Glutenvrij, Koolhydraatarm, Hoofdgerechten, Alle Recepten, Tips

De Spaghettipompoen – wat is het en wat kun je ermee?

De Spaghettipompoen, wat is het en wat kun je ermee?

Alweer heel wat jaren geleden kwam ik de spaghettipompoen voor het eerst tegen op een Amerikaanse foodblog. Ik had er nog nooit van gehoord maar was gelijk gefascineerd. Want wat is het precies? En wat kun je ermee? Dit gekke ding had ik hier nog nooit gezien. Op die blog werd de pompoen gebruikt als koolhydraatarme vervanger voor, zoals de naam ook al doet vermoeden, spaghetti.

Wat is het?

Als je op Google gaat zoeken kom je helaas toch niet zo heel veel over deze ‘pompoen’ tegen. De spaghettipompoen hoort gek genoeg niet bij de pompoenen zoals wij pompoenen kennen, maar bij de komkommerfamilie, net als de courgette en de patisson. De spaghettipompoen kun je in geel, groen en oranje tegenkomen. Na bereiding kun je het vruchtvlees in sliertjes trekken, vandaar ook de naam spaghettipompoen.

Wat kun je ermee?

Eigenlijk best veel, al is het wel even wennen. De spaghettipompoen wordt voornamelijk gebruikt als vervanger voor bijvoorbeeld spaghetti. Het past dan ook uitstekend in een koolhydraatarm of -beperkt dieet. Nadat je de pompoen hebt gegaard kun je de sliertjes, de ‘spaghetti’ dus, gebruiken in ovenschotels, salades of gewoon als ‘pasta’ met een saus erbij.

Bereiding

Het beste kun je de pompoen in de oven garen. Halveer daarvoor de pompoen, verwijder de zaadjes en smeer de helften in met wat (olijf)olie. Wat zout en peper erop en dan met de snijkant op een bakplaat leggen. Prik vervolgens een aantal keer met een vork in de schil en rooster in de oven op 180°C tot je redelijk makkelijk met de vork in de schil kan prikken. Meestal zal dat zo’n 30 à 40 minuten zijn.

Andere bereidingswijzen

Je kunt de pompoen behalve in de oven ook wel koken (liefst in zijn geheel) of garen in de magnetron. Die manieren heb ik zelf overigens nog niet geprobeerd, dus kan daar geen eenduidig advies in geven. Garen in de oven gaat heel goed, maar als je geen oven hebt is dat dus niet noodzakelijkerwijs een probleem.

Onbekend

De spaghettipompoen is hot en trending, maar is in onze contreien gek genoeg toch nog behoorlijk onbekend. Ook al is deze pompoen in steeds meer supermarkten te krijgen, nog steeds kijken kassières verbaasd als ze deze soort langs zien komen. Laatst dacht iemand nog dat ik ze voor de gek hield. Heet dat wel écht zo? Toch even checken voordat ze een collega ging vragen wat de code was van deze, uhm spaghetti… pompoen.

Hulptroepen

Tijd om de hulptroepen in te schakelen en wat recepten te verzamelen, maar na een paar oproepen bleek als snel dat ook onder foodbloggers de spaghettipompoen misschien wel bekend is, maar dat er nog maar weinig recepten voor zijn. Toch is het gelukt om een aantal super lekkere recepten bij elkaar te krijgen. Nu hoop ik dat het jullie ook aanzet om deze fantastische groente op het menu te zetten.

Spaghettipompoen - gevild met kipgehakt, groente en kaas

Spaghettipompoen met blauwe kaas en boerenkool van AnniePannie.nl

Gegratineerde spaghettipompoen met tomatensaus

Ovenschotel met spaghettipompoen

Spaghettipompoen met garnalen van Culinea

Salade van spaghetti-pompoen met verse tuinkruiden

Ratatouille à la citrouille van Heerlijke Happen

Spaghettipompoen met paddenstoelenragout van Domaine Malpas Kookt

Met dank aan Andrea van AnniePannie.nl, Hanneke van Culinea, Christien van Oesters & Uien, Francine van Heerlijke Happen en Boor van Domaine Malpas Kookt voor hun bijdrages! Ik hoop deze lijst overigens in de toekomst met nog meer heerlijke reepten aan te vullen, dus kom gerust nog eens terug.

Eet smakelijk!

xoxo Nicole

Spaghettipompoen - wat is het en wat kun je ermee?

Geef een antwoord