All articles, Events, Reviews, Tips

GezondDorp Leende – LCHF Belevingsmarkt 2018

LCHF Belevingsmarkt 2018

LCHF Belevingsmarkt

Een paar weken geleden schreef ik een artikel over GezondDorp Leende. Een prachtig initiatief dat toont dat je samen sterk staat en met z’n allen iets kan bereiken. In dit geval samen een gezondere levensstijl aannemen (waarbij met name uit wordt gegaan van een koolhydraatarm dieet) en daarbij fitter worden en afvallen. Om dat initiatief kracht bij te zetten en verder onder de aandacht te brengen organiseerde Stichting GezondDorp Leende op 12 augustus jl. een heuse LCHF Belevingsmarkt.

Marktkramen

Door het hele centrum stonden marktkramen van o.a. lokale ondernemers en bedrijven die het project een warm hart toedragen of op de één of andere manier zich met gezondheid en/of voeding bezighouden. Hier kon je kennis maken met producten, diensten en initiatieven, kon je van allerlei lekkers proeven, je conditie testen en nog veel meer.

LCHF Belevingsmarkt marktkramen

Lezingen

Er werden door o.a. Hans van Kuijk, huisarts en één van de bedenkers en oprichters van GezondDorp Leende, lezingen gegeven. Zelf woonde ik de lezing bij waarin Hans vertelde over hoe het hele project begon, wat het inhoudt en hoe het van het begin in oktober 2016 tot nu is verlopen. In mijn eerdere artikel schreef ik al over de positieve resultaten. Veel deelnemers zijn in gewicht afgevallen en de buikomtrek is verminderd. Een aantal deelnemers kon stoppen met medicijngebruik i.v.m. diabetes en ondanks de hogere vetinname werd geen verhoging van het cholesterol vastgesteld.

Waar ik vooral heel benieuwd naar was, is hoe Hans van Kuijk zelf overtuigd raakte van het LCHF-principe, aangezien het toch nog steeds tegen de opvattingen van o.a. het voedingscentrum indruist. Het dieet, of beter deze leefstijl, ligt nog steeds flink onder vuur, ook al tonen steeds meer studies aan dat het werkt en voor veel mensen ook soelaas biedt bij allerlei klachten. In de medische wereld is men zeer verdeeld over LCHF en zeker onder huisartsen kunnen patiënten nogal eens op weerstand stuiten.

Waarom LCHF?

Hans van Kuijk heeft zelf zijn hele leven veel gesport en vetarm gegeten. Altijd goed op gewicht. Tot hij rond zijn 45ste toch aankwam. En hoe veel hij ook extra ging sporten en nog ‘gezonder’ ging eten, het werd niet beter. Nee, het werd slechter. Op een dag besloot hij koolhydraatarm te gaan en het tij begon eindelijk te keren. Zelfs zonder sporten viel hij af.

Hoe gaat het bedrijfsleven om met deze ontwikkeling? Zeker in een dorp als Leende, waar de lokale middenstand toch enorm steunt op de bewoners, kunnen bakkers en horecagelegenheden financieel getroffen worden als er massaal een koolhydraatarme leefstijl wordt aangenomen. Maar door vanaf het begin met deze ondernemers in gesprek te gaan, hebben een aantal juist de kans aangegrepen en hebben zich op deze bijzondere niche gestort.

De bakker heeft zijn assortiment uitgebreid met koolhydraatarme producten en ook de snackbar heeft de menukeuze aangevuld. Bij hun is dus de omzet niet gedaald, maar juist toegenomen. Zij zagen dit initiatief niet als bedreiging, maar hebben het juist als uitdaging gezien. In plaats van vast te houden aan het bekende, hebben zij aan het oude vertrouwde juist nieuwe dingen toegevoegd. En trekken door hun bijzonder aanbod juist meer mensen aan.

Workshops

Naast de lezingen werden er ook een aantal workshops gegeven. Ook daar was voor ieder wat wils. Er waren maar liefst drie workshops van Oanh Ha Thi Ngoc, bekend van kookboeken als ‘Koolhydraatarme recepten uit Oanh’s Kitchen’. Verder waren er kookclinics van ‘Eet je beter’, een heuse kinderkookworkshop en nog veel meer. Mijn persoonlijke interesse ging vooral uit naar de workshops ‘Fermenteren’ van Cora Hoskens en ‘Hoe maak je Kimchi’ van Julia Kang omdat ik wel iets over fermenteren wist, maar er nog nooit iets mee had gedaan. Ook had ik me ingeschreven voor de kookworkshop ‘Suikervrije High tea’ van Iris Heuer van Green Twist Cooking.

