Persoonlijk, All articles, Tips

Verbouwen – een eindeloos project

Verbouwen - een eindeloos project

Verbouwen – een eindeloos project

Verbouwen. Dat is bij een (oud) huis echt een eindeloos project. Wij kochten ons huis, bouwjaar 1966, in 2011. De eerste negen maanden ging mijn man elke avond na het werk naar het huis om te klussen. In die tijd heeft hij het huis van binnen volledig gestript.

Twee huizen

In het begin hadden we dus twee huizen, het oude in Nederland en het ‘nieuwe’ in België. Het oude huis deden we pas in de verkoop nadat we het huis in België hadden gekocht. Best een risico, want het was midden in de crisis. Voor die tijd ging het uiteindelijk toch nog snel. Iets meer dan een half jaar later was het oude huis verkocht.

Tijdnood

Een voorwaarde was wel dat de nieuwe eigenaren dan we al per 1 mei in het huis konden trekken. Wat dus betekende dat we in april zeker moesten verhuizen. Hierdoor kwamen we in wat tijdnood terecht. Het nieuwe huis was nog lang niet klaar. Het strippen deden we helemaal zelf, maar voor alles ‘nieuw’ te maken moesten we dus wel vaklui in dienst nemen.

Aannemer

We namen een aannemer in de arm en die kreeg de opdracht om alles in drie maanden voor elkaar te krijgen. Volledig nieuwe elektriciteit door het hele huis, verwarming, stucwerk binnen, nieuwe badkamer boven, wc en aparte douche beneden, plafonds, binnendeuren en -kozijnen, een aantal ramen voorzien van dubbelglas, nieuwe voordeur, keuken, tegelvloer.

Deels zelf

Een deel regelden we zelf, maar onze aannemer kreeg het voor elkaar dat nagenoeg alles op elkaar aansloot en wij dus in april konden verhuizen. Weliswaar met een aantal projecten die niet af waren. Terwijl ik tot dan altijd heb geroepen: we gaan pas verhuizen als alles af is. Maar ja, het was belangrijker dat het oude huis was verkocht. En dus moest ik wel toegeven.

Eenmaal verhuisd

Wanneer je dan eenmaal bent verhuisd, en niet alles is af, kun je er donder op zeggen dat een hele hoop klussen blijven liggen. Jaren zelfs. Onze eerste planning zag er in ons hoofd nog wel goed eruit. Maar nu, meer dan 7 jaar later, zijn de meeste klussen nog niet gedaan. En zijn er andere klussen in die tijd ertussen gekomen.

Wat was gedaan?

Wat was er vóór de verhuizing gedaan:
 • De elektriciteit, volledig vervangen
 • Nieuwe plafonds beneden
 • Het stucwerk door het hele huis
 • Schilderwerk: de muren en plafonds van de keuken, de woonkamer, wc/bijkeuken, serre en de slaapkamers, de raamkozijnen aan de binnenkant
 • Hele benedenverdieping + badkamer tegelvloer
 • Verwarmingen door het hele huis, ketel vervangen, gas naar binnen laten leggen, oude mazouttank schoongemaakt en gevuld met zand
 • Nieuwe badkamer boven, wc en douche beneden
 • Nieuwe keuken
 • Nieuwe voordeur (maar nog niet geschilderd)
Wat was/is nog niet gedaan:
 • Plinten (beneden ligt nog steeds geen enkele plint)
 • Binnendeuren en kozijnen schilderen (inmiddels is één deur gedaan)
 • Schilderwerk hal, trap naar boven en overloop (moet nog steeds)
 • Lamp in de hal en overloop (de lampen zijn wel al jaren geelden gekocht)
 • De oude inpandige garage is nu kantoor, maar hier is nog geen verlichting, geen stucwerk, en wordt voornamelijk gebruikt als opslagruimte
Wat is er inmiddels gedaan dat niet op de (eerste) planning stond
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie (zelf gedaan en grotendeels af)
 • Zonnepanelen
 • Nieuwe ramen/kunststofkozijnen (inclusief hele serre en de voordeur waardoor die na ruim 7 jaar ook niet meer geschilderd hoefde te worden)
 • Nieuwe rolluiken (nu alles elektrisch en zelfs via app bedienbaar)

