Koekjes, Zuivelvrij, Glutenvrij, Alle Recepten

Gezonde Haver-Kruidnoten

Gezonde Haver-Kruidnoten

Kruidnoten horen bij Sinterklaas. Ze mogen dan ook niet in deze tijd ontbreken. Nou ja, deze tijd, het is voor sommigen misschien nog wat aan de vroege kant, zo begin november. Maar de peper- en kruidnoten, gevulde speculaas en chocoladeletters liggen alweer weken, wat zeg ik, maanden in de winkels.

Nog even wachten

Voorgaande jaren weigerde ik aan de vroege hype mee te doen. Kom op, Sinterklaas is pas begin december, dan ga je in september toch niet al aan de kruidnoten. Nog even wachten. Maar ik moet eerlijk bekennen, ik heb de strijd dit jaar (extreem) vroeg opgegeven. Ik beken: ik heb al weken kruidnoten in huis. De zoveelste zak eigenlijk al. Waarom ook wachten? Het is een lekker koekje, en als we daar zin in hebben, dan moet dat kunnen.

Vreemde smaken

Daarnaast waren we zo’n maand geleden in Eindhoven en waar loop ik daar tegenaan? Een echte Van Delft Pepernotenwinkel! Eerst eraan voorbijgelopen. Op de terugweg trokken de lekkernijen mij gewoon de winkel in. Oh jee, ze laten je ook nog eens van alles proeven. Ik weet niet hoeveel smaakjes ik heb geproefd. Allemaal zo lekker. De meest spannende en gekke smaakcombinaties. Het is me gelukt om toch ‘maar’ met drie zakjes naar buiten te lopen: Limoncello, Sweet Chili en Seroendeng. Ik zweer het, het is maar goed dat het niet zomaar naast de deur ligt, want dat zou echt niet goed zijn voor me.

Healthy Oatmeal Kruidnoten

Verslavend

Want tja, die kleine krengen zijn wel mega-verslavend. De grootte heeft er vast een beetje mee te maken, het hapt zo makkelijk weg. Net als chips of pinda’s, net zo erg. Ook zijn het kleine suikerbommetjes, die je naar meer doen snakken. Niet zo best dus. Zeker niet als je probeert op suikers en koolhydraten in het algemeen te letten.

Als ik eenmaal aan kruidnoten begin, kan ik niet stoppen. Gaat een zak open, is die ook in een mum van tijd leeg. Nu wil ik ze echt niet voorgoed laten staan. Ik koop en eet ze nog steeds, maar ik vond het wel tijd om een alternatief te bedenken. Voor tussendoor, zullen we maar zeggen. Alles in balans ;-).

Recept testen

Dus ging ik afgelopen zondag de keuken in (het was er ook echt perfect weer voor, oftewel het was nat en koud) en probeerde wat uit. Alle testpersonen (d.w.z. de man en de jongens) vonden de smaak perfect, maar wat de zachtheid of knapperigheid betreft liepen de meningen nogal uiteen. De eerste partij bakte ik zo’n 20 minuten, wat redelijk zachte kruidnoten met een zacht binnenste opleverde. De tweede partij bakt ik 30 minuten, wat de kruidnoten knapperiger maakte, maar de binnenkant nog steeds een klein beetje zacht was. De laatste partij bakte ik dan 45 minuten en dat gaf knapperige kruidnoten, die ook van binnen knapperig waren.

Persoonlijk heb ik de knapperige, droge kruidnoten het liefst. De jongens vonden de zachte het lekkerst en mijn man… die zat er ergens tussenin. Dus als je dit recept wilt proberen, speel een beetje met de baktijden om te kijken wat je het lekkerst vindt. Let wel, als je net zo’n koekje verwacht als de echte kruidnoten, dan kom je bedrogen uit. Door de gebruikte ingrediënten is de smaak anders en textuur lijkt niet echt op die van Kruidnoten. Maar als je dat idee laat varen, krijg je er een lekker koekje voor terug.

Ingrediënten

50 g gemalen amandelen

200 g havermeel (gemalen havervlokken)*

1 tl xanthaan gom

100 g Xylitol

1,5 tl wijnsteenpoeder

1,5 el speculaaskruiden**

1 ei

100 g kokosolie

75 ml cashewmelk***

Optioneel: witte en pure (suiker/zuivelvrije) chocolade als glazuur.

*Gebruik gecertificeerd glutenvrij indien nodig.