Fermenteren

Ik heb wel vaker wat ingemaakt, maar nog nooit gefermenteerd. Bij inmaken komt vaak ook suiker en zuur aan te pas en verhit je vaak het één en ander. Bij fermenteren gebruik je eigenlijk alleen zout en water. Uiteraard kun je er ook extra specerijen toevoegen, maar dat heeft verder geen effect op het eigenlijke proces. En dat proces houdt eigenlijk in dat je voedsel gecontroleerd laat rotten. Verrot voedsel eten? Ja, en het is nog gezond ook. Cora Hoskens schreef daar ook een heel mooi artikel over: Hoe rot gezond kan zijn.

Zonder nu teveel in detail te gaan wat het precies inhoudt, wil ik wel aanhalen dat het eten van gefermenteerd voedsel hartstikke gezond is. Door het rottingsproces worden gezonde melkzuurbacteriën gevormd, die de van nature aanwezige suikers omzetten in melkzuur, en slechte bacteriën worden gedood. De groente wordt op die manier een natuurlijke bron van probiotica. Goed voor je darmflora, en een gezonde buik is de basis van je gezondheid.

Zo kwam ik overigens voor mij nog iets nieuws te weten. Omdat dus suikers omgezet worden in melkzuur passen ineens ook gewoonlijk koolhydraatrijke groenten in een koolhydraatarm dieet. Klinkt nu best logisch, maar zo had ik er nog niet over nagedacht. Nog een reden dus, naast dat het zo gezond is, dat de workshop perfect paste in het programma van de LCHF Belevingsmarkt.

LCHF Belevingsmarkt Workshop Fermenteren

Kimchi

Kimchi is wel het nationale gerecht van Korea te noemen. Bijna geen maaltijd zonder Kimchi. Wat is het dan? Het is eigenlijk een verzamelnaam voor fermenteerde groente. Deze workshop past dan ook bij de vorige, hoewel de bereidingswijze wel wat anders is. Julia Kang, schrijfster van o.a. het boek 100% Gifvrij, toonde ons hoe je het maakt en liet ons ook hapjes met Kimchi proeven.

Verrassend vond ik wel haar opvatting dat je niet van koolhydraten dik wordt. Niet zozeer dat ik het niet met haar eens ben, maar wel dat het hele thema van de dag LCHF was, oftewel koolhydraatarm. Makkelijk praten, dacht ik eerst, zo’n petite en superslank dametje. Zeker nooit moeite gehad met je gewicht. Maar niets is minder waar. Als je Julia ziet, is het moeilijk voor te stellen dat zij aan een eetstoornis heeft geleden en jarenlang kampte met overgewicht.

Wat is haar geheim dan? Natuurlijk eten. En dan letterlijk ‘natuurlijk’, dus zonder allerlei toevoegingen. Julia is zich gaan verdiepen in voeding en is uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat niet veel eten maar gifstoffen in het milieu en in ons voedsel de boosdoener zijn. Door drastisch anders te gaan eten, maar niet minder, is Julia uiteindelijk 30 kg afgevallen en blijft al enkele jaren stabiel op gewicht. Ik ben in ieder geval nieuwsgierig geworden en ga ook zeker eens zelf aan de slag om Kimchi te maken.

LCHF Belevingsmarkt Kimchi maken

Suikervrije High Tea

Voor mij stond als laatste nog de workshop ‘Suikervrije High Tea’ op het programma. Ilse Heuer, van Green Twist Cooking, liet ons daarbij in kleine groepjes een aantal makkelijke en snelle recepten maken. Allemaal verantwoord, koolhydraatarm en bijzonder smakelijk. Wij maakten heerlijke mini-frittata’s, nori-rolletjes, gazpacho, meloen-pizza, avocado-sinaasappelmousse en paleo-snickertjes. En daarna gingen we gezellig samen aan tafel en genoten van al dat lekkers. De avocado-sinaasappelmousse was absoluut mijn favoriet, maar ook alle andere gerechtjes hebben mij weer heel wat inspiratie opgeleverd.

LCHF Belevingsmarkt Suikervrije High Tea

Samenvatting

Samenvattend kan ik concluderen dat het een zeer informatieve, maar vooral ook gezellige middag was. Prachtig om te zien waarin een klein dorp toch zo groot kan zijn. Er was niet alleen veel interesse uit de eigen gelederen, maar er kwamen van heinde en verre veel mensen op deze middag af.  Na afloop van de markt was er nog een meet&greet met de experts, maar helaas liep onze High Tea ietwat uit en omdat ik toch echt terug moest naar man en kinderen, kon ik daar niet voor blijven.