Denk dat we wel kunnen concluderen dat dat wat eigenlijk al vóór de verhuizing af had moeten zijn, nu na ruim 7 jaar nog steeds niet gedaan is. Erg eigenlijk, maar ik geloof er ook heilig in dat wij niet de enigen zijn. Als je eenmaal in een huis woont, dan komen zulke projecten nog maar moeilijk van de grond.

Je ziet het niet meer

Het ergste is misschien ook wel dat je het op gegeven moment niet eens meer ziet. Je raakt zo gewend aan hoe bijvoorbeeld deuren en kozijnen eruitzien, dat het je niet eens opvalt dat ze nog steeds niet geverfd zijn. Of dat de plinten overal ontbreken (en dat het eigenlijk echt geen porem is om op die plaatsen openingen tussen vloer en muur te zien). Ach er zijn ergere dingen, denk ik dan maar.

Wensen

Behalve dat ik hoop dat al die onafgemaakte klusjes óóit eens afkomen, is het wensenlijstje helaas ook wel gegroeid in al die jaren. Sommige zaken zijn optioneel, sommige zijn toch best noodzakelijk. Zoals ons dak. Daar liggen nog oude asbestleien op. Voorlopig nog geen direct probleem, maar ooit zullen ze echt moeten worden vervangen (wordt verplicht gesteld). En dat gaat een behoorlijke kostenpost zijn.

Er zijn ook optionele zaken, zaken die je gewoon zou willen hebben omdat ze mooi of handig zijn. Ongelooflijk hoe snel je ook aan bepaalde luxe gewend raakt, zoals de draadloos en zelfs via app bestuurbare rolluiken. Nu we dat hebben, zou ik ook wel PoweredBlinds, oftewel elektrische rolgordijnen, willen hebben. Beneden hangen nu nog vitrages (deels kapotgetrokken door de kat) en boven (nog) helemaal niets sinds de ramen zijn vervangen.

Automatisering

En als we het dan toch over automatisering in en om het huis hebben, zou ik ook wel een nieuwe slimme thermostaat willen. Zo eentje die je ook middels een app kan bedienen (zodat het ook warm thuis is als ik een keer eerder naar huis ga, je bent een koukleum of niet). Ook de verlichting zou ik dan een keer aan willen pakken, zodat dat ook van elke plek in huis (of vanaf buiten) geregeld kan worden.

Nu we toch bezig zijn: een camera. Niet alleen voor buiten (dat zou vooral voor een veiliger gevoel voor mij zijn), maar ook binnen. Hoe vaak wij het er wel niet over hebben gehad dat we zo graag eens zouden willen weten wat de beesten (hond en kat in ons geval) overdag uitvreten als wij er niet zijn. We hebben er ook al eens naar gekeken, bijvoorbeeld naar de Somfy IP camera. Maar dat zijn dan toch weer extra investeringen, die niet noodzakelijk zijn. Dan zijn andere zaken toch belangrijker.

Eindeloos project

Om dit hele lange verhaal dan kort te maken, c.q. samen te vatten: een (oud) huis is een eindeloos project. Een aaneenschakeling van kleine en grote investeringen. Niet alleen financieel, maar ook qua tijd. Kostbare tijd. Want ook al zou ik een hoop projecten willen en soms ook gewoon kunnen doen, geef ik de prioriteit dan toch vaker aan quality time met het gezin. En blijven die projecten nog maar even langer liggen.

Hoe zit het met jullie? Hebben jullie ook zulke projecten die jaren blijven liggen?

xoxo

Nicole

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen. Lees meer over samenwerkingen in de disclaimer.

Geef een reactie