus 2, 2018

  Goed initiatief. Ik had er ook over gelezen. Bewustwording vind ik sowieso een hele goede. Na afgelopen familieweekend waarbij we weer een aantal driegangen diners hebben meegemaakt probeer ik nu ook wat lichter, wat meer groente en gewoon gezonder te eten. Ook minder glaasjes wijn. Dat ik nu een fles Finley heb gekocht is ook niet de oplossing trouwens want man, wat zit er veel suiker in. Ook maar geskipt.

  • Reply

   Nicole

   augustus 7, 2018

   Ik dacht ook na de eerste reclame dat Finley ‘beter’ was, tot ik het etiket goed las. En inderdaad, de bewustwording. Er worden nog veel te weinig etiketten gelezen en fabrikanten weten ons met mooie namen op de pakjes goed te verleiden en doen ons geloven dat iets wel gezond is (terwijl het vaak net zo veel suiker bevat als iets reguliers).

Geef een reactie