All articles, Events, Reviews, Tips

LCHF Belevingsmarkt 2019

LCHF Belevingsmarkt 2019

LCHF Belevingsmarkt

Op 19 mei jongstleden vond de 2de editie van de LCHF Belevingsmarkt van GezondDorp Leende plaats. Ik schreef vorig jaar al vol enthousiasme over het hele project en de eerste editie van de LCHF Belevingsmarkt en ook dit jaar was de markt weer een enorm succes.

GezondDorp Leende

GezondDorp Leende werd in 2016 opgericht door Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk en is sinds 2018 Stichting GezondDorp. Het doel van de stichting is samen, d.w.z. met de bewoners, lokale ondernemers, scholen, sportverenigingen, overheden en zorgverleners, een gezond klimaat te creëren. Centraal daarbij staat met name een koolhydraatarme leefstijl gecombineerd met beweging. En de resultaten mogen er zijn.

De LCHF Belevingsmarkt

De LCHF Belevingsmarkt was vorig jaar een enorm succes en een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Deze tweede editie vond plaats bij Fletcher Hotel Jagershorst in Leende, waarbij er buiten weer tal van stands waren van o.a. lokale ondernemers, sportverenigingen en meer. Binnen in de zalen werden wederom interessante lezingen en workshops gegeven.

Groot aanbod

Ook dit jaar was er weer een enorm groot en interessant aanbod aan lezingen en workshops. Helaas had ik niet de hele dag tijd en ook overlapten een aantal workshops elkaar en moest ik dus een keuze maken. Ik koos uiteindelijk voor de lezing ‘Bottenbouillon’ en de workshop ‘Chi Neng Qigong’.

Er waren weer veel deelnemers op de LCHF Belevingsmarkt
De LCHF Belevingsmarkt

Lezing ‘Bottenbouillon’

Léon Stam en Eugénie Benda van De Woeste Grond krijgen met enige regelmaat de vraag waarom de bottenbouillon niet ‘jelly’ wordt. Ook al zegt het niet per definitie iets over de kwaliteit van de bouillon, ‘jelly’ is over het algemeen gewoon sterker geconcentreerde bouillon (het wordt fond). Maar de kwaliteit van de botten draagt wel bij aan betere bouillon.

De Woeste Grond

De Woeste Grond, een meukvrije natuurslagerij, wil laten zien dat het mogelijk is om dier-, mens- én milieuvriendelijk vlees te produceren. In 2018 behaalden zij ook de tweede plaats bij de Social Impact Awards. Zij handelen dan ook niet vanuit een winstoogmerk, ook al zal er uiteraard winst gedraaid moeten worden om te kunnen blijven bestaan. Door hun producenten meer te betalen kunnen die op hun beurt een betere kwaliteit blijven garanderen. Die krijgen daarmee de ruimte om op een bewuste en verantwoorde manier door te gaan, zonder uitgeknepen te worden.

Puur natuur

De koeien grazen in natuurgebieden en eten naar behoefte. Niet alleen wanneer ze moeten eten, maar ook wat ze eten (niet enkel gras). ‘Reguliere’ koeien krijgen over het algemeen een veel beperkter aanbod aan voedsel, voornamelijk maïs, soja e.d. Deze natuurkoeien, die gemiddeld een jaar of 4 worden, hebben ook een job: de natuur onderhouden (zoals ook de bij Crole Natuurrund gebeurt). Het vlees is daardoor een bijproduct.

Webshop

Vlees van de Woeste Grond kun je makkelijk via hun webshop bestellen. Zo ook bottenbouillon, als je deze niet zelf kan of wil maken. Nadeel is wel dat er niet onbeperkt voorraad is. Zij gebruiken namelijk alleen ‘eigen’ botten. En er zitten maar zoveel botten in een dier en dus is er geen onuitputtelijke voorraad. Maar om de kwaliteit te kunnen waarborgen én te garanderen (o.a. dat er zeker geen antibiotica of andere troep in het vrees en de botten zit), worden botten ook nergens anders ingekocht. Is er geen voorraad, is het wachten totdat er weer bottenbouillon gemaakt wordt.

Chi Neng Qigong

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Chi Neng Qigong gehoord en was wel benieuwd. De workshop werd o.a. door Ivonne van Kuijk, echtgenote van medeoprichter Hans van Kuijk, gegeven. Door het initiatief van haar man is het hele gezin in 2016 gestart met de gezondere leefstijl, ook al had zij dat niet per definitie nodig. Ze voelde zich wel energieker door de nieuwe manier van leven.

