Hoofdgerechten, Alle Recepten

Fantasiapizza met Tovergroentjes

Fantasiapizza met Tovergroentjes

 De tovergroentjes

Menig ouder worstelt ermee: kinderen die geen groente willen eten. Wij zijn gezegend met twee goede eters. Ze lusten (bijna) alles en willen ook altijd wel iets nieuws proberen. Maar wat doe je als dat niet vanzelfsprekend is? Je wilt toch wel dat je kinderen gezond eten, met voldoende groentjes en fruit. Delhaize heeft iets bedacht om groente interessanter te maken voor kinderen: de tovergroentjes.

What’s in a name

Toen ik over de tovergroentjes hoorde, was ik wel benieuwd. Wat hield dat dan in, die tovergroentjes? Eigenlijk is dat heel simpel: geef groente een bijnaam en zet die op de verpakking. En ze gaan nog een stapje verder dan dat. Recepten zijn uitgewerkt als korte spannende verhalen, waarbij de tovergroentjes uiteraard de hoofdrol spelen, maar ook de andere ingrediënten passende namen krijgen.

Betoverende namen

Wortelen worden oranje raketten, witlof transformeert in drakentanden, sperziebonen zijn veranderd in kikker-ski’s. Paprika’s zijn schatkistjes, snoeptomaatjes heten nu clownsneuzen en krielaardappeltjes komen neer als mini meteorieten. IJsbergsla sla je als feeën-dekentjes om je heen, de courgettes worden gevaarlijke trollen-knotsen en de aubergines varen door de keuken als indianenkano’s. Het wordt muzikaal in de keuken met kaboutertrompetten van oesterzwammen, en alles verandert in een speelparadijs met elfenglijbanen van bleekselderij en elfenfrisbees van komkommer.

Betoverende namen van de tovergroentjes

Erbij betrekken

Cruciaal is wel dat je de kinderen bij het hele proces betrekt. Ik denk overigens dat dat over het algemeen bij veel kinderen zal werken. De tovergroentjes maken het nog net wat makkelijker en interessanter. Ik weet niet hoe het bij jullie is, ik neem de kinderen liever niet mee naar de supermarkt. Eentje gaat nog wel, samen… een ramp. Maar gaat dat bij jullie wel goed, neem ze mee. Laat ze in de winkel al mee kiezen. Hun het gevoel geven dat ze ook inbreng hebben, is vaak al het halve werk.

Samen bereiden

Ga dan thuis samen aan de slag met het eten. Voor zover dat met de nodige veiligheid mogelijk is, laat ze zelf dingen doen. Snijden, iets in de pan doen, erdoor roeren. En: proeven! Hun mening vragen, of er nog iets in moet. Je ziet ze letterlijk groeien. Met de verhalen in de recepten wordt het echt een feest in de keuken.

Succes gegarandeerd?

Hoe leuk je alles ook weet aan te kleden, niet ieder kind is vatbaar voor deze aanpak. Ik heb al succesverhalen gelezen, waarbij kinderen echt groente gingen proeven en het uiteindelijk ook echt lekker vonden. Het zit alleen niet (altijd) tussen de oren. Misschien vind je kind de smaak echt verschrikkelijk. Of kan het niet tegen de textuur van een bepaalde groente. Dan helpen ook de mooiste namen en spannendste verhalen niets.

Waarom lusten ze iets niet?

Probeer te achterhalen waarom ze iets niet lusten. Als je dat weet, kun je wellicht andere manieren bedenken om de groenten te bereiden. Onze oudste lust alles, behalve erwtjes of iets met pinda’s. Bij pinda’s is het echt de smaak. Dus of het nu gaat om de pinda’s zelf, pindasaus of pindakaas, hij vindt het écht niet lekker. Stoer vind ik dan wel dat hij blijft proberen. Bij de erwtjes bleek het uiteindelijk vooral het velletje te zijn, dus de structuur en niet de smaak. Gepureerd, hetzij als puree met wat aardappel of als soep, dat lust hij wel. Met andere woorden, kijk of je met een andere bereidingswijze de structuur wel aangenaam kan maken of probeer verschillende kruiden en specerijen die de smaak transformeren.

