Vooruit met de geit
Vooruit met de geit. Daar bedoel ik in dit geval niet mee dat je op moet schieten. Wat ik dan wel met ‘vooruit met de geit’ bedoel, is dat de geit en geitenproducten meer in de kijker mogen worden gezet. Want heel eerlijk, veel verder dan geitenkaas komen we in Nederland en België vaak niet. En dat is jammer. Heel jammer. Dus is een beetje promotie wel op zijn plaats.
Lekker Gemekker
Ik was dan ook meteen enthousiast toen Francine van Heerlijke Happen foodbloggers uitnodigde om bij Lekker Gemekker, een geitenboerderij in Andel, een kijkje te gaan nemen. Oké, het vooruitzicht van het knuffelen met babygeitjes heeft voor een groot deel aan het enthousiasme bijgedragen. Eerlijk is eerlijk. Maar ik kan, buiten het feit dat knuffelen met geitjes echt wel therapeutisch werkt, nu ook bevestigen dat er méér lekkers is dan alleen geitenkaas.
Geschiedenis
Na een welkomstwoord, vergezeld door een kopje koffie en thee en (heel toepasselijk) bokkenpootjes, nam boer Johan ons eerst mee terug in de tijd van de geitenhouderij in Nederland en de geschiedenis van zijn eigen bedrijf. Johan en zijn vrouw Elli zijn het geitenbedrijf in 1995 gestart. Met veel enthousiasme vertelt Johan over de goede en ook de slechte jaren.


Ijsboerderij
Het bedrijf wordt in 2001 getroffen door de MKZ-crisis (mond-en-klauwzeer). Na weer alles te hebben opgebouwd slaat opnieuw het noodlot toe: in 2007 wordt Nederland geconfronteerd met Q-koorts, wat even later uit blijkt te groeien tot de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Een zware tijd voor het bedrijf dat tot dan veel aan evenementen en excursies deed. Het was tijd om naar alternatieven uit te kijken. En dat alternatief was het maken van ijs. En zo was het idee van de ijsboerderij geboren.
Beetje spannend toch vertrouwd
Met de slogan ‘Beetje spannend toch vertrouwd’ maakt Lekker Gemekker reclame voor hun ijs. Het is voor menigeen toch best spannend, omdat we ijs van geitenmelk nu eenmaal niet kennen. Bij velen zit toch de smaak van geitenkaas in het hoofd. En om daar nu ijs van te maken… moeilijk voor te stellen. Maar het blijkt toch ook heel vertrouwd. Met de bekende smaken als vanille, straciatella, karamel-zeezout en nog veel meer, voelt het toch ook weer vertrouwd.
Lekker ijs
En dat het lekker is kan ik alleen beamen. We mochten zelf ook even helpen om een paar soorten ijs te maken en proeven hoort er dan natuurlijk ook bij. Man man man, wat een lekker ijs. Proef je de geitenmelk of smaakt het naar geitenkaas? Nee, absoluut niet. Het is heerlijk romig ijs, en als je niet weet dat het van geitenmelk is gemaakt, proef je dat ook niet. Een fijne bijkomstigheid is overigens dat geitenmelk vaak beter wordt verdragen en daardoor ook meestal geschikt is voor mensen met een koemelkallergie.

Lunch
We kregen ook een heerlijke lunch, waarbij de ‘geit’ uiteraard ook een hoofdrol speelde. Francine had lekkere salades gemaakt met o.a. geitenkaasbolletjes van Bettine (de salade met spek en gekarameliseerde noten was echt om je vingers bij af te likken). Meat Jess maakte in haar té coole foodtruck wraps met bokjesvlees voor ons. Supermals vlees en helemaal niet zo’n sterke smaak als vaak wordt aangenomen. Maar misschien is het ook vooral het onbekende dat ons ervan weerhoudt om geitenvlees te eten.

Bokjes
Om het vlees van de bokjes nog maar te vergeten. Om melk te kunnen geven moeten geiten lammeren. De helft van de lammetjes zijn bokjes en zijn daarmee dus eigenlijk een bijproduct waar niets mee gedaan kan worden. Nochtans niet veel. De bokjes werden in het verleden meestal geëxporteerd naar zuidelijke landen, maar door de verscherpte wetten op het gebied van transport is dat niet meer mogelijk. En worden dus veel bokjes geëuthanaseerd na de geboorte.
Mannenvlees
Tijd dus om hier écht iets aan te doen. Door o.a. geitenvlees, en dan met name van de bokjes, op de kaart te zetten. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om dit soort ‘mannenvlees’ te promoten. Want wat bij de geiten gebeurt, gebeurt bijvoorbeeld ook bij kippen, waarbij de haantjes worden vergast. Zo zonde. Waarom willen wij dat vlees niet? Er wordt vaak aangenomen dat het vlees een te sterke smaak heeft. Zelf vind ik dat niet, maar smaak is en blijft heel persoonlijk. Maar als we dit niet eens willen proberen, hoe moet het dan verder?
Zachte smaak
Ik heb deze dag veel mogen proeven en ik was echt verbaasd over hoe mild alles eigenlijk smaakt. Waar geitenkaas toch vaak een heel uitgesproken smaak heeft, is melk en karnemelk van geiten veel milder juist dan van koeien. En het bokjesvlees leek wat op het bekende lamsvlees, maar ook dat was zachter van smaak. Heel verrassend. Het smaakt naar meer en ik hoop dan ook dat we over niet al te lang meer dan alleen geitenkaas en hier en daar wat melk in de winkels terug zullen zien.
Knuffelen
Na de lunch was het dan ein-de-lijk tijd om bij de kleine geitjes te gaan kijken. Want eerlijk is eerlijk, daar was het een hoop toch ook om te doen. En wat is dat fijn, knuffelen met geitjes. Maar ja, knuffelen met jonge dieren is altijd fijn (zet mij bij wat kittens of puppies en je hoort me niet meer, op wat gelukzalige kreten na dan).


xoxo
Nicole
Ook interessant: Crole Natuurrund – een uniek concept