Alle Recepten

Boekentag: willekeurige vragen aan een boekenwurm

Book tag

Laatst las ik op Pluseenbeetje de Boekentag. Ik ben, net als Marije van Pluseenbeetje, een echte boekenwurm. Ik lees ontzettend graag en het liefst zou ik eigen bibliotheek thuis willen. Weet je, zo’n kamer met hele wanden boeken en een fijn zeteltje om lekker in te lezen. Maar ja, dat zal wel altijd een droom blijven.

Helaas lees ik de laatste tijd wel veel minder dan ik eigenlijk zou willen. Tussen kinderen, huishouden, werk en blog blijft er niet zo heel veel tijd meer voor mezelf over. Maar als ik dan eindelijk de tijd vind om te lezen, dan word ik ook weer helemaal in het verhaal gezogen. Heerlijk vind ik dat.

Ik vond het dan ook erg leuk om de boekentag te lezen. Een keer een wat andere tag. En ik vind het leuk om erachter te komen wat iemand anders nu leuk vind om te lezen. Wil je weten wat ik graag lees? Lees dan gauw verder…

Audioboek of een echt boek?

Ik lees eerlijk gezegd liever zelf. Als kind had ik wel audiocassettes van een paar hele spannende kinderboeken. Ik kan me herinneren dat ik dat geweldig vond. Maar nu kan ik het niet opbrengen om naar een audioboek te luisteren. Ik kan mijn aandacht er dan simpelweg niet bijhouden.

Zachte of harde kaft?

Zachte kaft, vind ik veel makkelijker om vast te houden. Overigens lees ik ook steeds meer e-books. Voor de echte boekenfanaat is dat vloeken in de kerk, ik weet. Ik heb me er ook heel lang tegen geweerd, maar uiteindelijk toch eens geprobeerd. En ik was verkocht. Ik vind het nog steeds heerlijk om in boekenwinkels rond te neuzen. Ik kan me daar echt uren vermaken. En ja, dan worden ook nog steeds boeken gekocht. Maar ik bestel er ook online.

Een van de redenen daarvoor is ook dat ik enkel in het Engels lees. Sinds wij in Denemarken hebben gewoond, waar ik destijds geen Nederlandstalige boeken kon krijgen en e-books nog niet echt bestonden, ben ik in het Engels gaan lezen. En daar ben ik bij gebleven. Het aanbod Engelstalige boeken is online nu eenmaal veel groter en een e-book is dan heel makkelijk. Ik hoef niet op de levering te wachten en het bespaart ruimte (weet je nog, mijn grote droom…). Ik koop nu vooral op Amazon mijn boeken.

Fictie of non-fictie?

Fictie. En dan met name Fantasy. Mijn man is daar een beetje schuldig aan, die had destijds al een enorme boekenkast vol Fantasy-boeken. Hij heeft me overgehaald om dat genre toch eens te proberen en inmiddels lees ik niets liever. Ik lees ook wel chicklit, bijvoorbeeld van Cathy Kelly of de hilarische verhalen van Marian Keyes.

Verzonnen of de echte wereld?

Tja, Fantasy, dus verzonnen wereld ;-).

Harry Potter of Twilight?

Harry Potter all the way! Ik ben een echte HP-fanaat. Ik heb de boeken verslonden en de films tig keer gezien. Heerlijk…

Geleend of gekocht?

Ik leen eigenlijk nooit uit de bieb. Zeker nu krijg ik een boek gewoon niet op tijd uit. En ook hier speelt ook het genre en het Engelstalige deels een rol. Dus ik koop eigenlijk al mijn boeken.

Eenmalig boek of trilogie?

Liefst een trilogie. Het moet dan wel een goede zijn, dus niet dat het eerste boek een op zich staand verhaal is en het tweede een slap aftreksel van het succes van het eerste. Het moet echt één verhaal, één epos bestaande uit meerdere delen zijn. Als het ene boek uit is, moet je echt snakken naar het vervolg. Hoewel er wel Fantasy-schrijvers zijn die het gelukt is om een wereld neer te zetten en binnen die wereld telkens een verhaal te schrijven. En dat keer op keer pakkend weten te doen.

Zwaar en dik of lief en kort?

Zwaar en dik. Ik moet een echt verhaal kunnen lezen en er een hele tijd plezier van hebben.

Romantisch of actie?

Veel Fantasy-boeken hebben alles in één. Het gaat vaak om spannende verhalen, waar vaak ook relaties een grote rol in kunnen spelen. In hoofdlijnen is het dan wel meestal actie.

