Gebak & meer, Diversen, Alle Recepten, Bananenbrood & Co

Cranberry – een veelzijdig en lekker winters besje

Cranberry - een veelzijdig en lekker winters besje

5 x lekkere recepten met cranberries

Niets past beter bij de winter dan cranberries. De kleine rode vruchtjes zijn rond de feestdagen in verse vorm verkrijgbaar. Verder kun je gedroogde cranberries het gehele jaar door krijgen. Doe er je voordeel mee en maak deze lekkere recepten met cranberries:

1. Bananenbrood met Cranberries

Bananenbrood is een heerlijke zoete traktatie die je extra feestelijk maakt door cranberries toe te voegen. De rode vruchtjes geven ieder sneetje brood niet alleen een vrolijke uitstraling. Ze voegen ook een lekker friszoet smaakje toe.

Als je het brood een gezonde toets wil geven, maak dan gebruik van volkorenmeel. Je krijgt dan namelijk meer vezels binnen dan wanneer je bloem gebruikt. Wil je nóg meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen, dan zijn havermeel of boekweitmeel goede keuzes. Deze meelsoorten zijn bovendien glutenvrij.

Wil je het gebruik van suiker vermijden, dan kun je kokosbloesemsuiker of palmsuiker gebruiken. Hiermee krijg je bovendien alle vitamines, mineralen en enzymen binnen van het oorspronkelijke product.

Een ander voordeel van deze natuurlijke, ongeraffineerde zoetstoffen is dat ze je bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen dan suiker of Zusto. Dat is zowel gezond voor je bloedsuikerspiegel als voor je gewicht.

2. Havermout-Banaan-Muesli-Cake met Cranberries & Rozijnen

Deze smakelijke plaatcake is eigenlijk een combinatie tussen een cake en een mueslireep. Het gebak in ieder geval prima bij stevige trek. Dat komt door de toevoeging van havermout, rozijnen en cranberries. Je zou nog noten kunnen gebruiken om het voedzame karakter te verhogen.

Als je voor dit recept enkel volkorenmeel gebruikt, dan krijg je extra voedingsstoffen binnen in de vorm van vezels. Hiermee wordt dit gebak ook meteen een stuk vriendelijker voor je suikerspiegel en daarmee voor je gewicht.

Doordat de plaatcake gezoet is met kokosbloesemsuiker, is hij vriendelijk voor je bloedsuikerspiegel en daarmee ook voor je gewicht. Kokosbloesemsuiker bevat bovendien nog alle voedingsstoffen van de kokospalm. Dit draagt ook bij aan de voedingswaarde van de cake.

3. Banaan Appel Speltmuffins

Deze muffins met appel en banaan kun je opvrolijken met cranberries. De rode vruchtjes springen eruit met hun rode kleur en doen meteen aan kerst denken. Bovendien geven ze de cake een lekker friszoet smaakje.

Tip: Als je snelle koolhydraten wil vermijden, gebruik dan kokosbloesemsuiker in plaats van basterdsuiker en cassonade.

4. Banaan-Havermout-Koekjes

Deze havermoutkoekjes met banaan zijn behoorlijk knapperig en dat is perfect als je van een krokant koekje houdt. Ze zijn bovendien lekker zoet door de toevoeging van kokosbloesemsuiker.

Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke en ongeraffineerde zoetstof, die nog alle vitamines, mineralen en enzymen van het uitgangsproduct bevat. Een prima keuze dus als je gezonde koekjes wil maken.

Als je wil afvallen, vervang je deze natuurlijke suiker beter door stevia. Dan krijg je vrijwel geen calorieën en koolhydraten binnen en dat is beter voor je gewicht.

Je kunt de koekjes een natuurlijk zoetje geven door aan het koekdeeg cranberries toe te voegen. Veel gedroogde cranberries zijn echter niet vrij van toegevoegde suiker, dus let even op voordat je ze in je winkelwagentje stopt.

5. Lauwwarme Bulgur-Salade met Geroosterde Pompoen, Gerookte Makreel en Fetakaas

Wat een fantastische salade is dit! Het is overigens geen frisse zomerse salade, maar een perfect gerecht voor in de winter. Niet alleen doordat je hem lauwwarm opdient. Ook de ingrediënten geven de salade een heerlijk verwarmend karakter.

Wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde en gekruide pompoen? De zoete smaak van deze vrucht en het kruidige karakter van de specerijen geven je direct een warm gevoel.

Zowel gerookte makreel als feta verwennen je smaakpapillen met hun intense smaak. Cranberries geven de salade bovendien een fris zoetje mee. De bulgur kook je in bouillon, wat het smaakvolle karakter van deze winterse salade nog versterkt.

Tip: als je minder koolhydraten en meer eiwitten wil binnenkrijgen, dan kun je de bulgur vervangen door quinoa. Dit pseudograan is enorm eiwitrijk.

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek van Puurfiguur voor Cookies & Carrot Sticks.

Geef een reactie