Ontbijt, Zuivelvrij, Glutenvrij, Diversen, Alle Recepten

Kersenjam met vanille

Kersenjam met vanille

Ik maak niet zo heel vaak zelf jam. Maar toen ik laatst 2,5 kg kersen kreeg en ze toch niet allemaal zo op wilde eten (zelfbescherming, want ik zou me echt ziek eten), heb ik naast een kersenchutney ook kersenjam gemaakt. En niet zomaar één, maar een kersenjam met vanille.

Vanille

Voor deze jam moet je zeker geen genoegen nemen met vanillesuiker of vanille-aroma. Maar gebruik hiervoor echte vanille. Je schraapt het merg eruit dat in de jam gaat én je kookt de stokjes mee. Het verschil in smaak is enorm en absoluut de moeite en de prijs waard. Geloof mij.

Soort kersen

Het soort kersen bepaalt deels of je jam meteen mooi dik wordt of een beetje dunner blijft. De kersen die ik had gekregen waren niet die dikke donkerrode zoals je meestal in de winkel krijgt. Maar kleinere, lichtrode, met vrij stevig vruchtvlees. Dus afhankelijk van de kersen kan je eindresultaat iets anders zijn.

Niet te zoet

Achteraf had ik misschien wat agar agar toe kunnen voegen (zoals ik ook bij de kersenchutney deed), want de jam bleef iets dunner dan ik had gewild. Maar meer geleisuiker toevoegen wilde ik zeker niet, want de smaak was wel perfect zo. Voor mijn smaak net niet te zoet, dus meer suiker was voor mij echt te ver qua zoetheid gegaan. Maar proef vooral of dat voor jou wel een optie is.

Ingrediënten (voor drie kleine potjes)

500 g kersen

250 g geleisuiker

75 ml citroensap

2 vanillestokjes

Instructies

Was en ontpit de kersen.

Pureer de kersen met de geleisuiker en het citroensap.

Kersen pureren

Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit.

Doe het merg en de stokjes bij de kersen en breng het geheel aan de kook.

Kook 10-20 minuten.

Vanille toevoegen en koken

Test na 10 minuten of de jam de gewenste consistentie heeft. Doe dat bijvoorbeeld door een beetje jam op een koud schoteltje te doen. Wacht een minuutje en houd het schoteltje dan schuin. Loopt de jam eraf dan is ie nog niet dik genoeg. Kook nog even verder.

Jam klaar? Vul dan gesteriliseerde glazen, sluit ze af en laat afkoelen.

De jam is in goed luchtdicht afgesloten potjes zeker een aantal maanden houdbaar. Als ie het zo lang houdt, want hier hebben we al om het eerste potje zitten vechten. De andere twee heb ik dan ook verstopt.

Eet smakelijk!

Kersenjam met vanille PIN-afbeelding

Kersenjam met vanille

Servings 3 kleine potjes
Author Nicole

Ingredients

 • 500 g kersen
 • 250 g geleisuiker
 • 75 ml citroensap
 • 2 vanillestokjes

Instructions

 1. Was en ontpit de kersen.

 2. Pureer de kersen met de geleisuiker en het citroensap.

 3. Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit.

 4. Doe het merg en de stokjes bij de kersen en breng het geheel aan de kook.

 5. Kook 10-20 minuten.

 6. Test na 10 minuten of de jam de gewenste consistentie heeft. Doe dat bijvoorbeeld door een beetje jam op een koud schoteltje te doen. Wacht een minuutje en houd het schoteltje dan schuin. Loopt de jam eraf dan is ie nog niet dik genoeg. Kook nog even verder.

 7. Vul gesteriliseerde glazen met de jam, sluit ze goed af en laat afkoelen.

Geef een reactie

Recipe Rating