Glutenvrij, Bijgerechten, Alle Recepten, Vegan

Kimchi

Zelfgemaakte Kimchi

Kimchi

Tijdens de LCHF Belevingsmarkt op 12 augustus heb ik ook de workshop ‘Kimchi maken’ van Julia Kang gevolgd. Ik kende Kimchi vooralsnog alleen van naam en wist wat het was, maar had het zelf nog nooit geproefd. En als je dan ook nog eens de kans krijgt om leren hoe je dat moet maken, is het helemaal tof.

Julia Kang

De workshop werd gegeven door Julia Kang. Zelf geboren in Korea en als 6-jarige geadopteerd door Nederlandse ouders. Op haar zoektocht naar haar roots is ze enkele jaren naar Korea gegaan, waar ze heeft gewerkt en ook haar huidige man heft leren kennen. Samen zijn ze uiteindelijk weer naar Nederland verhuisd, waar Julia zich verder in voeding is gaan verdiepen en ook enkele boeken heeft uitgebracht, zoals 100% Gifvrij, slank en gezond door een natuurlijke levensstijl en Natuurlijk en gezond (op)VOEDEN.

Nationaal gerecht

Kimchi is hét nationale gerecht van Korea. Volgens Julia is er geen maaltijd zonder Kimchi. Kimchi, gefermenteerde groente, is ook heel erg gezond en wordt door de ‘goede’ levende bacteriën gezien als natuurlijke probiotica. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat probiotica zorgen voor een goede darmflora. En gezonde darmen liggen aan de basis van een algehele goede gezondheid.

Makkelijk te maken

Kimchi is eigenlijk heel makkelijk te maken en je hebt er ook niet zo heel veel ingrediënten voor nodig. Het hoofdingrediënt is Chinese kool, maar je zou ook andere kool kunnen gebruiken. Dan is er een flinke hoeveelheid (zee)zout nodig voor het pekelen. Verder gaan in de basis verse knoflook, verse gember en rode peper poeder. Dit laatste kun je niet zomaar vervangen door chilipoeder of cayennepeper, het is echt iets heel anders.

Rode peper poeder voor Kimchi

Rode peper poeder

Deze speciale rode peper poeder kun je bij Julia bestellen of in een goede toko krijgen. Wel moest ik in de toko even goed zoeken, want deze peper lag niet bij de chilipoeders en pepers. Maar onder in het schap waar ook kant-en-klare Kimchi stond. In Korea wordt door de jongere generatie eigenlijk geen Kimchi meer zelf gemaakt, maar gewoon in potjes en blikjes in de winkel gekocht. In een hilarisch filmpje legt Julia op haar website uit hoe je zelf Kimchi maakt en wie er in Korea dat ook nog steeds doet.

Ingrediënten

2 Chinese kolen

175 g (fijn) zeezout

50 g knoflook (ca. 10 tenen)

60-70g verse gember (dat is een flinke wortel)

1 rijpe banaan

75 g rode peper poeder (let op: dit is heel anders dan chilipoeder!)

Instructies

Zet een grote pan, emmer of andere grote kom klaar om de kool in te kunnen pekelen. Julia gebruikt een babybadje om haar kool te pekelen, maar wij zijn al een tijdje uit de babybadjes dus dat was voor mij geen optie. Handig is het overigens wel voor de hoeveelheid kool.

Snijd het kontje van de kool en snijd de kool vervolgens in stukken. Daarvoor kun je gewoon ‘plakken’ kool afsnijden (zo’n 2 cm breed) en de stukken hebben dan al gelijk een prima grootte.

Kool voorbereiden voor Kimchi

In mijn grote soeppan kunnen net twee gesneden kolen en dan kan ik niet eens meteen de kool mengen. Daarom strooi ik al tussendoor zout op de lagen. Dan kan het zout al wat inwerken zonder dat ik alles meteen ga mengen. Je hoeft de kool niet eerst te wassen. Na het pekelen wordt de kool grondig afgespoeld.

Laat zeker zo’n 8 uur pekelen. Meng om de twee uur de kool even goed door elkaar. Na de eerste twee uur is de kool al wat geslonken en kun je makkelijker mengen (als je net als ik de kool tot de rand hebt zitten).

Was de kool goed af. Ik heb drie keer schoon water in de pan gedaan en de kool gespoeld.

Gepekelde Chinese kool voor Kimchi

Laat nu goed uitlekken. Knijp de kool op het laatst nog uit om er zoveel mogelijk water uit te krijgen.

Pureer de knoflook en gember met een stuk van de banaan in een keukenmachine of blender tot een redelijk gladde massa.

Kruidenpasta maken voor Kimchi

Doe de kool, de gepureerde knoflook en gember, de rest van de banaan en de rode peper poeder in een mengkom en kneed alles goed door elkaar. Hoe meer je kneedt, hoe beter de smaken in de kool trekken.

