Hoofdgerechten, Alle Recepten

Asperges met kaassaus en gerookte zalm

Asperges met kaassaus en gerookte zalm

Het is weer aspergetijd! Zijn jullie ook zo dol op het witte goud? Wij in ieder geval wel. Nou ja, de jongste niet zo, maar zo blijft er weer meer voor de rest over ;). Wij eten witte asperges het allerliefst met kaassaus (wat de jongste dan weer wel heel erg weet te appreciëren) en daarnaast gerookte zalm. Echt een topcombi.

Sous-vide

Een paar maanden geleden kochten wij een sous-vide koker en wij zijn helemaal fan geworden om groente hierin te bereiden. Zoveel meer smaak en textuur. Dus gingen wij deze keer ook met de asperges aan de slag. Nu vinden we asperges zelfs nóg lekkerder. Heb je de mogelijkheid om sous-vide te koken, moet je dat zeker een keer met asperges proberen.

Twee manieren

Nu heeft natuurlijk niet iedereen zo’n sous-vide apparaat, dus geef ik hieronder twee manieren om de asperges te bereiden. Eenmaal sous-vide en eenmaal gewoon in water koken. Dat laatste is ook heel erg makkelijk en snel.

Schillen

Velen vinden het schillen van asperges een rotwerk, maar eigenlijk stelt het echt niet veel voor. Houd de asperges boven aan de kop vast en schil nu met een dunschiller van net onder de kop naar beneden. Breek het onderste stuk af i.p.v. te snijden, zo zie je namelijk ook heel makkelijk of er nog stukken zijn die je niet goed hebt geschild.

Tegen verspilling

Door zelf te schillen hou je nu natuurlijk de schillen over, maar gooi ze niet weg. Om verspilling tegen te gaan kun je ze nog verder verwerken namelijk. Kook de schillen in wat kippenbouillon en laat even trekken. Zo krijg je een heerlijk aspergebouillon. Hier kun je uiteraard een heerlijk soepje van maken, maar je kunt de bouillon bijvoorbeeld ook gebruiken om er een sausje van te maken. Dus, win win zou ik zeggen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

16 witte asperges (4 per persoon, meer mag natuurlijk ook)

4 tl gezouten boter (voor sous-vide bereiding)

200 g gerookte zalm

30 g boter

30 g bloem

500 ml melk

150 g geraspte kaas (bv. een mix van Emmenthaler en Goudse belegen)

Zout/peper naar smaak

Instructies

Sous-vide bereiding:

Schil de asperges en vacumeer met klontjes gezouten boter. Let op dat de asperges naast elkaar liggen en niet op elkaar.

Gaar de asperges 45-60 minuten op 85°C (afhankelijk van de dikte).

Koken:

Schil de asperges en leg ze in een pan met voldoende koud water en wat zout. Zet op middelhoog vuur en breng langzaam aan de kook. Zodra het water bubbelt zet je het vuur uit. Laat nu 5 tot 10 minuten in het water garen (exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de asperges en de gewenste gaarheid).

Begin met de saus als de asperges bijna klaar zijn.

Maak eerst een roux: smelt de boter en doe de bloem erbij. Roer goed door en laat de bloem op laag vuur een paar minuten garen.

Giet de koude melk erbij en klopt tot een gladde saus. Breng voorzichtig weer aan de kook en roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

Begin met de helft van de melk en voeg steeds meer bij tot je de gewenste dikte hebt. De saus mag in eerste instantie best iets dunner zijn, want hij wordt dikker als je de kaas toevoegt.

Breng tot slot op smaak met zout en peper.

Verdeel de asperges over 4 borden, schik de zalm ernaast en giet een beetje saus erover.

Lekker met gestoomde aardappeltjes.

Eet smakelijk!

Variatietips:

 1. Geen fan van zalm? Doe er lekkere gekookte ham bij, past ook perfect bij de kaassaus.
 2. Maak er een pastaschotel van. Kook bijvoorbeeld Penne of Fusilli. Snijd de asperges en zalm in stukjes. Meng de pasta met de kaassaus, de asperges en zalm en serveer er een frisse salade naast.
 3. Gebruik ook eens andere kazen, bijvoorbeeld een blauwschimmel, in de saus.

Asperges met kaassaus en gerookte zalm

Servings 4 personen
Author Nicole

Ingredients

 • 16 asperges (4 per persoon, meer mag natuurlijk ook)
 • 4 tl gezouten boter (voor sous-vide bereiding)
 • 200 g gerookte zalm
 • 30 g boter
 • 30 g bloem
 • 500 ml melk
 • 150 g geraspte kaas (bv. een mix van Emmenthaler en Goudse belegen)
 • Zout/peper naar smaak

Instructions

Sous-vide bereiding

 1. Schil de asperges en vacumeer met klontjes gezouten boter. Let op dat de asperges naast elkaar liggen en niet op elkaar.

 2. Gaar de asperges 45-60 minuten op 85°C (afhankelijk van de dikte).

Koken

 1. Schil de asperges en leg ze in een pan met voldoende koud water en wat zout. Zet op middelhoog vuur en breng langzaam aan de kook. Zodra het water bubbelt zet je het vuur uit.

 2. Laat nu 5 tot 10 minuten in het water garen (exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de asperges en de gewenste gaarheid).

 3. Begin met de saus als de asperges bijna klaar zijn.

 4. Maak eerst een roux: smelt de boter en doe de bloem erbij. Roer goed door en laat de bloem op laag vuur een paar minuten garen.

 5. Giet de koude melk erbij en klopt tot een gladde saus. Breng voorzichtig weer aan de kook en roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

 6. Begin met de helft van de melk en voeg steeds meer bij tot je de gewenste dikte hebt. De saus mag in eerste instantie best iets dunner zijn, want hij wordt dikker als je de kaas toevoegt.

 7. Breng tot slot op smaak met zout en peper.

 8. Verdeel de asperges over 4 borden, schik de zalm ernaast en giet een beetje saus erover.

Recipe Notes

Variatietips:

 1. Geen fan van zalm? Doe er lekkere gekookte ham bij, past ook perfect bij de kaassaus.
 2. Maak er een pastaschotel van. Kook bijvoorbeeld Penne of Fusilli. Snijd de asperges en zalm in stukjes. Meng de pasta met de kaassaus, de asperges en zalm en serveer er een frisse salade naast.
 3. Gebruik ook eens andere kazen, bijvoorbeeld een blauwschimmel, in de saus.

Asperges met kaassaus en gerookte zalm PIN afbeelding

Geef een reactie

Recipe Rating