Brood, Alle Recepten, BBQ

Artisanaal Brood – de ‘no knead’ methode

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

Artisanaal brood

Eindelijk wordt het echt lente. Sterker nog, deze week is het zomers warm! Als je rond etenstijd buiten loopt, ontkom je bijna nergens aan de geur van barbecue. Wij zijn niet eens zo’n barbecue-fans, maar we zijn wel fan van buiten eten. En met deze heerlijk warme temperaturen verhuizen wij dan ook graag naar de tuin. Misschien wordt het barbecue, misschien ook gewoon een lekker snelle en lichte maaltijd. Wat is er in beide gevallen het lekkerst erbij? Vers, artisanaal brood natuurlijk.

Makkelijk zelf maken

Nu kun je zorgen dat je vers brood bij de bakker hebt gekocht of ga je wat afbakbroodjes in de oven gooien. Prima natuurlijk. Want zelf brood bakken, dat is veel te moeilijk. Toch? Nope, dat hoeft helemaal niet. Met dit recept voor artisanaal brood kunnen zelfs niet-bakkers een lekker vers brood op tafel toveren.

De ‘no knead’ methode

Wellicht heb je er al eens van gehoord, no-knead bread. Oftewel brood, dat je niet hoeft te kneden. Wij maken dit nu al een aantal jaar en ik heb er ook al meerdere varianten van gemaakt. Ander soort meel, extra ingrediënten. Het brood is in ieder geval wereldwijd razend populair. En als je dit een keer hebt geprobeerd, snap je ook waarom. Zelf artisanaal brood bakken was nog nooit zo makkelijk.

Tijd

Hoe kan dit dan werken? Door het deeg voldoende tijd te geven. Het deeg moet minimaal 8 uur rijzen. Bij voorkeur laat je het deeg nog langer staan, tot max 24 uur. Het is dus geen recept dat je snel even vlak voor gebruik gaat maken. Ik zet het klaar vlak voordat ik ’s avonds ga slapen. De volgende dag kan ik het op elk gewenst moment afbakken. Het klinkt zo eenvoudig, en dat is het ook.

Ingrediënten

375 – 525 g (spelt)bloem (zie instructies)

1 tl gist

2 tl zout

375 ml lauwwarm water

Instructies

Meng eerst alle droge ingrediënten in een grote kom. Ik heb een heel ruime marge voor de bloem in het recept gezet, aangezien de exact benodigde hoeveelheid bloem nogal afhangt van het soort dat je gebruikt. Zo heb ik gemerkt dat speltbloem vaak veel zwaarder is dan gewone bloem. Ook hangt het soms van het merk bloem af. Voor een brood met gewone tarwebloem heb ik zo’n 375 – 425 g bloem gebruikt. Bij het laatste speltbrood gebruikte ik zelfs 525 g bloem.

Start daarom altijd eerst met de laagste hoeveelheid en voeg meer bloem toe indien nodig. Het deeg hoeft geen ‘droge’ massa te zijn die bij het kneden niet meer aan je handen plakt. Je gaat het ook niet kneden. Het mag behoorlijk plakkerig zijn.

Voeg het water toe en meng alles met een houten lepen goed door elkaar. Voeg, indien het nog te nat is, extra bloem toe.

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

Dek de kom af met huishoudfolie en zet op een rustige plaats (ik zet de kom meestal bovenop de kast in de woonkamer. Dan komt er geen kind en geen huisdier aan).

Laat minimaal 8 uur rusten/rijzen. Bij voorkeur geef je het deeg meer tijd, zet het dus bijvoorbeeld ’s avonds voor je gaat slapen klaar.

Leg een vel bakpapier op je werkblad en bestuif het rijkelijk met bloem. Het deeg is erg plakkerig en vrij dun en zonder bloem blijft het anders ontzettend plakken.

Stort het deeg op het bestoven bakpapier (ik gebruik een deegschraper om het uit de kom te krijgen). Probeer er een beetje ronde vorm in te krijgen. Ik gebruik ook hier de deegschraper om de randen wat in te vouwen.

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

Laat het deeg zo een uur rusten.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220°C.

