Glutenvrij, Koolhydraatarm, Hoofdgerechten, Alle Recepten

Courgette-Spinazie-Lasagne

zucchinispinachlasagna17

Na mezelf vreselijk te buiten te zijn gegaan aan deze uitermate lekkere, sappige, decadente brownies, had ik iets nodig om een beetje tegenwicht te bieden. Nee, echt, ik heb er veel te veel van gegeten. Kon me gewoon niet inhouden, ik verlies elke vorm van zelfbeheersing als deze brownies in de buurt zijn. Nou ja, eigenlijk alle soorten brownies. Nee, correctie, alles wat met chocolade te maken heeft. Ik kan me niet inhouden als er chocolade is.

Oké, ik raak de draad weer kwijt. Terug naar dat tegenwicht. Dat is echt, ECHT, nodig. Cookies & Carrot Sticks. Het gaat om de balans. Toch? Ja. Oké, nu ben ik aan het ratelen.

Dus, hoe moet dat nu met die balans? Jezelf uithongeren nadat je jezelf te buiten bent gegaan is niet het antwoord. Wel een gezonde, voedzame maaltijd eten. Dat is tenminste mijn bescheiden mening. Voor ons betekent dat, dat we (nog meer) groenten eten en de (slechtere) koolhydraten proberen te verminderen. Maar de jongens wilden lasagne. Correctie: ze eisten lasagne. Doeme toch. Dat was nou niet wat ik in gedachten had als balancerende maaltijd. Hoe pak ik dat nu weer aan? Om ideeën te krijgen kijk ik meestal wat er in de koelkast ligt en wat snel klaargemaakt kan worden. Ik krijg de beste ideeën als ik iets onder druk sta. En wat lag er? Ik zat naar spinazie, courgettes en gehakt te staren. Lasagne? Wat lag er nog meer? Twee bakjes mascarpone en een zak geraspte kaas. Lasagne. Lasagne. Lasagne? Ja, LASAGNE!

Courgette-Spinazie-Lasagne!

Verwarm eerst de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in. Snijd dan twee courgettes in dunne plakken (ik heb een mandoline gebruikt). Hak 400 g verse spinazie grof. Zet de groenten apart.

zucchinispinachlasagna1

Bak in een koekenpan of wok 1 kg rundergehakt rul. Voeg 2 eetl. Italiaanse kruidenmix (of gebruik je favoriete kruiden/kruidenmix) en 2 eetl. gedroogde (of verse) lente-ui toe.

zucchinispinachlasagna2 zucchinispinachlasagna3

Voeg de spinazie toe en roer door elkaar.

zucchinispinachlasagna5 zucchinispinachlasagna6

Voeg, wanneer de spinazie is geslonken, 2 bakjes mascarpone (500 g) toe en meng goed door. Voeg 6 eetl. haverzemelen toe en meng nogmaals goed door. De haverzemelen zijn optioneel, maar ze zullen extra vocht uit de courgette opnemen tijdens het bakken en zo wordt je ovenschotel niet te nat.

zucchinispinachlasagna7 zucchinispinachlasagna8

Leg een derde van de courgette-plakken op de bodem van de ingevette ovenschaal.

zucchinispinachlasagna9

Doe daar de helft van het gehakt-spinazie-mengsel op. Leg weer een derde van de courgette-plakken op het gehakt en doe daar de rest van het gehakt op.

zucchinispinachlasagna10 zucchinispinachlasagna11

Bedek met de rest van de courgetteplakken. Verdeel 200 g geraspte kaas erover. Ik heb een mengeling van mozzarella, Emmenthaler en Gouda gebruikt, maar elke andere goed smeltende kaas is prima. Gebruik wat je lekker vindt.

zucchinispinachlasagna12 zucchinispinachlasagna13

Bak 30 minuten of tot de kaas mooi goudbruin is geworden. Laat ongeveer 10 minuten rusten alvorens aan te snijden. Serveer met een frisse salade.

zucchinispinachlasagna14 zucchinispinachlasagna15

Nu was dit niet helemaal wat de jongens hadden verwacht toen ze om lasagne vroegen. Maar ze waren er helemaal weg van! Klus geklaard 😉

zucchinispinachlasagna17 zucchinispinachlasagna19

Eet smakelijk!

Courgette-Spinazie-Lasagne

Author Nicole

Ingredients

 • 2 courgettes
 • 1 kg rundergehakt
 • 2 eetl. Italiaanse kruidenmix*
 • 2 eetl. gedroogde of verse lente-ui
 • 400 g spinazie
 • 500 g mascarpone
 • 6 eetl. haverzemelen**
 • 200 g geraspte kaas***

Instructions

 1. Verwarm eerst de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
 2. Snijd de courgettes in dunne plakken (ik heb een mandoline gebruikt), en hak de spinazie grof. Zet de groenten apart.

 3. Bak in een koekenpan of wok het rundergehakt rul.


 4. Voeg de kruidenmix en lente-ui toe.

 5. Voeg de spinazie toe en roer door elkaar.

 6. Voeg, wanneer de spinazie is geslonken, de mascarpone toe en meng goed door. Voeg de haverzemelen toe en meng nogmaals goed door.

 7. Leg een derde van de courgette-plakken op de bodem van de ingevette ovenschaal.

 8. Doe daar de helft van het gehakt-spinazie-mengsel op. Leg weer een derde van de courgette-plakken op het gehakt en doe daar de rest van het gehakt op.

 9. Bedek met de rest van de courgetteplakken en verdeel de kaas erover.

 10. Bak 30 minuten of tot de kaas mooi goudbruin is geworden.

 11. Laat ongeveer 10 minuten rusten alvorens aan te snijden. Serveer met een frisse salade.

Recipe Notes

*Of voeg je eigen favoriete kruidenmix toe.

**De haverzemelen zijn optioneel maar nemen extra vocht uit de courgettes op tijdens het bakken.

***Ik heb een mengeling van mozzarella, Emmenthaler en Gouda gebruikt, maar elke goed smeltende kaas werkt hier prima.

 

Save

Save

Geef een reactie

Recipe Rating