All articles, Events, Reviews

Limburgse Löss Asperges en hét asperge-event van het jaar

Titelfoto met Liburgse Löss Asperges

Limburgse Löss Asperges en hét asperge-event van het jaar

Ik ben enorm asperge-fan en het witte goud komt tijdens het korte seizoen hier regelmatig op tafel. De rest van het jaar genieten we ook van groene asperges, die dan nog steeds te verkrijgen zijn. Maar wat ik niet kende, waren de Limburgse Löss asperges. En daar bracht Astrid van BonApetit verandering in met haar exclusieve bloggersmeeting, met in de hoofdrol dus deze Löss asperges, die bij hun op Hoeve Cortenbach worden geteeld.

Exclusief

En exclusief was het zeker. Ik kan dit dan ook wel hét asperge-event van het jaar noemen. Tot in de puntjes verzorgd, met een foodquiz, rondleiding, biercollege, online marketing workshop en een sterrenwaardig diner met heerlijke wijnen. Ik voel me dan ook een bevoorrecht mens dat ik mocht komen en samen met een heleboel gezellige foodbloggers uit letterlijk heel het land deze te gekke dag mocht beleven.

Ontvangst

Wij werden uiterst hartelijk ontvangen door Astrid, die ons vrolijk stond op te wachten en iedereen een mooi naamkaartje gaf. Superhandig, want ook al ‘kennen’ de meeste foodies elkaar al tijden online, de gezichten achter een blog zie je vaak niet. Heerlijke koffie en thee (van Blanche Dael) stond ook al klaar en daarbij kregen we echte Limburgse vlaai van Bakkerij Voncken. En ik heb de lekkerste rijstevlaai ooit geproefd.

Ontvangst bij het aspergeevent rond Liburgse Löss asperges

Foodquiz

Het programma werd afgetrapt door Maurice van QuizzZIT, die een heuse foodquiz in elkaar gedraaid had. Heel professioneel ook, met stemkastjes en al. Wat werden we met z’n allen fanatiek! Want ja, winnen wil dan iedereen. Helaas bleken de vragen toch nog lastiger dan gedacht. Maar wat hebben we een lol gehad en Simone, Inge en Dagmar waren terechte winnaars.

Er werd een heuse foodquiz gehouden tijdens het event
Foodquiz! En de terechte winnaars 🙂

Rondleiding

Na de quiz kregen wij een rondleiding op Hoeve Cortenbach. Onderweg naar de aspergevelden kwamen we ook langs de aardappelloods en eenmaal op de velden aangekomen laat Julian, de man van Astrid, zien hoe je asperges steekt. We wisten allemaal wel dat het een handmatig proces was, maar het is nog niet zo makkelijk om een asperge te steken. Per asperge zit er zelfs voor de ervaren aspergesteker behoorlijk veel tijd aan. Naast asperges worden dus ook aardappelen, maar ook uien, gerst en tarwe op de hoeve verbouwd.

Rondleiding op Hoeve Cortenbach
Rondleiding op Hoeve Cortenbach

Limburgse Löss Asperges

Asperges worden voornamelijk op zandgrond verbouwd, maar blijken het ook bijzonder goed op de Zuid-Limburgse Löss-grond te doen. De grond is veel harder en de asperges moeten daardoor heel wat harder werken om te groeien. Zolang ze onder de grond groeien zijn het witte asperges, komen ze boven de grond uit, worden het groene asperges. De smaak heeft mij enorm verrast. De Löss-asperges hebben een veel meer uitgesproken smaak. Ze bijna zoet.

Van boerderij tot woonhuis

We mochten zelfs een kijkje gaan nemen in de prachtig verbouwde woning van Astrid en Julian, waar ze samen met hun drie kinderen wonen. Waar ooit koeienstallen waren is nu een modern en strak ingerichte woning, van alle gemakken voorzien. Het duurde maar liefst 3 jaar voordat ze met de verbouwing konden beginnen, omdat er aan allerlei eisen moest worden voldaan en talloze vergunningen nodig waren om het monumentale pand te verbouwen.

Workshop en biercollege

Toen we terugkwamen stonden Fred van de vrije brouwers Gulpener en Sonny van Pure Minds al klaar om ons, afwisselend, een biercollege en een online marketing workshop te geven. Sonny gaf ons nieuwe inzichten (en dus huiswerk voor onze websites) en Fred liet ons met een aantal bijzondere bieren kennis maken. Tijdens het bierproeven kregen we ook nog lekkere hapjes: een bietenburger van SoFine Foods, met sriracha-mayonaise van Asian Food Lovers en broodjes van bakkerij Voncken, en aspergeham van keurslagerij Keulen. Allemaal om je vingers bij af te likken.

Online marketing workshop en bierproeverij
Biercollege en online marketing workshop

Driegangen-diner

Als we dachten al enorm verwend te zijn, kregen we ook nog eens een waanzinnig driegangen-diner aangeboden. Op tafel stond in broodmandjes al ‘Aerpelmik’ klaar, een ontzettend smaakvol en luchtig aardappelbrood van Arenshof (voor sommigen wellicht bekend van de Nieuwste Lekkerbek op tv). Als voorgerecht kregen we een heerlijke aspergesoep, uiteraard gemaakt van de asperges van Hoeve Cortenbach en bereid door Smaak & Vermaak.

Hoofdgerecht en dessert

Zowel het hoofdgerecht als het nagerecht werden bereid door Vaessen Party & Catering. Als hoofdgerecht kregen we aan een stuk gebraden entrecote van Keurslagerij Keulen, witte Löss asperges en bearnaisesaus van kruiden uit de tuin van Kasteel Cortenbach. De smaak van de Löss asperges was hier bijzonder goed te proeven.

Het nagerecht was merengue-kruisbessen ijs, met Limburgse aardbeien, pure chocolade van Visser Chocolade en kersensabayon. En dat alles werd afgesloten met een echt Voerendaals Puuneke (kusje), van slijterij Vinitor. Bij de gerechten kregen wij bovendien sublieme wijnen te proeven, een Chardonnay Puur uit 2013 van Wijngaard Kruisboom en een Gelber Muskateller  uit 2017 van Wijngaard Goedwinemakers.

Het diner met de Löss asperges in de hoofdrol
Driegangen diner

Genieten met een grote G

Wat was het genieten. Echt genieten met een grote G. Vanaf het eerste moment tot het allerlaatste. We werden enorm in de watten gelegd door Astrid, haar gezin, de sponsors en alle vrijwilligers die aan het event hebben meegewerkt. Aan allen dan ook een dikke merci! Moe maar voldaan reed ik weer naar huis. Met in de kofferbak maar liefst 4 (!) goodiebags.

xoxo

Nicole

Geef een reactie