Gebak & meer, Koekjes, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Alle Recepten

Amandel – meer dan een lekker nootje

Amandel - meer dan een lekker nootje titelfoto

Houd je ook zo van geroosterde amandelen en amandelspijs? Amandelen zijn heerlijk en enorm veelzijdig. Je kunt deze noten voor meer toepassingen gebruiken dan voor snacks en ander lekkers. Van amandelmeel kun je ook fantastische cakes en andere smakelijke en gezonde baksels maken. Dit kun je allemaal met amandelen doen:

Amandelcake

Niet alleen tarwebloem is geschikt voor het maken van een heerlijke cake. Ook amandelmeel leent zich prima voor fantastisch gebak. Misschien rijst de cake in dit recept niet zoveel als die van gewone bloem. De smaak en textuur zijn echter fantastisch.

Bovendien smaakt deze amandelcake lekker zoet zonder de toevoeging van witte suiker. Als je in plaats van tagatesse een zoetstof als kokosbloesemsuiker gebruikt, krijg je ook nog vitamines en mineralen binnen. Een gezonde natuurlijke zoetstof heeft bovendien veel minder effect op je bloedsuikerspiegel en daarmee op je gewicht.

Dadel-Amandel-Cake

In deze heerlijke cake zorgen amandelen zowel voor een goed beslag als voor een knapperig verrassingseffect. Naast amandelmeel bestaat het beslag uit olie, eieren, zoetstof en lijnzaad. Daaraan voeg je stukjes dadel en amandel toe, die de cake een lekkere crunchy bite geven.

Als je extra vierge kokosolie voor dit recept gebruikt, krijg je enkel gezonde vetten binnen. Denk bijvoorbeeld aan MCT en laurinezuur. Deze vetten werken niet alleen verzadigend, maar dragen eveneens bij aan een gezond gewicht.

Bovendien kun je extra vierge kokosolie goed verhitten tot 180 graden Celsius zonder dat er schadelijke transvetzuren ontstaan. Op deze manier maak je deze cake extra gezond.

Tip: je zou ook eens palmsuiker in plaats van Zusto kunnen gebruiken, want deze vervanger van kristalsuiker is vrij van intensieve zoetstoffen.

Appel-Amandelcake

Dit gezonde alternatief voor appeltaart maak je ook van amandelmeel. Je voegt daarnaast wat kokosmeel toe en verder de gebruikelijke boter, zoetstof en eieren. Doordat dit recept ook plantaardige melk bevat, krijgt de cake een heerlijk smeuïge textuur.

Proteïnepoeder met vanillesmaak zorgt voor extra eiwitten en voegt meteen een heerlijke smaak toe. Check even of het proteïnepoeder vrij is van ongezonde zoetstoffen als sucralose, zodat de cake zijn gezonde karakter behoudt.

Tip: Als je het gezonde effect van de cake nog wil verhogen, kun je kokosbloesemsuiker als zoetstof kiezen.

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood maken van amandelen? Jazeker! In dit recept combineer je deze noten met zaden, eieren, yoghurt en roomkaas tot een smakelijk brood. Zo kun je genieten van een echte boterham terwijl je toch minder koolhydraten binnenkrijgt.

Tip: gebruik kwark of ricotta in plaats van roomkaas als je minder calorieën wil binnenkrijgen.

Anijsmakronen

Deze koekjes zijn weer eens wat anders dan kokosmakronen. Bovendien maak je ze van amandelmeel, waardoor ze lekker zacht zijn. Op deze manier krijg je bovendien alle gezonde stoffen binnen die je in amandelen vindt. Denk aan vitamine E, magnesium, mangaan, koper, vitamine B2 en fosfor.

Als je nog meer gezonde stoffen en minder snelle koolhydraten in de koekjes wil verstoppen, probeer de witte suiker eens te vervangen door palmsuiker. Je krijgt dan naast calcium ook kalium, magnesium en zink binnen. Het resultaat kan wel anders zijn dan met witte suiker.

Zimtsterne

Wist je dat Zimtsterne van amandelmeel worden gemaakt? Deze lekkere kerstkoekjes zie je veel in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Gebruik je kokosbloesemsuiker als zoetstof, dan vermijd je snelle suikers en krijg je gezonde mineralen als chroom en mangaan binnen.

Probeer voor het glazuur eens kokosbloesempoedersuiker. De smaak en kleur zullen anders zijn dan je gewend bent, maar ook al krijgt je lichaam krijgt dan wel behoorlijk wat koolhydraten te verwerken, kokosbloesemsuiker wordt langzamer door je lijf opgenomen. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel beter in evenwicht.

Gezonde Haver-Kruidnoten

Van amandelmeel maak je de heerlijkste gezonde kruidnoten voor sinterklaasavond. Met havermeel voeg je nog gezonde koolhydraten en andere gezonde stoffen toe. Denk aan vezels en mineralen als magnesium, kalium en calcium.

Ook kokosolie, cashewmelk en speculaaskruiden doen een duit in het zakje als het om je gezondheid gaat. De zoetstof in deze kruidnoten bestaat uit xylitol, wat ook gezond genoemd kan worden. Groot voordeel is dat je lijf met xylitol geen insuline aanmaakt, wat gunstig is voor je gewicht. Dat wordt onbezorgd genieten op 5 december!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek van Puurfiguur voor Cookies & Carrot Sticks.

Amandel - meer dan een lekker nootje PIN afbeelding

Geef een reactie