De kruiden in de kool kneden voor Kimchi

Als je overigens denkt dat 75 g rode peper poeder misschien toch teveel voor je is, begin dan eerst met een beetje. Proef de kool en doe er eventueel beetje bij beetje meer bij. Maar deze poeder is niet te vergelijken met chilipoeder of cayennepeper.

Vul vervolgens schone wek- of jampotten en zet tot gebruik in de koelkast.

Laat bij voorkeur de potten minimaal 10 dagen tot 2 weken staan. Langer is nog beter. Maar je kunt de verse Kimchi ook meteen als een soort salade bij je maaltijd eten.

Eet smakelijk!

PS: als je wil voorkomen dat je favoriete kunststof kom er zo uit komt te zien, gebruik dan zeker een metalen of glazen kom voor het mengen:

Verkleurde kom door Kimchi

Hoe maak je Kimchi?
Zelfgemaakte Kimchi
4.5 van 4 stemmen
Print

Kimchi

Author Nicole

Ingredients

 • 2 Chinese kolen
 • 175 g (fijn) zeezout
 • 50 g knoflook (ca. 10 tenen)
 • 60-70 g verse gember
 • 1 rijpe banaan
 • 75 g rode peper poeder (let op: dit is heel anders dan chilipoeder!)*

Instructions

 1. Zet een grote pan, emmer of andere grote kom klaar om de kool in te kunnen pekelen.

 2. Snijd het kontje van de kool en snijd de kool vervolgens in stukken. Daarvoor kun je gewoon ‘plakken’ kool afsnijden (zo’n 2 cm breed) en de stukken hebben dan al gelijk een prima grootte.

 3. In mijn grote soeppan kunnen net twee gesneden kolen en dan kan ik niet eens meteen de kool mengen. Daarom strooi ik al tussendoor zout op de lagen. Dan kan het zout al wat inwerken zonder dat ik alles meteen ga mengen. Je hoeft de kool niet eerst te wassen. Na het pekelen wordt de kool grondig afgespoeld.

 4. Laat zeker zo’n 8 uur pekelen. Meng om de twee uur de kool even goed door elkaar. Na de eerste twee uur is de kool al wat geslonken en kun je makkelijker mengen (als je net als ik de kool tot de rand hebt zitten).

 5. Was de kool goed af. Ververs daarbij meerdere keren het water.

 6. Laat nu goed uitlekken. Knijp de kool op het laatst nog uit om er zoveel mogelijk water uit te krijgen.

 7. Pureer de knoflook en gember met een stuk van de banaan in een keukenmachine of blender tot een redelijk gladde massa.

 8. Doe de kool, de gepureerde knoflook en gember, de rest van de banaan en de rode peper poeder in een mengkom en kneed alles goed door elkaar. Hoe meer je kneedt, hoe beter de smaken in de kool trekken.

 9. Vul vervolgens schone wek- of jampotten en zet tot gebruik in de koelkast.

 10. Laat bij voorkeur de potten minimaal 10 dagen tot 2 weken staan. Langer is nog beter. Maar je kunt de verse Kimchi ook meteen als een soort salade bij je maaltijd eten.

Recipe Notes

*Begin eventueel met de helft of minder rode peper poeder en voeg meer naar smaak toe.

TIP: gebruik voor het kneden van de kool een metalen of glazen kom. Een plastic kom verkleurt sterk door de rode peper.

Dit artikel bevat affiliate-links. Het kost jou niets extra, maar als je via één van deze links een aankoop doet, krijg ik daar een kleine commissie over.

31 Comments

 • Reply

  nicole orriens

  september 21, 2018

  Ik kijk altijd Koreaanse drama’s met mijn jongste dochter en daar eten ze inderdaad heel vaak kimchi. Ik ga dit recept zeker met mijn dochter delen!

  • Reply

   Nicole

   september 21, 2018

   Echt heel erg lekker! Nog nooit een Koreaans drama gezien, zal ik eens naar kijken.

 • Reply

  Beau | Meedia.nl

  september 21, 2018

  Oeeeehhh lekker zeg! Ga ik zeker eens proberen 🙂

  • Reply

   Nicole

   september 21, 2018

   Dit is echt zó lekker, wij zijn helemaal fan 🙂

 • Reply

  Balou

  september 21, 2018

  Ik ben hier nog vrij onbekend mee, maar lijkt me heerlijk !

  • Reply

   Nicole

   september 21, 2018

   Wij kenden het ook niet, behalve van naam, maar zijn er echt weg van.

 • Reply

  Naomi

  september 21, 2018

  Mm mm… lijkt me heerlijk

  • Reply

   Nicole

   september 21, 2018

   Is echt heel lekker!