Favoriete eten

Een ander idee is om hun favoriete eten als basis te gebruiken. Wat lusten ze heel graag? Frietjes? Maak groentefrietjes! Dat kan van wortel, zoete aardappel, pompoen, pastinaak, zelfs courgette. Verwant aan frietjes en iets wat ook veel kinderen lusten, zijn chips. Die van ons dan toch. Maak eens groentechips! Lust je kind echt geen courgette? Misschien wel courgettechips. Of komkommerchips.

Ik heb deze komkommer- en courgettechips in een droogoven gemaakt, maar in de oven kan natuurlijk ook. Gebruik bij voorkeur geen normaal bakpapier (daar blijft de groente aan plakken en het papier neemt vocht op), maar gebruik speciale droogvellen (in speciaalzaken en online te koop) of teflon-achtige bakvellen (o.a. bij de Wibra te koop voor slechts € 1,99). Zet de oven op 60°C en laat bij het drogen de deur een stukje open staan zodat het vocht weg kan. Het drogen duurt zo’n 10-12 uur. Een net iets andere manier om je kinderen toch groente te laten eten ;).

Groentechips

Pizza

Een grote favoriet bij kinderen is pizza. Een groentepizza is dan een uitkomst om extra groente te serveren. De rauwe groente op de pizza en zo afbakken kan heel goed. Wat het nóg veel lekkerder maakt, is de groente eerst grillen. Geen grillpan? Geen nood. Je kunt de plakken groente ook prima in een gewone pan bakken, alleen zonder streepjes als resultaat. Of rooster de groente in de oven.

Fantasiapizza

Als we pizza met tovergroentjes gaan maken, wordt het natuurlijk wel een fantasiapizza. Een pizza voor wonderlijke wezens, gemaakt van betoverende ingrediënten. Maak je op voor een avontuurlijke kookbeleving! Ook voor de grote kids is dit een errug lekkere pizza, overigens ;).

Ingrediënten

Voor de geroosterde groente:

1 trollenknots (courgette)

1 indianenkano (aubergine)

Een beetje zonnebrand (olijfolie)

Magisch poeder (peper en zout)

Voor de pizza:

1 rol grottapijt (pizzadeeg, als je zelf deeg wil maken, kijk dan naar deze speltpizza voor een makkelijk recept)

100 ml drakenbloed (tomatenpassata)

Meer magisch poeder (peper/zout/uipoeder)

1 zak trollenbulletjes (geraspte kaas, 200g)

Een paar clownsneuzen (snoeptomaatjes), gehalveerd

50 g witte kiezels (feta)

Optioneel: groene en zwarte toverballen (olijven)

Aan de slag

Snijd de trollenknots en indianenkano in de lengte in plakken. Je kunt hiervoor ook een mandoline gebruiken.

Zet een schaaltje met zonnebrand klaar en zet de grillpan op.

Vet de grillpan in en leg er plakken groente in. Bestrijk met zonnebrand en bestrooi met magisch poeder. Keer de plakken om als de onderkant bruin is of bruine strepen heeft. Bak de andere kant ook bruin. Ga zo door tot alle plakken gegrild zijn.

Groente grillen

Verwarm de oven voor op 220°C (200°C voor hete lucht).

Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het grottapijt uit.

Meng het drakenbloed met wat magisch poeder en bestrijk het grottapijt ermee.

Strooi de trollenbulletjes erover.

Verdeel de gegrilde plakken indianenkano en trollenknots over de trollenbulletjes.

Plaats hier en daar een clownsneus.

Brokkel de witte kiezels erover.

Pizza klaarmaken

Bak ca. 15-20 minuten in het midden van de oven.

Fantasiapizza met Tovergroentjes

Eet smakelijk!

