All articles, Events, Hotspots, Reviews, Tips

Restaurant Zuyd – een culinaire verwennerij

Restaurant Zuyd Titelfoto

Restaurant Zuyd – een culinaire verwennerij

Het Bredase Restaurant Zuyd, gelegen in het prachtige stadsdeel Ginneken, was voor mij nog een totale onbekende. Als we naar Breda gaan, is het eigenlijk vooral de binnenstad en zie ik alleen de mooie huizen van het Ginneken als we er doorheen rijden. En dat is best jammer, want hier vindt je superleuke boetiekjes én toffe restaurants.

10 jaar

Restaurant Zuyd bestaat 10 jaar en dit heuglijke feit willen Wendy en Stefan, de trotse eigenaren, niet zomaar voorbij laten gaan. Ter gelegenheid van hun 10-jarige bestaan serveren ze in oktober en november een shared-dining menu, met 10 gerechten van toen en nu, gepresenteerd in 4 gangen. Samen met een aantal mede-foodies mocht ik dit heerlijke menu alvast gaan proeven.

Menu

Het menu is dus samengesteld uit diverse gerechten die in die tien jaar op de kaart hebben gestaan. En dat is best uniek, aangezien gerechten nooit twee keer op het menu terugkomen. Maar voor dit jubileummenu hebben Wendy en Stefan van 10 jaar Zuyd hun favorieten geselecteerd. Wat met zoveel menu’s, die Wendy over al die jaren heeft bewaard, een flinke klus was. Maar wat een topmenu is daar uitgekomen!

Voorronde

In de voorronde van het menu krijgen we eerst huisgemaakte crackers van sesam en tapioca, geserveerd met een luchtig kaffir-schuim om in te dippen. Een frisse combi om onze smaakpapillen al een beetje wakker te schudden. De daaropvolgende amuse van paprikachutney, schuim van knolletjes, chorizo en broodkruim doet ons alleen maar verlangen naar wat er nog allemaal gaat komen.

Restaurant Zuyd Amuses

Gang 1

De eerste gang bestaat uit drie lichte gerechtjes: gebakken coquille met pomelo, wasabi, verveine, verschillende soorten radijs en citrus, langzaam gegaarde scholfilet met o.a. olie van kaffir-limoen, verschillende bereidingen van wortel en wilde rijst en steak tartare op Thaise wijze, van Holsteiner Presa, met o.a. een Thaise vinaigrette, rettich, avocado, furikake-crumble en curry-ijs. Wat een fantastische eerste selectie. Mijn smaakpapillen maakten vreugdedansjes.

Restaurant Zuyd Gang 1

Gang 2

Als we dachten dat gang 1 al fenomenaal was, dan was gang 2 zo mogelijk nog een stapje hoger. Wij werden ook hier weer getrakteerd op drie waanzinnig lekkere gerechtjes. Een rijk gevulde huisgemaakte ravioli met pompoen en feta met o.a. een saus van curry en een vinaigrette van macadamia.

Verder een gerecht met een Hollands tintje: bal gehakt met bloemkool, maar dan level 2.0: Iberico-gehakt, een vulling van Zwitserse kaas, gesmolten eendenlever, verse truffel. En een primeur voor ons allemaal: hondshaai, gepekeld en gerookt, met risotto van appel, diverse bereidingen met appel, koolrabi en verveine en een saus van Manzanilla sherry.

Restaurant Zuyd Gang 2

Gang 3

Gang 3 bestaat uit twee gerechten: op melbatoast gebakken zeebaars, met gekonfijte tomaat, zeegroenten, venkelfondant en schuim van bouillabaisse en een duo van kalf, met rosé gebraden kalfsentrecote en gelakte, botermalse kalfssukade, met o.a. een cannelloni van knolselder en Bearnaisesaus. De zeebaars met bouillabaisse is overigens een gerecht uit 2009. Wederom twee fantastische gerechten.

Restaurant Zuyd Gang 3

Gang 4

Gang 4 oftewel het dessert bestaat uit twee verschillende nagerechten, allebei weer prachtig opgemaakt. Enerzijds een combinatie van peer en jasmijn, met diverse bereidingen van peer, citrussmaken, schuimpjes van jasmijn-thee, ganache van witte chocolade en witte chocolademousse. Anderzijds een heerlijk chocoladedessert in de vorm van een 10, met diverse bereidingen van chocolade, bosvruchten, framboos en rode biet.

Restaurant Zuyd Gang 4

Afsluiter

Als afsluiter krijgen wij bij de koffie nog huisgemaakte friandises (matcha-cake, lemon tarts en Japanse beignets). Ik kon helaas na dit overheerlijke menu écht niets meer op, hoewel ik die lekkernijen zo graag had willen proeven. Hoe dan ook, dit menu was een feest voor de zintuigen. Stuk voor stuk mooi opgemaakte gerechtjes, elk een schilderij, en allemaal overweldigend qua smaak.

Restaurant Zuyd Friandises

Aanrader

Heb je nu ook zin gekregen om dit menu te gaan proeven? Dat kan nog heel de maand november (en met een beetje geluk nog iets langer). Maar sowieso is Restaurant Zuyd een absolute aanrader. Wendy weet je als geen ander als gast in de watten te leggen en Stefan kookt de sterren van de hemel en serveert de lekkerste gerechten met een Aziatische twist. Ik kom in ieder geval terug! Met manlief, die uitermate jaloers was dat ik zoveel lekkers heb mogen proeven ;).

xoxo

Nicole

Voor deze jubileumlunch werd ik uitgenodigd.

Geef een reactie