Ontbijt, Koolhydraatarm, Diversen, Alle Recepten

Bosbessenjam met Chiazaad

Blueberry Chia Seed Jam

De lente is al even in het land (al zou je dat qua temperatuur niet altijd zeggen) en de zomer staat voor deur. Dat betekent dat er vers fruit, met name bessen, volop te krijgen is. Ik ben dol op bessen en eet ze het liefst zo uit de hand. Deze tijd van het jaar zijn ze allemaal zo lekker zoet en sappig. Maar ik vind het ook leuk om ermee te koken of te bakken. Eén van mijn favorieten is toch wel jam. Zo bewaar je de prachtige kleuren en zoete smaak het best. Ik had onlangs een hele kilo bosbessen gekocht. Ja, dat zijn een hoop bessen, maar ze waren zo lekker. Kon het gewoon niet weerstaan. Maar een hele kilo zo wegwerken was toch een beetje teveel van het goede geweest. Dus heb ik bosbessenjam gemaakt!

Chiazaad

Ib ben eigenlijk meer voor vlees en kaas. Ik heb nooit graag zoet spul op mijn brood gegeten. Toen ik klein was had ik een pesthekel aan jam. Was véél te zoet voor mij. Ik begon het pas een beetje lekker te vinden toen er jam op de markt kwam met minder suiker. Ik houd ervan als je het natuurlijke zuurtje van fruit nog kan proeven. Als je jam maakt, heb je suiker nodig. Die zorgt ervoor dat de jam dik wordt. Tenminste, dat is de traditionele manier om jam te maken. Maar er is een nieuwe ster: chiazaad.

Chiazaad is één van de nieuwe ‘superfoods’. Ik ben alleen niet zo blij met de term ’superfoods’. De term refereert vaak aan ingrediënten die meestal te duur en overschat zijn. Als je ‘superfoods’ wil eten, eet dan bijvoorbeeld meer groente, zoals broccoli en spinazie, om maar een paar te noemen. Maar eer, wie eer toekomt. Deze kleine zaadjes zijn kleine krachtpatsers als het op voedingswaarden aankomt. Ze zitten vol vezels en zijn rijk aan omega-3 vetzuren, proteïne, vitamines en mineralen. Ik ben geen voedingsdeskundige en kan dus niet instaan voor de voordelen die deze kleine zaadjes voor onze gezondheid zouden hebben. En ik heb geen idee hoeveel je er eigenlijk van zou moeten eten om van die voordelen gebruik te kunnen maken.

Eigenlijk houd ik om een andere reden van deze zaadjes: hun eigenschap om tot 12 keer hun gewicht in water op te nemen. Ze nemen vocht op en veranderen in kleine geleiachtige pareltjes. Ik gebruik chiazaad vaak om mijn ontbijt voor werk klaar te maken. De avond ervoor meng ik wat zaadjes met yoghurt, voeg wat melk en fruit toe en zet het overnacht in de koelkast. De volgende ochtend neem ik het mee en ontbijt ik op het werk. Perfect ontbijtje.

Verdikkingsmiddel

Hun eigenschap om zoveel vocht op te nemen, maakt ze tot een perfect verdikkingsmiddel voor jam. Zonder grote hoeveelheden suiker! Je kunt fruit pureren, de zaadjes toevoegen en wegzetten. Maar je kunt ook het fruit koken zodat de natuurlijke suikers vrijkomen, dan op het eind de zaadjes toevoegen en heel eventjes mee laten koken. Welke manier je ook gebruikt, je krijgt uiteindelijk een jam die naar fruit smaakt. En niets anders dan fruit. Afhankelijk van je eigen smaak en de zoetheid van het fruit, kun je natuurlijk ook zoetstof, honing, ahornsiroop of een beetje suiker toevoegen. En daar hoef je niette stoppen: voeg eens wat specerijen toe of extracten en geef je jam een heel andere dimensie.

Laten we nu dan wat jam maken. Eet smakelijk!

Bosbessenjam met Chiazaad

Author Nicole

Ingredients

 • 300 g bosbessen
 • 1 eetl. Xilytol*
 • 2 eetl. citroensap
 • 2 eetl. chiazaad

Instructions

 1. Doe de bessen en de Xylitol in een pan en bring zachtjes aan de kook.

  Blueberry Chia Seed Jam
 2. Laat op middelhoog vuur ca. 5 tot 10 minuten sudderen, tot de meeste bessen zijn ‘geknapt'.

  Blueberry Chia Seed Jam
 3. Voeg citroensap toe. Proef om te kijken of je meer zoetstof of extra citroensap toe moet voegen.

 4. Voeg chiazaad toe en laat nog een extra 2 à 3 minuten koken of tot de jam duidelijk dik begint te worden. Geen zorgen als het een beetje dun lijkt, de zaadjes nemen tijdens het afkoelen nog meer vocht op.

  Blueberry Chia Seed Jam
 5. Giet de jam in een glazen pot, sluit goed a fen laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld in de koelkast bewaren.

  Blueberry Chia Seed Jam

Recipe Notes

*Voeg naar smaak toe. Kan ook vervangen worden door andere soorten zoetstof, suiker, honing, ahornsiroop.

Sharing is caring 🙂

Geef een reactie