**Je kunt ook koekkruiden of pumpkin spice gebruiken. Al deze mixen hebben in de basis bijna dezelfde ingrediënten, maar in andere verhoudingen.

***In plaats van cashewmelk kun je ook kokosmelk of amandelmelk gebruiken.

Instructies

Meng alle droge ingrediënten in een kom.

Healthy Oatmeal Kruidnoten

Healthy Oatmeal Kruidnoten

Verwarm de olie en de melk samen totdat de olie gesmolten is. Meng goed door elkaar. Voeg het ei toe en meng nog eens goed door.

Healthy Oatmeal Kruidnoten

Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng met een rubberen spatel tot een deeg.

Add the egg and whisk well.

Add the egg and whisk well.

Zet ca. 10 – 15 minuten in de koelkast.

Terwijl het deeg in de koelkast staat, verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal dan het deeg uit de koelkast en rol er kleine balletjes van. Hoe kleiner je ze maakt, des te knapperiger worden ze. Houd je meer van een zachter koekje, kun je ze beter wat groter maken. Leg ze op de bakplaat.

Healthy Oatmeal Kruidnoten

Baktijden zijn afhankelijk van de grootte en hoe zacht of hoe knapperig je de kruidnoten wilt hebben. Ook zijn ze nog wat zacht als je ze uit de oven haalt, maar harden ze uit tijdens het afkoelen. Je zou daarom eerst een paar kunne bakken om te testen. Ben je tevreden, bak je de rest af.

Als ze eenmaal zijn afgekoeld kun je ze zo eten, of je dompelt ze in (suiker/zuivelvrije) witte en pure chocolade.

Heathy Oatmeal Kruidnoten

Heathy Oatmeal Kruidnoten

Geheel optioneel, maar een absolute aanrader 🙂

Eet smakelijk!

Gezonde Haver-Kruidnoten
Gezonde Haver-Kruidnoten
5 van 1 stem
Print

Gezonde Haver-Kruidnoten

Servings 60 kruidnoten
Author Nicole

Ingredients

 • 50 g gemalen amandelen
 • 200 g havermeel (gemalen havervlokken)*
 • 1 tl xanthaan gom (optioneel)
 • 100 g Xylitol
 • 1,5 tl wijnsteenpoeder
 • 1,5 el speculaaskruiden**
 • 1 ei
 • 100 g kokosolie
 • 75 ml cashewmelk***
 • Optioneel: witte en pure (suiker/zuivelvrije) chocolade als glazuur

Instructions

 1. Meng alle droge ingrediënten in een kom.

 2. Verwarm de olie en de melk samen totdat de olie gesmolten is. Meng goed door elkaar. Voeg het ei toe en meng nog eens goed door.

 3. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng met een rubberen spatel tot een deeg.

 4. Zet ca. 10 – 15 minuten in de koelkast.

 5. Terwijl het deeg in de koelkast staat, verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

 6. Haal dan het deeg uit de koelkast en rol er kleine balletjes van. Hoe kleiner je ze maakt, des te knapperiger worden ze. Houd je meer van een zachter koekje, kun je ze beter wat groter maken.

 7. Leg ze op de bakplaat.

 8. Bak 20-45 minuten. Baktijden zijn afhankelijk van de grootte en hoe zacht of hoe knapperig je de kruidnoten wilt hebben. Ook zijn ze nog wat zacht als je ze uit de oven haalt, maar harden ze uit tijdens het afkoelen.****

 9. Als ze eenmaal zijn afgekoeld kun je ze zo eten, of je dompelt ze in (suiker/zuivelvrije) witte en pure chocolade.

Recipe Notes

*Gebruik gecertificeerd glutenvrij indien nodig.

**Je kunt ook koekkruiden of pumpkin spice gebruiken. Al deze mixen hebben in de basis bijna dezelfde ingrediënten, maar in andere verhoudingen.

***In plaats van cashewmelk kun je ook kokosmelk of amandelmelk gebruiken.

****Je zou eerst een paar kruidnoten kunnen bakken om te testen hoe je ze wil hebben. Als je eenmaal tevreden bent met het resultaat, bak je de rest af.

One Comments

 • Reply

  Helan

  mei 8, 2021

  Thanks For Sharing this Amazing Recipe. My Family Loved It. I will be sharing this Recipe with my Friends. Hope They will like it.

Geef een reactie

Recipe Rating