Glutenvrij, Koolhydraatarm, Hoofdgerechten, Alle Recepten, Tips

De Spaghettipompoen – wat is het en wat kun je ermee?

De Spaghettipompoen, wat is het en wat kun je ermee?

Alweer heel wat jaren geleden kwam ik de spaghettipompoen voor het eerst tegen op een Amerikaanse foodblog. Ik had er nog nooit van gehoord maar was gelijk gefascineerd. Want wat is het precies? En wat kun je ermee? Dit gekke ding had ik hier nog nooit gezien. Op die blog werd de pompoen gebruikt als koolhydraatarme vervanger voor, zoals de naam ook al doet vermoeden, spaghetti.

Wat is het?

Als je op Google gaat zoeken kom je helaas toch niet zo heel veel over deze ‘pompoen’ tegen. De spaghettipompoen hoort gek genoeg niet bij de pompoenen zoals wij pompoenen kennen, maar bij de komkommerfamilie, net als de courgette en de patisson. De spaghettipompoen kun je in geel, groen en oranje tegenkomen. Na bereiding kun je het vruchtvlees in sliertjes trekken, vandaar ook de naam spaghettipompoen.

Wat kun je ermee?

Eigenlijk best veel, al is het wel even wennen. De spaghettipompoen wordt voornamelijk gebruikt als vervanger voor bijvoorbeeld spaghetti. Het past dan ook uitstekend in een koolhydraatarm of -beperkt dieet. Nadat je de pompoen hebt gegaard kun je de sliertjes, de ‘spaghetti’ dus, gebruiken in ovenschotels, salades of gewoon als ‘pasta’ met een saus erbij.

Bereiding

Het beste kun je de pompoen in de oven garen. Halveer daarvoor de pompoen, verwijder de zaadjes en smeer de helften in met wat (olijf)olie. Wat zout en peper erop en dan met de snijkant op een bakplaat leggen. Prik vervolgens een aantal keer met een vork in de schil en rooster in de oven op 180°C tot je redelijk makkelijk met de vork in de schil kan prikken. Meestal zal dat zo’n 30 à 40 minuten zijn.

Andere bereidingswijzen

Je kunt de pompoen behalve in de oven ook wel koken (liefst in zijn geheel) of garen in de magnetron. Die manieren heb ik zelf overigens nog niet geprobeerd, dus kan daar geen eenduidig advies in geven. Garen in de oven gaat heel goed, maar als je geen oven hebt is dat dus niet noodzakelijkerwijs een probleem.

Onbekend

De spaghettipompoen is hot en trending, maar is in onze contreien gek genoeg toch nog behoorlijk onbekend. Ook al is deze pompoen in steeds meer supermarkten te krijgen, nog steeds kijken kassières verbaasd als ze deze soort langs zien komen. Laatst dacht iemand nog dat ik ze voor de gek hield. Heet dat wel écht zo? Toch even checken voordat ze een collega ging vragen wat de code was van deze, uhm spaghetti… pompoen.

Hulptroepen

Tijd om de hulptroepen in te schakelen en wat recepten te verzamelen, maar na een paar oproepen bleek als snel dat ook onder foodbloggers de spaghettipompoen misschien wel bekend is, maar dat er nog maar weinig recepten voor zijn. Toch is het gelukt om een aantal super lekkere recepten bij elkaar te krijgen. Nu hoop ik dat het jullie ook aanzet om deze fantastische groente op het menu te zetten.

Spaghettipompoen - gevild met kipgehakt, groente en kaas

Spaghettipompoen met blauwe kaas en boerenkool van AnniePannie.nl

Gegratineerde spaghettipompoen met tomatensaus

Ovenschotel met spaghettipompoen

Spaghettipompoen met garnalen van Culinea

Salade van spaghetti-pompoen met verse tuinkruiden

Ratatouille à la citrouille van Heerlijke Happen

Spaghettipompoen met paddenstoelenragout van Domaine Malpas Kookt

Met dank aan Andrea van AnniePannie.nl, Hanneke van Culinea, Christien van Oesters & Uien, Francine van Heerlijke Happen en Boor van Domaine Malpas Kookt voor hun bijdrages! Ik hoop deze lijst overigens in de toekomst met nog meer heerlijke reepten aan te vullen, dus kom gerust nog eens terug.

Eet smakelijk!

xoxo Nicole

Spaghettipompoen - wat is het en wat kun je ermee?