Zet ongeveer halverwege de rijstijd een gietijzeren pan in de oven. De pan moet goed heet zijn.

Op het deeg zie je nu dat er luchtbellen gevormd zijn. Dat is goed!

Nu komt een gevaarlijk werkje: haal de pan uit de oven (vergeet je ovenwanten niet), pak voorzichtig het bakpapier met het deeg op en zet het in de hete pan.

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

Doe het deksel op de pan, zet terug in de oven en laat 30 minuten afgedekt bakken.

Haal vervolgens het deksel eraf (vergeet ook nu weer niet je ovenwanten, want: heet!) en laat het brood nog 15 minuten verder bakken of tot de bovenkant een mooie goudgele kleur heeft.

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

Haal voorzichtig uit de oven en laat het brood afkoelen. Hoewel, warm brood zo recht uit oven is ook errug lekker.

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

En klaar is je eigen versgebakken brood. Dit recept kan met meerdere soorten bloem worden gemaakt, zelfs met glutenvrije meelmixen (kijk wel of ze geschikt zijn voor brood bakken). Met volkoren bloem gaat ook, dan krijg je wel een veel vaster brood (er vormen zich minder luchtbellen in het deeg). Met andere woorden, experimenteer er maar lekker op los.

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

Eet smakelijk!

Ook lekker en makkelijk: Sodabrood!

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode
Artisanaal Brood - de 'no knead' methode
4 van 1 stem
Print

Artisanaal Brood - de 'no knead' methode

Servings 1 brood
Author Nicole

Ingredients

 • 375 – 525 g (spelt)bloem*
 • 1 tl droge gist
 • 2 tl zout
 • 375 ml lauwwarm water

Instructions

 1. Meng eerst alle droge ingrediënten in een grote kom. Start met de laagste hoeveelheid en voeg meer bloem toe indien nodig.**

 2. Voeg het water toe en meng met een houten lepel. Voeg meer bloem toe als het nog veel te nat is.**
 3. Dek de kom af met huishoudfolie en zet op een rustige plaats.

 4. Laat minimaal 8 uur tot max 24 uur rusten/rijzen.

 5. Leg een vel bakpapier op je werkblad en bestuif het rijkelijk met bloem.

 6. Stort het deeg op het bestoven bakpapier. Probeer er een beetje ronde vorm in te krijgen. Ik gebruik dan een deegschraper om de randen wat in te vouwen.

 7. Laat het deeg zo een uur rusten.

 8. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220°C.

 9. Zet ongeveer halverwege de rijstijd een gietijzeren pan in oven. De pan moet goed heet zijn voordat je het deeg erin doet.

 10. Op het deeg zie je nu dat er luchtbellen gevormd zijn. Dat is goed!

 11. Haal de pan uit de oven (vergeet je ovenwanten niet), pak voorzichtig het bakpapier met het deeg op en zet het in de hete pan.

 12. Doe het deksel op de pan, zet terug in de oven en laat 30 minuten afgedekt bakken.

 13. Haal vervolgens het deksel eraf en laat het brood nog 15 minuten verder bakken of tot de bovenkant een mooie goudgele kleur heeft.

 14. Haal voorzichtig uit de oven en laat het brood afkoelen.

Recipe Notes

*Ik heb een heel ruime marge voor de bloem in het recept gezet, aangezien de exact benodigde hoeveelheid bloem nogal afhangt van het soort dat je gebruikt. Zo heb ik gemerkt dat speltbloem vaak veel zwaarder is dan gewone bloem. Ook hangt het soms van het merk bloem af. Voor een brood met gewone tarwebloem heb ik zo’n 375 – 425 g bloem gebruikt. Bij het laatste speltbrood gebruikte ik zelfs 525 g bloem.

**Het deeg hoeft niet kneedbaar te zijn c.q. het mag behoorlijk plakkerig blijven, aangezien je het deeg ook niet gaat kneden.