Gezondheidsproblemen

Toch dienden zich zo’n 2 jaar geleden onverklaarbare gezondheidsproblemen aan. Allerlei vage klachten staken de kop op, o.a. hyperventilatie. Stress bleek uiteindelijk toch de boosdoener. Het lijf had duidelijk meer nodig om te ontspannen en ging Ivonne op zoek naar alternatieven.

Qigong

Op gegeven moment kwam Ivonne in aanraking met Chi Neng Qigong. Qi betekent energie, gong betekent oefenen. De oefeningen van Chi Neng Qigong helpen je om mentaal, spiritueel en emotioneel meer in balans te komen. In de kern van deze vorm van oefeningen wordt uitgegaan van de energie van de aarde. Meer energie en meer balans, daar had ik wel oren naar.

Zweverig

In eerste instantie vond ik dat toch wel wat zweverig klinken allemaal, dat moet ik eerlijk toegeven. Na de eerste uitleg werd een rustgevend muziekje opgezet. En dacht ik dus: zie je, daar gaan we zweverig doen. Ivonne begon ook een rustige toon te vertellen en instructies te geven. Zou dit nu echt iets voor mij zijn? Ik vreesde van niet.

Energie van de aarde

Dat we met bewegingen de energie uit de aarde moesten kanaliseren en deze energie ook via ons kruin naar binnen moesten laten stromen hielpen nog niet helemaal om mijn beeld te verbeteren. Maar naar gelang de oefeningen vorderden begon ik écht iets te voelen. O.a. tintelingen in mijn vingers, die je misschien toe zou kunnen schrijven aan de inspanningen. Maar wat mij echt op gegeven moment bijna een ‘huh’ hardop ontlokte, was dat ik tussen mijn handen weerstand voelde.

Magneten

Weerstand? Wij moesten onze handen langzaam bij elkaar brengen en we zouden misschien een soort ‘watten’ tussen onze handen kunnen voelen. Jaja, dacht ik nog. Maar hola, dat was gek! Het voelde net of ik probeerde twee gelijk-polige magneten tegen elkaar te duwen. Wie dat ooit heeft geprobeerd, weet wat ik bedoel. Er leek iets tussen mijn handen te zitten. Sommigen noemen het misschien watten, voor mij was het of dus twee magneten tegen elkaar wilde duwen en dat lukt dus niet!

Niet zo gek

Voor wie heel nuchter door het leven gaat klinkt dit vast vreemd. Maar als we goed erover nadenken, is het zo gek nog niet. Overal om ons heen zit energie, maar ook binnen in ons eigen lichaam. Door ons lichaam lopen energiebanen (het meridianenstelsel) en door de juiste oefeningen kunnen we deze banen vrijmaken en de energie beter laten geleiden. Tot nu toe heb ik dat altijd heel vaag gevonden, maar door deze eerste kennismaking (en gekke ervaring) ben ik hierin wel geïnteresseerd geraakt.

Koolhydraatarme hap tussendoor tijdens de LCHS Belevingsmarkt
KHA-snack tussendoor: hamburger op cloud bread en koolrabi frietjes

Boekpresentatie ‘Van GezondDorp naar GezondLand’

Ik had ook een uitnodiging gekregen voor de boekpresentatie ‘Van GezondDorp naar GezondLand’ en daar wilde ik ook zeker bij zijn. Gelukkig viel de presentatie precies tussen de twee workshops. In het boek delen de oprichters, deelnemers en lokale ondernemers hun ervaringen, vind je tips hoe je je leefstijl kunt aanpassen en er staan lekkere recepten in die in een LCHF-leefstijl passen.

Jonno Proudfoot

Expert en pionier op het gebied van een LCHF-leefstijl Jonno Proudfoot heeft ook meegewerkt aan het boek. Jonno is wereldwijd bekend door zijn bijdrage aan de Real Meal Revolution. De Real Meal Revolution heeft als kern het Banting/Keto-dieet en heeft over de hele wereld mensen geholpen om gewicht te verliezen en gezonder te worden.

Boekpresenatie Van GezondDorp naar GezondLand
De boekpresentatie van GezondDorp naar GezondLand

LCHF-leefstijl

Ben je geïnteresseerd in de LCHF-leefstijl dan is dit boek een dikke aanrader. Je vindt hierin veel uitleg, maar wat ik zelf heel belangrijk vind: ook echte ervaringen van deelnemers. Het boek geeft antwoord op een heleboel vragen die je misschien over deze leefstijl hebt. Verder staan er ook heel lekkere en makkelijke recepten in en een heleboel tips hoe je deze gezonde leefstijl kan toepassen. Het boek is o.a. te koop bij BOL.com.

xoxo

Nicole

Geef een reactie