Koekjes, Zuivelvrij, Glutenvrij, Alle Recepten

Anijsmakronen

Anijsmakronen

Het was weer eens tijd voor een nieuw koekje. En deze anijsmakronen zijn echt supermakkelijk te maken. ‘Ik kan niet bakken’ is met dit koekje geen reden meer. Sowieso denk ik dat iedereen kan bakken en/of koken. Alles is te leren, als je maar wil. Ik heb al heel wat redenen gehoord waarom men niet zou kunnen bakken/koken. Geen tijd, niet de juiste apparatuur, veel te moeilijk en ja, zelfs ‘mijn keuken is te klein’.

Kleinste keuken

Ik heb nu een heerlijk ruime keuken (mijn droom is nóg ruimer) en daarnaast ben ik inmiddels ook trotse eigenaar van héél wat keukengadgets, maar dat was niet altijd zo. Mijn bakavontuur begon juist in de kleinste keuken ever, in een mini-appartement in Skovshoved, een stadje net boven Kopenhagen, waar we in 2001 kwamen wonen. Het werkblad was superklein en stond met een koffiezetapparaat al half vol.

Piepen in mijn keuken

Heimwee

De eerste zes maanden hadden we vreselijk heimwee en rond kerst begon ik daarom kerstkoekjes te bakken. Herinneringen aan mijn kinderjaren kwamen boven. Het was flink behelpen, want er was nauwelijks ruimte en ik had bijna geen spullen om mee te werken. Toch is het gelukt. Want als je echt iets wilt maken, maakt het niet uit hoeveel of hoe weinig ruimte je hebt.

Ruimte

Dan creëer je maar ruimte. Door bijvoorbeeld van de eettafel je werkblad te maken voor een paar uur. En de spierballen van manlief gebruiken om te kneden of te kloppen werkt trouwens net zo goed als een KitchenAid. Eveneens te gebruiken als afwashulp (just sayin’). Wat ik wil zeggen, ga creatief om met de ruimte die je wél hebt. Dat kan het (tijdelijk) verplaatsen van je werkplek zijn of zelfs (permanent) herinrichten van je keuken. Misschien geven deze kleine keukens je wel wat inspiratie.

Anijsmakronen

Maar ik dwaal af, dus terug naar deze anijsmakronen. Want hoe kwam dit nu eigenlijk tot stand? Ik had weer enkele eiwitten over. Deze keer niet na het bakken van koekjes, maar het maken van vers ijs. Weggooien is zonde en heel vaak maak ik met overgebleven eiwitten hazelnootmakronen. Alleen had ik al twee batches gemaakt, dus nog een derde batch was een béétje erover. Wat dan? Zo bedacht ik dat wat met gemalen hazelnoten kan ook wel met gemalen amandelen mogelijk moet zijn.

Zachter

Gemalen amandelen zijn wel fijner dan gemalen hazelnoten en deze makronen zijn dus een stuk zachter. Door het toevoegen van anijs til je de smaak van dit koekje echt naar een hoger level. Dit koekje moet je trouwens niet verwarren met macarons, die eveneens met gemalen amandelen en eiwit worden gemaakt. Waar het maken van macarons nog best lastig kan zijn (kijk voor een toprecept bijvoorbeeld bij PaTESSerie), komt het met dit koekje helemaal niet zo nauw. Dus, bakken maar!

Ingrediënten

3 eiwitten

250 g witte suiker

300 g gemalen amandelen

2 tl gemalen anijs

Instructies

Verwarm de oven voor op 160°C (150°C hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Heb je twee bakplaten, zet die dan allebei klaar, dan kun je in één stuk door met bakken.

Doe de eiwitten en suiker in een kom en klop tot een smeuïg geheel. Omdat je de eiwitten gelijk met de suiker klopt wordt het niet zo stijf als wanneer je eerst de eiwitten klopt en dan langzaam de suiker toevoegt.

Meng de gemalen amandelen met de anijspoeder en spatel alles door het opgeklopte eiwit.

Beslag voor anijsmakronen maken

Gebruik twee lepeltjes om kleine hoopjes te maken op de bakplaat (of een kleine portioneerder). Laat voldoende ruimte ertussen, want de koekjes lopen uit.

Bak 15 minuten in het midden van de oven.

De makronen bakken

Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes nog een minuut of vijf liggen alvorens ze naar een afkoelrooster te verplaatsen en volledig af te laten koelen. Je kunt het best een spatel of mes gebruiken om ze te lossen van het bakpapier, want de onderkant kan soms nog blijven plakken. Aangezien het best tere koekjes zijn trek je ze zo snel kapot.

Ik haalde hier 74 kleine anijsmakronen uit. En nee, dat is niet veel, die gaan zó op ;).

Eet smakelijk!

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen. Lees meer over samenwerkingen in de disclaimer.

Anijsmakronen

Servings 74 kleine makronen
Author Nicole

Ingredients

 • 3 eiwitten
 • 250 g witte suiker
 • 300 g gemalen amandelen
 • 2 tl gemalen anijs

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 160°C (150°C hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

 2. Doe de eiwitten en suiker in een kom en klop tot een smeuïg geheel.

 3. Meng de gemalen amandelen met de anijspoeder en spatel alles door het opgeklopte eiwit.

 4. Gebruik twee lepeltjes om kleine hoopjes te maken op de bakplaat (of een kleine portioneerder). Laat voldoende ruimte ertussen, want de koekjes lopen uit.

 5. Bak 15 minuten in het midden van de oven.

 6. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes nog een minuut of vijf liggen alvorens ze naar een afkoelrooster te verplaatsen en volledig af te laten koelen.*

Recipe Notes

*Je kunt het best een spatel of mes gebruiken om ze te lossen van het bakpapier, want de onderkant kan soms nog blijven plakken. Aangezien het best tere koekjes zijn trek je ze zo snel kapot.

Anijsmakronen pinafbeelding

2 Comments

 • Reply

  Anouk

  juni 26, 2020

  Dit lijkt mij een heerlijk recept. Nog nooit anijs door de makronen gedaan maar je brengt mij op ideeën 💛

  • Reply

   Nicole

   juni 26, 2020

   Leuk, Anouk! Met anijs zijn ze echt verdraaid lekker 🙂

Geef een reactie

Recipe Rating