Lezen in een knusse omgeving of in de zon?

Allebei. In de winter vind ik het heerlijk om met een kop thee en opgekruld onder een deken me op de bank te nestelen. In de zomer zit ik dan weer graag buiten in het zonnetje, beentjes omhoog, lekker drankje erbij…

Warme chocolademelk of koffie?

Ligt aan het tijdstip van de dag en het seizoen. Afhankelijk dus van de omstandigheden worden koffie, thee, warme choco en koele drankjes afgewisseld.

Eerst de recensie lezen of zelf beslissen?

Ik ben een paar keer erg teleurgesteld geweest in een boek dat ik naar aanleiding van recensies had gekocht. Dus recensies zeggen met niet zoveel meer. Ik kijk naar de kaft, ik lees de achterkant en soms een inleiding. Als het dan ‘goed voelt’, koop ik het.

Dat was de boekentag. Nu ben ik heel benieuwd naar jullie antwoorden. Lezen jullie ook zo graag boeken? Als je de tag over wil nemen, vermeld dan dat de tag oorspronkelijk door Teddlicious is bedacht.

Bedankt voor het lezen!

PS: vind je ’t leuk om tags te lezen? Ik heb er nog één ingevuld: de Mommy War Tag.

12 Comments

 • Reply

  nicole orriens

  augustus 22, 2017

  Over harde of zachte kaft had ik eigenlijk nooit nagedacht. Ik geloof dat het mij niet zoveel uitmaakt.

  • Reply

   Nicole

   augustus 22, 2017

   Als ik lekker onderuit gezakt wil liggen met een boek, vind ik een harde kaft te zwaar. Met een zachte kaft kan ik het boek (behalve de echte dikke pillen) met één hand vasthouden. Met de e-reader die ik nu heb (echt een lichtgewichtje) is dat helemaal geen probleem meer 😉

 • Reply

  marije

  augustus 22, 2017

  Leuk dat je hem ook hebt ingevuld!

  • Reply

   Nicole

   augustus 22, 2017

   Bedankt voor de inspiratie 🙂

 • Reply

  Paula

  augustus 23, 2017

  Leuk dit stukje. Ik was ook een echte boekenwurm. Helaas wat minder tegenwoordig maar zo af en toe droom ik nog weg met een boek. Ik lees altijd eerst het einde, als ik dat niet spannend vind is de weg er naar toe voor mij ook niet zo interessant.

  • Reply

   Nicole

   augustus 24, 2017

   Dank je! Ik sprak laatst iemand die ook altijd eerst het einde leest. Ik wil het einde juist niet weten, dan blijft het voor mij spannend, anders is voor mij de lol eraf. Grappig hoe verschillend mensen boeken lezen 🙂

 • Reply

  Roelina Ju

  augustus 24, 2017

  Leuk om te lezen, ik ben niet echt een boekenwurm, las altijd alleen op vakantie. Sinds ik blog, lees ik nauwelijks nog boeken. Ik heb er gewoon de tijd niet meer voor.

  • Reply

   Nicole

   augustus 24, 2017

   Dat is ook mijn probleem, kom er gewoon niet aan toe. En dat vind ik echt jammer. Als het lukt, geniet ik dan ook dubbel 🙂

 • Reply

  Astrid

  augustus 27, 2017

  Wat een leuke tag. Ik zou op veel vragen anders antwoorden. Heb bv. nog niks van Harry Potter gelezen en lees vooral realistische fictie of non-fictie.

  • Reply

   Nicole

   augustus 27, 2017

   Is inderdaad een heel andere richting dan wat ik lees. Ben dan wel benieuwd naar je andere antwoorden 🙂

 • Reply

  Sheila

  augustus 31, 2017

  Leuke tag! Zelf ben ik ook fan van echte boeken. Het enige moment dat een e-reader uitkomst zou bieden is als ik lang ga reizen. Maar het heeft ook weer wat om je gelezen boek in te wisselen voor een ander boek die een andere reiziger weer heeft achter gelaten in een hostel. En ik geef gewoon de voorkeur aan papier in mijn handen.

  • Reply

   Nicole

   augustus 31, 2017

   Dank je! Het duurde ook echt even bij mij, maar ben nu inmiddels helemaal om. Ik lees ook nog nog wel ‘echte’ boeken, maar de e-reader zou ik toch niet meer willen missen.

Geef een reactie