Voorgerechten, Koolhydraatarm, Alle Recepten

Aspergesoep met Pastis en gerookte kip

Aspergesoep met pastis en gerookte kip

Tijdens het aspergeseizoen eten we bijna wekelijks wel één of meerdere keren asperges. De ene keer lekker klassiek of de favoriet van de mannen: met kaassaus. Wat ook altijd goed scoort, is een lekker aspergesoepje. Zoals deze aspergesoep met Pastis en gerookte kip.

Aspergesoep

Vaak maak ik de soep gewoon heel simpel: asperges koken in bouillon, pureren en misschien nog een beetje room erdoor. Een lekker en licht soepje dat ook prima als voorgerecht gaat. Maar ik bedacht dat pastis er wellicht ook heel lekker bij is, met zo’n heerlijke anijssmaak.

Schillen of stukken

Ik maakte de aspergesoep meestal met de schillen en de harde uiteinden van de asperges. Weggooien is namelijk zonde. Je haalt ongelooflijk veel smaak nog uit de schillen. En… je kunt ze gewoon door de soep pureren, dus zelfs na het koken hoef je niks weg te gooien.

Maar sinds een paar jaar verkoopt onze favoriete aspergeboer alle asperges al geschild, dus ik heb geen schillen meer over. Maar niet getreurd, want ze verkopen ook stukken asperges, dus gebruiken we dat.

Pastis

Wat je ook gebruikt als basis, het wordt een super lekkere soep. Heb je kinderen hoef je je ook geen zorgen te maken, je kunt toch gewoon Pastis door de soep doen. Wel zorgen dat de Pastis nog even meekookt. Door het koken verdampt de alcohol maar hou je wel de smaak over. Dus perfect ook voor wie geen alcohol mag.

Binden

Ik hou meestal van een lekker licht soepje, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om de soep licht te binden met bijvoorbeeld een roux. Voor een extra romige textuur doe ik er wat room door ik een klein beetje heb opgeklopt. Eventueel zou je de room ook door crème fraîche kunnen vervangen.

Ingrediënten

500 g witte asperges (of schillen en uiteindes van asperges)

750 ml kippenbouillon

125 g gerookte kipfilet (in reepjes of blokjes)

Scheutje Pastis

125 ml slagroom, lichtjes geklopt

Peper/zout (naar smaak)

Instructies

Doe de asperges of de schillen/uiteindes met de bouillon in een pan en breng aan de kook.

Kook tot de asperges zacht zijn, meestal heb je maar zo’n 10 à 15 minuten nodig. Gebruik je schillen en uiteindes zul je 30-60 minuten moeten koken.

Pureer de soep en doe er een scheut(je) Pastis in. Ik meet de hoeveelheid niet af, maar het zal misschien zo’n 50 ml zijn. Begin met een beetje, proef of je de smaak oké vindt en voeg eventueel nog wat extra toe.

Kook nog een aantal minuten zodat de alcohol kan verdampen.

Breng indien nodig nog extra op smaak met zout en peper.

Dien op met apart de stukjes gerookte kipfilet en de slagroom, zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel ze in de soep willen. Lekker met een stukje stokbrood.

Tip: wil je liever een gebonden soep? Laat de gepureerde soep dan eerst afkoelen. Maak een roux met 30 g bloem en 30 g boter. Smelt hiervoor de boter, doe de bloem erbij en laat minimaal 3 minuten al roerend garen. Giet dan beetje bij beetje de soep erbij en breng aan de kook. Blijf kloppen/roeren om aanbranden en klonteren te voorkomen.

Eet smakelijk!

Aspergesoep met pastis PIN afbeelding

Aspergesoep met Pastis en gerookte kip

Author Nicole

Ingredients

 • 500 g witte asperges (of schillen en uiteindes van asperges)
 • 750 ml kippenbouillon
 • 125 g gerookte kipfilet (in reepjes of blokjes)
 • Scheutje Pastis
 • 125 ml slagroom, lichtjes opgeklopt
 • Peper/zout (naar smaak)

Instructions

 1. Doe de asperges of de schillen/uiteindes met de bouillon in een pan en breng aan dekook.

 2. Kook tot de asperges zacht zijn.*

 3. Pureer de soep en doe er een scheut(je) Pastis in.**

 4. Kook nog een aantal minuten zodat de alcohol kan verdampen.

 5. Breng indien nodig nog extra op smaak met zout en peper.***

 6. Dien op met apart de stukjes gerookte kipfilet en de slagroom, zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel ze in de soep willen.

Recipe Notes

*Meestal heb je maar zo’n 10 à 15 minuten nodig om de asperges gaar te koken. Gebruik je schillen en uiteindes zul je 30-60 minuten moeten koken.

**Ik meet de hoeveelheid niet af, maar het zal ca. 50 ml zijn. Begin met een beetje, proef of je de smaak oké vindt en voeg eventueel nog wat extra toe.

***TIP: wil je liever een gebonden soep? Laat de gepureerde soep dan eerst afkoelen. Maak een roux met 30 g bloem en 30 g boter. Smelt hiervoor de boter, doe de bloem erbij en laat minimaal 3 minuten al roerend garen. Giet dan beetje bij beetje de soep erbij en breng aan de kook. Blijf kloppen/roeren om aanbranden en klonteren te voorkomen.

Geef een reactie

Recipe Rating