Overigens kun je nog steeds meedoen om namen voor groenten te verzinnen. Je maakt dan zelfs kans op 1 jaar lang gratis groente en fruit. Meedoen kan via https://www.meemetmijnleven.be/nl of in de winkel bij de stand van de tovergroentjes.

<div style=”display: none;”>Fantasiapizza met Tovergroentjes</div>

Fantasiapizza met Tovergroentjes

Author Nicole

Ingredients

Voor de geroosterde groente

  • 1 trollenknots (courgette)
  • 1 indianenkano (aubergine)
  • Een beetje zonnebrand (olijfolie)
  • Magisch poeder (peper en zout)

Voor de pizza

  • 1 rol grottapijt (pizzadeeg)*
  • 100 ml drakenbloed (tomatenpassata)
  • Meer magisch poeder (peper/zout/uipoeder)
  • 1 zak trollenbulletjes (geraspte kaas, 200g)
  • Een paar clownsneuzen (snoeptomaatjes), gehalveerd
  • 50 g witte kiezels (feta)
  • Optioneel: groene en zwarte toverballen (olijven)

Instructions

  1. Snijd de trollenknots en indianenkano in de lengte in plakken. Je kunt hiervoor ook een mandoline gebruiken.

  2. Zet een schaaltje met zonnebrand klaar en zet de grillpan op.

  3. Vet de grillpan in en leg er plakken groente in. Bestrijk met zonnebrand en bestrooi met magisch poeder. Keer de plakken om als de onderkant bruin is of bruine strepen heeft. Bak de andere kant ook bruin. Ga zo door tot alle plakken gegrild zijn.

  4. Verwarm de oven voor op 220°C (200°C voor hete lucht).

  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het grottapijt uit.

  6. Meng het drakenbloed met wat magisch poeder en bestrijk het grottapijt ermee.

  7. Strooi de trollenbulletjes erover.

  8. Verdeel de gegrilde plakken indianenkano en trollenknots over de trollenbulletjes.

  9. Plaats hier en daar een clownsneus.

  10. Brokkel de witte kiezels erover.

  11. Bak ca. 15-20 minuten in het midden van de oven.

Recipe Notes

*Als je zelf deeg wil maken, kijk dan naar deze speltpizza voor een makkelijk recept.

6 Comments

  • Reply

    Kreanimo

    juni 1, 2018

    Tomaat zal hier dus nooit bij Warre lukken. Hoe het ook is klaargemaakt…

    • Reply

      Nicole

      juni 1, 2018

      Je kunt niet alles lusten. Bij Sam is dat alles met een pinda-smaak.

  • Reply

    Roelina

    juni 4, 2018

    Wat een leuk idee die tovergroentjes zeg? Ik ben continu op zoek naar manieren om onze kids te ‘foppen’. Al denk ik dat het ook grotendeels de leeftijd is momenteel waarom ze structureel groente wiegeren (2 en 4). Maar ze een beetje om de tuin leiden, daar houd ik wel van.

    • Reply

      Nicole

      juni 5, 2018

      Ja, leuk idee van Delhaize. Die fase met per definitie alles weigeren hebben wij ook gehad. Begint ergens tussen 2,5 en 3 jaar en kan even aan blijven houden. Wij hebben er nooit heel moeilijk over gedaan (zelf trauma’s overgehouden als kind) en uiteindelijk zijn ze daar – gelukkig – helemaal uit gekomen. Nu (ze zijn 7 en 9) eten ze bijna alles.

  • Reply

    nicole orriens

    juni 23, 2018

    Wauw, dat is nog eens een artistieke pizza. Dat ziet er heel anders uit dan de versies van de Lidl die ik in de oven gooit.

    • Reply

      Nicole

      juni 23, 2018

      Niks mis met een snelle pizza van Lidl, maar zelfgemaakt is echt zó lekker. Trouwens zou je ook prima wat extra’s op de kant-en-klaar pizza kunnen doen, extra groente of kaas.

Geef een reactie

Recipe Rating