Wat erg jammer was, want niemand minder dan Pascale Naessens kwam ineens binnengewandeld. Zij was door de organisatie als één van de experts uitgenodigd. Nog wel een paar woordjes met haar echtgenoot Paul Jambers mogen wisselen, voordat ik toch echt moest gaan. Dus ook vanuit België krijgt het project aandacht. En dan ben ik helaas zo’n muts die niet durft te vragen of ze met hun op de foto mag. Zucht…

Het was in ieder geval een zeer geslaagd evenement, wat mij betreft. Ik hoop ook oprecht dat het evenement nog een vervolg krijgt. Ik blijf het project in ieder geval met veel interesse volgen. Kom jij volgende keer ook?

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Nicole

xoxo

18 Comments

 • Reply

  Julie

  augustus 19, 2018

  Wat een goedgevulde middag! Er waren echt vele dingen te doen zo te zien en het klinkt allemaal even leuk! 🙂 Ik zou ook niet durven vragen om met iemand ‘bekend’ op de foto te gaan hoor! 😉

  • Reply

   Nicole

   augustus 19, 2018

   Ja, was echt heel tof! Tja, ik stel me dan ook voor hoe het voor hun is om steeds door onbekenden gevraagd te worden om op de foto te gaan. Maar toch jammer 😉

 • Reply

  Mie

  augustus 19, 2018

  Klinkt als een leuk initiatief. Zou hier ook moeten kome! Hier in Belgie groeit het besef ook steeds meer dat koolhydraatarm een goede en gezonde levenswijze is dankzij oa william cortvriendt en pascale naessens. Ook ik raak, zoals ik op mijn blog schreef, overtuigd, na eerst wat weerstand.

  • Reply

   Nicole

   augustus 19, 2018

   LCHF zal niet voor iedereen zijn, zoals dat met alle diëten e.d. is, maar er zijn wel degelijk een hoop mensen bij gebaat. Denk dat men überhaupt af moet van generaliseren over de diverse diëten. Elk dieet, elke leefstijl, kent voor- en nadelen. De mate waarin ligt bij elk indivdu anders.

 • Reply

  Jouvence

  augustus 19, 2018

  Wat lijkt me dit ontzettend interessant. Leuk dat er workshops waren waar je aan kon deelnemen.

  • Reply

   Nicole

   augustus 19, 2018

   Ja, was echt interessant en een heel groot aanbod aan lezingen en workshops.

 • Reply

  Chicamoms

  augustus 19, 2018

  Interessant. Zou zelf niet zo snel gaan maar leuk dat je dit deelt.

  • Reply

   Nicole

   augustus 19, 2018

   Was echt heel interessant, er was zoveel te doen, ook als je niet koolhydraatarm eet/wilt eten.

 • Reply

  Elisabeth

  augustus 19, 2018

  Wat een leuk initiatief! Erg interessant lijkt me ook!

  • Reply

   Nicole

   augustus 19, 2018

   Het was sowieso een hele leuke markt, maar vooral interessant om het verhaal er nu ook achter te horen door één van de oprichters.

 • Reply

  Financieel avonturier

  augustus 19, 2018

  Ik kende het fenomeen niet. Leuk om er wat over te horen

  • Reply

   Nicole

   augustus 19, 2018

   Het is vooral lokaal nog bekend, maar verdient echt meer aandacht. Vind het erg interessant om te volgen.

 • Reply

  nicole orriens

  augustus 20, 2018

  Klinkt heel interessant! En wat leuk dat zo’n evenement in een dorpje is. Vaak zijn dit soort dingen in grote plaatsen als Amsterdam.

  • Reply

   Nicole

   augustus 20, 2018

   Het is echt heel bijzonder, juist ook omdat het hele dorp zo betrokken is. Prachtig initiatief.

 • Reply

  Anne van Huis

  augustus 20, 2018

  Wat een leuk initiatief. Vooral omdat er wat meer diepgang in zit dan ‘gewoon’ een markt… Krijgen we met z’n allen steeds meer behoefte aan. Interessant!

  • Reply

   Nicole

   augustus 21, 2018

   Helemaal mee eens. Het was ook heel erg gericht op gezondheid, en dan vele facetten daarvan, niet alleen afvallen. Erg interessant.

 • Reply

  Danielle

  augustus 21, 2018

  Dit lijkt me echt zo interessant! Ikzelf heb type 1 diabetes en tel heel mijn leven al koolhydraten, maar vind het altijd boeiend om er meer over te leren/weten.

  • Reply

   Nicole

   augustus 22, 2018

   Dan zou ik zeker eens kijken op de site van GezondDorp, Danielle. Ook bij diabetici worden zeer positieve resultaten behaald. Het blijft individueel bekijken maar ik denk zeker dat het de moeite waard is.

Geef een reactie