Ontbijt, Hoofdgerechten, Alle Recepten

Karnemelk-speltpannenkoeken met suikervrije bessensiroop

Buttermilk Spelt Pancakes

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar na al dat bakken, koken en eten, heb ik wel behoefte aan wat ‘gewone’ dingen. Begrijp met niet verkeerd, ik ben GEK op bakken en koken (en eten natuurlijk). Ik kan uren, zo niet dagen, in de keuken doorbrengen om lekkere hapjes en uitgebreide maaltijden klaar te maken. Maar het hoeft niet allemaal zo hoogstaand te zijn. En mijn maag schreeuwt momenteel ook tegen me: GEEN MEER-GANGEN-MENU alsjeblieft!

En niet alleen ik, maar de rest van het gezin is er ook een beetje klaar mee. Vandaag werd het dan ook een heerlijke luie dag. Beetje gamen, Lego bouwen, voor de tv hangen. Nou ja, helaas niet voor ons allemaal. Manlief helpt momenteel op school, waar ze in een aantal klassen een verlaagd plafond plaatsen. Ze zijn daar vanochtend al om 7 uur begonnen, terwijl de jongens en ik nog héérlijk lagen te slapen.

Om de ‘luie’ dag voort te zetten, heb ik lekker pannenkoekjes gebakken vandaag. Niet van die grote, maar eerder die kleine Amerikaanse pancakes, die je normaal bij een ontbijt verwacht. En deze karnemelk-speltpannenkoeken zijn favoriet bij de jongens. Nou ja, ook bij mij. Dus absoluut geen hoogstaand diner, maar je kunt het natuurlijk een beetje ‘pimpen’ door lekkere dingen toe te voegen, zoals uitgebakken spekjes, blauwe bessen, appeltjes, kokos, Nutella, eigenlijk alles wat je maar lekker vindt. De mannen hier in huis zijn dol op spekpannenkoeken. Dus die mochten vanavond niet ontbreken. En ik had nog blauwe en rode bessen over, dus heb ik ook maar wat bessensiroop gemaakt. Haha, over pimpen gesproken ;-).

Wat heb je nodig voor deze pannenkoekjes?

500 ml karnemelk (als je dat niet hebt, zoals ík meestal, kun je aan 500 ml gewone melk 2 eetlepels azijn toevoegen; laat ca. 10 minuten staan totdat de melk wat begint te stremmen)

Buttermilk Speltpancakes
300 g speltbloem
2 theel. bakpoeder
1 theel. baking soda (natriumbicarbonaat)
1/2 theel. zout
2 eetl. kokosbloesemsuiker
100 ml plantaardige olie (bijv. zonnebloem)
2 medium eieren
Optioneel: toevoegingen zoals uitgebakken spekjes, bessen, kokos, Nutella, etc

Meng eerst alle droge ingrediënten.

Buttermilk Speltpancakes

Voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe en meng goed door.

Laat het beslag 10-15 staan.

Doe een beetje olie of boter in de pan en giet met een ijsbolletjestang of sauslepel het beslag in de pan. Laat voldoende ruimte tussen de pannenkoekjes, zodat ze ruimte hebben om wat uit te lopen. Ik bak meestal drie tegelijk. Als je extra ingrediënten, zoals uitgebakken spekjes of bessen toe wilt voegen, strooi die nu op de pannenkoekjes.

Buttermilk Speltpancakes Buttermilk Speltpancakes

Draai ze om als er bovenop luchtbellen ontstaan en de randen wat droog worden. Bak ze verder tot de onderkant goudbruin is.

Suikervrije bessensiroop:

Doe 150 g  blauwe bessen, 150 g rode bessen, 2 eetl. Xucker premium (xylitol) en 2 eetl. Xucker Light (erythritol) in een sauspannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes koken totdat de siroop wat ingedikt is. Duurt ca. 15-20 minuten.

Buttermilk Speltpancakes

Voeg extra zoetstof toe als je de siroop iets zoeter wil. Kan zowel warm als koud worden gegeten.

Buttermilk Speltpancakes Buttermilk Speltpancakes

Eet smakelijk!

Save

Save

Geef een reactie