8 Comments

 • Reply

  Elise Campanario

  november 6, 2019

  Ik heb een te kleine oven voor een pan

  • Reply

   Nicole

   november 6, 2019

   Hoi Elise, dat is echt jammer! Kan de pan in de breedte er niet in of wordt het met deksel te hoog? Als het de hoogte met deksel is zou je kunnen proberen de pan met zilverfolie af te dekken (let op je vingers, want pan is loeiheet!). Is het de breedte, dan wordt het echt lastig. Geen idee of een hoge ovenschaal zou werken, maar is wellicht de moeite waard om te proberen.

 • Reply

  Annemiek

  mei 14, 2020

  Ik zag de mooie foto van het brood, en heb het recept gisteren eens uitgeprobeerd.
  Wat ik me afvraag: heb jij echt 1 volle theelepel (dus 4 gram) droge gist gebruikt? En het deeg echt 8 tot 24 uur op kamertemperatuur laten rijzen?
  Bij mij zakte het deeg namelijk na een uur of 4 tot 6 al in, toen was het al in volume verdriedubbeld, en als het eenmaal uitgerezen is dan wil het ook tijdens de tweede rijs of ovenrijs niet meer rijzen. Het brood was uiteindelijk dus niet gaar en ik heb het helaas weg moeten gooien.

  • Reply

   Nicole

   mei 14, 2020

   Hoi Annemiek, wat spijtig! Ik heb het brood al zo vaak gemaakt en het is nog geen enkele keer mislukt. Ik gebruik een maatlepel en dan afgestreken, dus geen ‘hoopje’ bovenop de lepel. Meestal maak ik het deeg ’s avonds en bak het brood ergens gedurende de dag erop, dus dan staat het vaak 12-16 uur. Ik zet het bovenop de kast, dan komt er zeker niemand aan en staat het ook niet op de tocht.

 • Reply

  Hanneke

  mei 28, 2020

  Sinds de lockdown ben ik één van de velen die zelf brood is gaan bakken volgens de no knead methode en ben nu een enthousiaste thuisbakker. Ik heb op youtube veel recepten gevonden en gebruik ook regelmatig zeer warm water zodat het deeg al na drie uur goed is gerezen en de oven in kan, makkelijk als je bijv. bij de avond maaltijd vers brood wil serveren. Ook heb ik onlangs een roestvrijstalen pan gebruikt wat ook prima gaat alleen is de baktijd dan iets langer. Heel leuk om het nu ook op een nederlandse website terug te vinden, dank je wel!

  • Reply

   Nicole

   mei 28, 2020

   Wat een leuke reactie! Ik ben ook helemaal fan van de no-knead methode 🙂

 • Reply

  Els

  maart 7, 2023

  Hallo,
  Ik heb een gelijkaardig probleem als Annemiek.
  Ik heb al enkele malen het no-knead brood gebakken met roggemeel en heb telkens hetzelfde probleem, bij het bakken rijst het brood niet en wordt het niet luchtig ondanks dat het deeg mooi rijst tijdens de minimum 8 uren. Maar zodra ik het uitstort en vorm geef lijkt het in te zakken. Zelfs met het toevoegen van meer droge gist dan voorgeschreven blijft het resultaat hetzelfde. Doordat het brood zo dens is valt het tamelijk zwaar om te verteren.
  Wat gaat er fout of wat doe ik verkeerd? Tips om dit te verhelpen?
  Groetjes, Els

  • Reply

   Nicole

   maart 7, 2023

   Hoi Els, gebruik je een deel roggemeel of volledig roggemeel? Ik moet zeggen dat ik dit brood nog nooit met roggemeel heb gemaakt, maar roggemeel vergt over het algemeen ook een heel andere werkwijze dan gewone tarwe- of speltbloem, het geeft totaal andere resultaten in een recept waar tarwebloem wordt gebruikt. Een eigenschap van roggemeel is o.a. dat het deeg snel fermenteert en ‘gas’ produceert alleen verliest het dat gas ook snel weer, waardoor roggebrood over het algemeen ook een heel vast en compact brood is. In dit recept tarwebloem vervangen door roggebloem zal inderdaad een heel dens brood geven. Ik heb dit recept ook al eens met volkorenbloem gemaakt en dat was al een behoorlijk stevig brood dat lang niet zo goed is gerezen als met gewone tarwebloem.

Geef een reactie

Recipe Rating