Voor de kids, Reizen & dagtrips, All articles

Edinburgh: 5 leuke uitjes met kinderen

Edinburgh, voor The Elephant House

Leuke activiteiten in Edinburgh

Schotland heeft al jaren een bijzonder plekje in ons hart. Wij wilden al lang een keer met de kinderen naar Schotland en in april dit jaar was het dan eindelijk zover: we gingen een paar dagen naar Edinburgh. Om goed voorbereid te zijn zochten we vooraf al naar wat leuke activiteiten die we met de kinderen zouden kunnen doen.

Met kinderen

Dit was de eerste keer dat we met de kinderen ook een echte stedentrip gingen doen. Aangezien je vooral ook wil dat de kinderen een fijne tijd hebben (want laten we eerlijk wezen, dan hebben wij dat ook), ga je kijken naar wat er zoal leuk is om te doen. We kenden Edinburgh al een beetje, maar nu moesten we wel door de ogen van de kinderen gaan kijken. Gelukkig is er echt veel leuks te beleven.

Dynamic Earth

Dynamic Earth is een interactief museum over het ontstaan van onze planeet. Via een lift ga je helemaal terug in de tijd, naar het diepste van de aarde, terug naar de oerknal. Voel de aarde onder je voeten schudden, vlieg met een raket door de ruimte en leg je hand op een heuse ijsschots. Het is een reis vol animatie en interactie. Niet alleen de kinderen hebben genoten, maar wij ook.

Het museum slaagt er op een unieke wijze in het ontstaan van onze planeet tastbaar te maken. Er wordt veel uitgelegd op een makkelijk begrijpbare manier, ondersteund door visuele en voelbare effecten. Een 3D film en zelfs een 360° bioscoop dragen bij aan een onvergetelijke ervaring.

Edinburgh: Dynamic Earth Museum

National Museum of Scotland

Midden in de stad ligt het National Museum of Scotland. Een gigantisch groot museum dat ook nog eens gratis is. Hier is echt van alles te zien, voor jong en oud is dit gegarandeerd uren plezier. Je vindt hier zoveel, te veel om allemaal op te noemen. Maar elke leeftijd komt hier ruim aan zijn trekken. Ook voor de allerkleinsten is van alles te doen, bijna overal zijn interactieve modellen, computers of andere dingen waar ze van alles uit kunnen proberen of hun kennis kunnen testen.

Edinburgh: National Museum of Scotland

Museum of Childhood

Bij het Museum of Childhood, gelegen aan de High Street, is de toegang ook gratis. Het is een klein museum, maar herbergt een enorme collectie aan speelgoed. En dat gaat letterlijk door de eeuwen heen. De jongens keken hun ogen uit en voor ons was het af en toe best confronterend. Speelgoed, dat wij ontzettend hip vonden in ‘onze’ jeugd, nu terugvinden in een ‘museum’. Hoezo, we worden oud? En dan reacties krijgen: zagen jullie (spelletjes)computers er vroeger zó uit? Gevolgd door lachbuien. Ja, hilarisch…

Edinburgh: Museum of Childhood

Edinburgh Zoo

Edinburgh Zoo is ook zeker een bezoek waard. Het is een redelijk kleine dierentuin, prachtig gelegen in een buitenwijk van Edinburgh. De dierentuin is uitstekend met openbaar vervoer te bereiken, zo’n 6 buslijnen komen langs de dierentuin. Ook is de dierentuin het thuis van de enige panda’s in Groot-Brittannië. Heel bijzonder om te zien. De kinderen hebben zich hier uitstekend vermaakt en konden zelfs nog een mooie zelfgemaakte druktekening mee naar huis nemen.

Edinburgh: Edinburgh Zoo

Harry Potter

Het is maar de vraag wie bij ons de grootste Harry Potter fan is, de jongens of ik. Maar heb jij in je gezin een echte HP-fan, dan kun je je hart echt wel ophalen in Edinburgh. Zo zijn er heel wat plaatsen in de stad, die J.K. Rowling hebben geïnspireerd, zoals Greyfriars Kirkyard (waar namen op grafstenen toch wel heel erg aan karakters uit de boeken doen denken, mits je de Engelse namen kent natuurlijk), Victoria Street (waar je je eenvoudig een voorstelling kan maken dat de straat inspiratie was voor Diagon Alley) of waar delen van de Harry Potter serie zijn geschreven.

Edinburgh: Harry Potter

De meest bekende is waarschijnlijk The Elephant House, waar ze ook beweren dat J.K. Rowling de eerste boeken heeft geschreven. Toch blijkt dat niet helemaal te kloppen en heeft zij in Nicholson’s (wat tegenwoordig Spoon heet) de eerste hoofdstukken op papier gezet. Desalniettemin was het wel leuk om bij The Elephant House even wat te drinken (nadat we eenmaal een tijdje in de rij hadden gestaan en er een tafel vrij kwam, maar als echte fan heb je dat er wel voor over).

Edinburgh: The Elephant House

Overigens hebben ze van een nood een deugd gemaakt. Het is begrijpelijk dat heel veel mensen even binnen willen kijken. Maar het eethuisje zelf heeft daar niets aan. Al die toeristen die alleen maar willen kijken en foto’s maken hinderen het personeel en het stoort de gasten. Ze verbieden het niet, maar vragen dan wel een bijdrage voor een goed doel. Ze krijgen hier best wat commentaar op soms, maar ik begrijp het volkomen en vind het ook wel terecht.

Nog veel meer

Nu valt er nog zoveel meer te ontdekken in en rond de stad, maar als je maar een paar dagen hebt moet je keuzes maken. In ieder geval heeft de stad enorme indruk gemaakt op de jongens en was dan ook het unanieme besluit: wij willen nog een keertje terug! Zorg dat je vooraf al hebt uitgezocht wat je absoluut wil zien, anders kom je echt tijd te kort en op die manier kun je ook activiteiten goed op elkaar afstemmen. Nog een tip: het openbaar vervoer is echt super geregeld en voor £ 8,50 kun je een Family DAY ticket kopen, waarmee je met 2 volwassenen en max 3 kinderen de hele dag onbeperkt met de bus kan reizen. Ideaal om je snel door de stad te verplaatsen.

Ben jij wel eens in Edinburgh geweest of van plan er eens heen te gaan?

Liefs,

Nicole

xoxo

Edinburgh: 5 leuke uitjes met kinderen