Brood, Ontbijt, Gebak & meer, Glutenvrij, Alle Recepten, Bananenbrood & Co

Gezonder Bananenbrood

Healthy Banana Bread

Dit is werkelijk het lekkerste gezonde bananenbrood dat er is! Glutenvrij, zonder olie/boter, zonder (geraffineerde) suikers!

Jeetje, ik heb echt al veel recepten voor bananenbrood geprobeerd. Die zijn echt niet meer te tellen. Sommige waren te droog, de meesten waren te ‘bananig’, te vast, te nat, te zoet, rezen niet… Er is echter één bananenbrood, dat met recht het BESTE bananenbrood genoemd mag worden en dat is dit bananenbrood van Nikki, van Chef in Training. Dit is écht lekker en ik zal het graag nog eens maken, en nog eens… en nog eens…

Maar… Er is hier één maar. Ik wilde een toch ietwat gezondere versie. Daar heb ik er ook een heleboel van geprobeerd. En geloof me, de enige die ervan smulde was de vuilnisbak. Soms wist ik al bij het samenstellen van de gevraagde ingrediënten dat het een ramp zou worden. Als ik al het exacte recept van iemand wil proberen, begin ik er pas aan als ik een heleboel positieve commentaren heb gelezen. En als ik dan naar het belabberde resultaat kijk, denk ik vaak… hebben deze lui het recept überhaupt uitgeprobeerd?? Okay, een recept kan echt wel goed zijn en nog steeds misgaan, door allerlei redenen (andere oven, verschillende merken ingrediënten, temperatuur in je keuken, luchtvochtigheid, zelfs hoogte). Maar even serieus… ik gooi niets weg als het enigszins nog wel te eten is. En sommige van die recepten haalden niet eens de laagste categorie.

Dus ben ik er maar eens voor gaan zitten en ben ik dingen op gaan schrijven. Wat past goed bij elkaar, wat zijn de benodigde hoeveelheden. Bij benadering dan, kan altijd nog tijdens het proces aanpassen. En jeetje, echt waar… dit is het beste, nee, het ULTIEME, gezonde bananenbrood geworden, dat ik ooit heb gemaakt. En het is nog makkelijk ook.

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een brood- of cakevorm met bakpapier. Vet het bakpapier lichtjes in om te voorkomen dat te erg vast gaat plakken (er wordt namelijk géén boter of olie aan het beslag toegevoegd).

Prak 2 medium bananen (geschild ca. 175 g) in een grote kom. Voeg twee eieren, 125 g Griekse yoghurt en 2 theelepels vanille-extract toe.

Meng goed door elkaar.

Meng in een andere kom 150 g havermeel (gebruik gecertificeerd glutenvrij indien nodig), 1 theel. baking soda en 25 g zoetstof (ik heb in dit geval een zoetstof o.b.v. erythritol gebruikt, die twee keer zo zoet is als gewone suiker). Als je bananen niet erg rijp zijn, zou je meer zoetstof toe kunnen voegen.

Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng goed door elkaar.

Als je je niet te druk maakt over rauwe eieren, zou je nu het beslag even kunnen proeven om te kijken of je nog wat zoetstof toe wilt voegen. Hangt allemaal af van de zoetheid van de bananen en hoe zoet je het zelf wilt hebben.

Klop 4 eiwitten met ¼ theel. zout stijf. Ik gebruik eiwitten van TwoChicks, erg handig om een flesje in de koelkast te hebben staan.

 

Spatel dan voorzichtig het geklopte eiwit onder het beslag.

Nu zou je wat extra’s toe kunnen voegen, zoals rozijnen, chocoladedruppels etc.

Giet beslag in de vorm en bak ca. 40 minuten of tot een prikker in het midden er schoon uit komt (een paar kruimels is prima).

Laat ca. 10 minuten in de vorm afkoelen, haal het brood dan uit de vorm en laat op een afkoelrooster volledig afkoelen alvorens het aan te snijden.

Het eerste bananenbrood had ik met een handjevol rozijnen gemaakt.

Ik was eigenlijk best verbaasd over het resultaat. Luchtig, sappig, uitermate licht. Ik was echt helemaal in mijn nopjes! Zodra de laatste snee op was, heb ik nieuw brood gebakken. Serieus!

De tweede keer heb ik niets toegevoegd, gewoon naturel gelaten. Net zo lekker!!

Heerlijk om zo op te eten, maar wie kan nu nee zeggen tegen een sneetje met lekker veel pindakaas of cashewboter?!

Ik in ieder geval niet.

Eet smakelijk!

Gezonder Bananenbrood

Author Nicole

Ingredients

 • 2 medium bananen (ca. 175g geschild)
 • 2 eieren
 • 125 g Griekse yoghurt
 • 2 theel. vanille-extract
 • 25 g zoetstof*
 • 150 g havermeel**
 • 1 theel. baking soda
 • 4 eiwitten
 • 1/4 theel. zout
 • Optioneel: rozijnen, chocoladedruppels etc.

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een brood- of cakevorm met bakpapier. Vet het bakpapier lichtjes in om te voorkomen dat te erg vast gaat plakken (er wordt namelijk géén boter of olie aan het beslag toegevoegd).

 2. Prak de bananen in een grote kom. Voeg de eieren, Griekse yoghurt en vanille-extract toe. Meng goed door elkaar.

 3. Meng in een andere kom havermeel, baking soda en zoetstof.


 4. Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng goed door elkaar.

 5. Klop de eiwitten met het zout. Spatel dan voorzichtig het geklopte eiwit onder het beslag.

 6. Voeg eventueel rozijnen, chocoladedruppels etc. toe.


 7. Giet beslag in de vorm en bak ca. 40 minuten of tot een prikker in het midden er schoon uit komt (een paar kruimels is prima).

 8. Laat ca. 10 minuten in de vorm afkoelen, haal het brood dan uit de vorm en laat op een afkoelrooster volledig afkoelen alvorens het aan te snijden.

Recipe Notes

*Ik heb hier Tagatesse gebruikt, o.b.v. erythritol. Tagatesse heeft een zoetkracht van 2x die van gewone suiker. Houd rekening met die verhouding als je een andere zoetstof of suiker gebruikt. Hoeveelheid hangt ook af van de rijpheid (en dus zoetheid) van de bananen.

**Gebruik gecertificeerd glutenvrij, indien nodig. Havermeel kun je makkelijk zelf maken door havervlokken in een blender of keukenmachine fijn te malen.

Save

Save

Geef een antwoord

Recipe Rating