11 Comments

 • Reply

  Jacy

  augustus 30, 2022

  Wie was de fantasieloos bedenker van een dergelijke naam voor deze pompoen, het heeft immers niets met spaghetti te maken, niet qua vorm of smaak, het is niet melig maar juist waterig en het lijkt op een meloen. Meloenpompoen vind ik de juiste naam voor deze pompoen, wat ik overigens geen lekkere pompoen vind.

  • Reply

   Nicole

   augustus 31, 2022

   Hoi Jacy, wie het ooit bedacht heeft zullen we nooit weten, vast iets Amerikaans, en je hebt gelijk hoor, de enige gelijkenis met spaghetti is dat het slierterig is. Maar goed, deze gekke pompoen gaat nu eenmaal met deze naam door het leven, dus kunnen we er maar beter ook iets voor verzinnen om mee te maken. De pompoen zelf heeft inderdaad 0 smaak, maar daardoor toch ook een leeg canvas en voor velen een welkome koolhydraatarme vervanger voor pasta.

 • Reply

  Lisa

  oktober 5, 2022

  Wat leuk al die recepten! en koolhydraten ar erg fijn voor mijn diabetes type 1. Dank voor deze inspiratie!

 • Reply

  Lisa

  oktober 5, 2022

  Wat leuk al die recepten! En koolhydratenarm! Erg fijn voor mijn diabetes type 1. Dank voor deze inspiratie Nicole!

  • Reply

   Nicole

   oktober 5, 2022

   Superfijn om te horen Lisa!

 • Reply

  Ellen

  november 14, 2022

  Ik was al tijden van plan om mijn – wat ik noem – broccolipesto te maken. Normaliter door de spirelli pasta maar nu dus door de spaghetti pompoen. Op Koningsdag een plantje voor mijn vriendin meegenomen en nu de eerste (twee) “geslacht”… Zalig, zalig… de tweede is voor een koude salade morgen… dan gebruik je maar 1x energie tenslotte…
  Recept broccolipesto: broccoli (in roosjes en steel schillen en in stukjes) koken met een beetje zout. Na het koken uit laten lekken en daarna fijn snijden op een grote plank. Helemaal bedekken met zwarte peper en nootmuskaat – daar gaat best veel op… Olijfolie in de pan, broccoli erin en gehakte knoflook en (kant-en-klare) basilicum pesto toevoegen. Pijnboompitjes roosteren en parmesan of grana padano raspen. De spaghettipompoen lag al in de oven te garen en na alles door elkaar te hebben gedaan en de helft van de parmesan te hebben toegevoegd, ging alles weer de “schuitjes” in en een deel ernaast… Even aftoppen met de tweede helft van de parmesan en “eet smakelijk” … het was superlekker… Dank dus voor alle basis informatie, die was nodig ! en eet smakelijk voor degene die ook van broccoli houdt en dit eens wil proberen…

  • Reply

   Nicole

   november 14, 2022

   Hoi Ellen, wat een leuke, en vooral lekkere, reactie, dank je wel!

 • Reply

  Wiljo Bekker

  januari 11, 2023

  Ik zag de spaghetti pompoen in de winkel liggen en heb hem meteen mee genomen. Het doet me denken aan mijn jeugdjaren, ja zeker meer dan 45 jaar geleden, toen mijn moeder vaak spaghetti pompoen maakte. Hoe ze er aan kwam weet ik niet meer, waarschijnlijk uit haar moestuin, want die stond altijd vol met bijzondere onbekende groentes. En dat in de mooie Achterhoek! Nu ga ik na zoveel jaar zelf weer een spaghetti pompoen klaar maken. Bedankt voor de recepten.

  • Reply

   Nicole

   januari 11, 2023

   Hoi Wiljo, wat een leuk verhaal! Moet inderdaad uit haar eigen moestuin zijn, de spaghettipompoen is hier nog niet zo heel lang (redelijk goed) verkrijgbaar, blijft voor velen nog een heel onbekende. Wat grappig dat je moeder deze al zoveel jaar geleden maakte! Dank je wel voor het delen :).

 • Reply

  Clara

  oktober 13, 2023

  Pompoenpitten kan ik roosteren, maar wat met de pitten van de spaghettipompoen, kan ik daarmee iets doen of zijn deze niet eetbaar?

Geef een reactie