Gebak & meer, Alle Recepten, Bananenbrood & Co

Havermout-Banaan-Muesli-Cake met Cranberries & Rozijnen

Perfect als snack als de school uit is of als snel ontbijt voor onderweg…

bananamueslibars_titlenl

Elke week koop ik bananen. Nu is de enige in ons huishouden, die ook werkelijk bananen eet (het pure spul), onze jongste zoon. Ik vind bananen lekker, maar om ze echt zo te eten moeten ze voor mij nèt rijp genoeg zijn. Voor mij zijn ze perfect als ze eigenlijk grotendeels nog groen zijn. Als ze helemaal geel zijn, vind ik ze al niet lekker meer. En op de één of andere manier veranderen de bananen hier op een magische wijze overnacht van groen naar geel met bruine vlekken. Bah…

Nu bewaar ik al een tijdje bananen in de koelkast. In de koelkast? Yep. Dat lijkt in ieder geval het rijpingsproces aardig te vertragen. De schil wordt wel geel, maar zelfs als ze al bruin zijn geworden, is het vruchtvlees nog behoorlijk stevig en vers.

Toch krijg ik het voor elkaar om regelmatig overrijpe bananen te hebben liggen. Regelmatig = bijna wekelijks. Dat zou best weleens ermee te maken kunnen hebben, dat zelfs onze jongste (die echt dol is op bananen) ineens dezelfde voorkeuren ontwikkelt als ik. In ieder geval wat de smaak en textuur van bananen betreft.

Nu hoor ik je al denken… waarom koopt ze dan elke week zoveel bananen? Koop dan minder. Tja, als we nu ook echt alle bananen op tijd op zouden eten, zou ik geen overrijpe bananen over hebben om mee te bakken. Of om smoothies te maken. Of in te vriezen om ijs te maken. Duh… ;-).

Ik probeer altijd nieuwe recepten of variaties. Ik ben dol op goed bananenbrood. Of muffins. Of plaatcakes, zoals mijn Bananencake met Witte Chocolade of deze Pompoen-Bananen-Blondies. Nu zat ik al dagen met mueslirepen in mijn hoofd. Maar ik had ook nog bananen in de koelkast liggen. Waarvan de kleur bruin toch wel heel donker begon te worden. En toen bedacht ik dat ik die twee best zou kunnen combineren. En dit is het resultaat: Havermout-Bananen-Muesli-Plaatcake met Cranberries en Rozijnen. Een hele mond vol, maar wacht maar tot je ze proeft. Ze kunnen zelfs een beetje doorgaan als gezonde snack. Ik heb een mix van gewone en volkoren tarwebloem gebruikt. En kokosbloesemsuiker i.p.v. witte or bruine suiker.

Ik heb een groter bakblik gebruikt, 20,5 x 38 cm. Je kunt ook andere bakvormen gebruiken, maar dan moet de baktijd waarschijnlijk wel aangepast worden.

Verwarm eerst de oven voor op 170ºC en bekleed de bakvorm met bakpapier.

Prak 4 medium (overrijpe) bananen met 175 g kokosbloesemsuiker.

bananamueslibars1

Voeg 60 g gesmolten boter en 1 theel. vanille-extract toe en meng goed door.

bananamueslibars2

Voeg dan 70 g tarwebloem, 75 g volkorenbloem, 1/2 theel. zout, 1 theel. baking soda, 1 theel. kaneel, 100 g havermout, 70 g gedroogde cranberries en 50 g rozijnen to en mix alles tot het net één geheel is. Niet te veel mixen.

bananamueslibars3 bananamueslibars4

Doe het beslag in de bakvorm en bak ca. 25-30 minuten.

bananamueslibars5

Laat afkoelen en snijd de cake in stukken.

bananamueslibars7

Heerlijk met een kopje koffie, thee of een groot glas koude melk. Lekker…

Havermout-Banaan-Muesli-Cake met Cranberries & Rozijnen

Author Nicole

Ingredients

 • 4 medium (over)rijpe bananen
 • 175 g kokosbloesemsuiker
 • 60 g boter (gesmolten)
 • 1 theel. vanille-extract
 • 70 g tarwebloem
 • 75 g volkorenbloem
 • 1/2 theel. zout
 • 1 theel. baking soda
 • 1 theel. kaneel
 • 100 g havermout
 • 70 g gedroogde cranberries
 • 50 g rozijnen

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 170ºC en bekleed de bakvorm met bakpapier.

 2. Prak de bananen met de kokosbloesemsuiker.

 3. Voeg de gesmolten boter en  vanille-extract toe en meng goed door.

 4. Voeg dan beide soorten bloem, zout, baking soda, kaneel, havermout, cranberries en rozijnen toe en mix alles tot het net één geheel is. Niet te veel mixen.

 5. Doe het beslag in de bakvorm en bak ca. 25-30 minuten.

 6. Laat afkoelen en snijd de cake in stukken.

Recipe Notes

Ik heb een groter bakblik gebruikt, 20,5 x 38 cm. Je kunt ook andere bakvormen gebruiken, maar dan moet de baktijd waarschijnlijk wel aangepast worden.

Save

Geef een reactie

Recipe Rating