 • Reply

  Dhini

  september 21, 2018

  Dat is easy recept! Ik vind kimchi lekker. Ik ga eens zelf proberen te maken.

  https://dhini.nl

  • Reply

   Nicole

   september 22, 2018

   Ja hè, eigenlijk heel makkelijk. En zo lekker 🙂

 • Reply

  Karin

  september 22, 2018

  ik wil dit al een tijdje maken. Ik heb vorig jaar zelf verschillende soorten zuurkool gemaakt en ik maak waterkefir. Het fermenteren intrigeert mij dus; Ik ben benieuwd hoe Kimchi smaakt want ik had gehoord dat het flink kan stinken.

  • Reply

   Nicole

   september 22, 2018

   Vind het niet stinken, tenzij je de knoflook bedoelt 😉

 • Reply

  Renata Feyen

  september 22, 2018

  Heb ik nog nooit van gehoord van Kimchi – zou het gerust wel eens willen proeven 🙂

  • Reply

   Nicole

   september 22, 2018

   Als je van zout en pikant houdt, echt een aanrader!

 • Reply

  Rory

  september 22, 2018

  Die kom … 😉 Dat zou nu echt ook iets voor mij zijn. Ik vind kimchi echt zoooooo ontzettend lekker. Sommige mensen gruwelen al bij het woord gefermenteerd. Ik niet! Wat een grappig filmpje inderdaad. Ik heb het niet helemaal af gezien (15 minuten is best lang) maar in stukjes en beetjes heb ik ook een groot deel bekeken.

  • Reply

   Nicole

   september 22, 2018

   Hahaha, duurt inderdaad best lang, maar wel grappig. Ik gruwel ook zeker niet voor gefermenteerd, het is ook nog eens hartstikke gezond. Maar bovenal lekker 🙂

 • Reply

  kiki hasselton

  september 22, 2018

  oe, wat heerlijk. Ik ben alles behalve een keukenprinses, dus ik ben bang dat dit een fiasco gaat worden bij mij

  • Reply

   Nicole

   september 22, 2018

   Dat geloof ik niet, dit kun jij ook 🙂

 • Reply

  Isa

  september 23, 2018

  Ik volg heel wat Amerikaanse foodblogs en daar komt het heel vaak terug. Super dat we dit nu kunnen proberen. Ik moest al lachen bij het idee dit in een babybad te doen – ik vraag me dan meteen af of het de bedoeling is daarna de baby daar ook in te wassen. Maar goed, niet terzake. 🙂 Wat ik nog wilde vragen: hoe smaakt het eigenlijk?

  • Reply

   Nicole

   september 23, 2018

   Hahaha, nou, gelukkig is het badje alleen om de kool te pekelen, dus enkel zout. Ik heb eerder andersom bedenkingen trouwens ;). En hoe smaakt het? Sowieso heel lekker, maar de smaak is wat lastig omschrijven eigenlijk. Het is zout, niet echt zuur, wel pittig, ook een vleugje zoet, beetje umami.

 • Reply

  Kreanimo

  september 23, 2018

  Dat is volgens mij echt lekker!
  Tof dat je de workshop bent gaan volgen!
  Altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken!

  • Reply

   Nicole

   september 23, 2018

   Ja, echt leuk. Ik dacht toen ook meteen: maar dat is easy. En lekker, want ze liet ons natuurlijk ook proeven. Móest dit gewoon zelf maken 🙂

 • Reply

  íngrid

  september 23, 2018

  ik ken dit helemaal niet maar ben benieuwd hoe het smaakt. lijkt me wel wat

  • Reply

   Nicole

   september 23, 2018

   Als je van zout en pikant houdt, echt een aanrader!

 • Reply

  Thomas Culinair

  september 23, 2018

  Staat nog wel op mijn ’to cook’ lijstje om eens te maken. Je kunt er zoveel kanten mee op qua groenten.

  • Reply

   Nicole

   september 23, 2018

   Kon het nu van mijn lijstje strepen, maar het staat er weer terug op om er variaties mee te maken 🙂

 • Reply

  Linda

  september 23, 2018

  Ooh hier ben ik écht benieuwd naar geworden! Naast dat het een gezonde snack is, groeit ook mijn interesse in de buitenlandse keuken. Zeker omdat ik mijzelf ook steeds meer verdiep in gezonde voeding ☺️

  • Reply

   Nicole

   september 23, 2018

   Gefermenteerde groente is überhaupt goed voor je darmen en deze is gewoon ook nog eens heel erg lekker 🙂

 • Reply

  Fleur

  september 23, 2018

  Ik ken dit gerecht helemaal niet, maar ben ook niet zo bekend met de Koreaanse keuken. Wel ben ik nu erg nieuwsgierig geworden. Ik ga het zeker eens proeven/maken

  • Reply

   Nicole

   september 23, 2018

   Voor mij was dit ook wel een ontdekking, had het nog nergens gegeten. Vind het echt zo lekker!

 • Reply

  MC Kleuver

  september 23, 2018

  Kimchi klinkt erg lekker en ook grappig, haha. Lekker met knoflook en peper.

Geef een reactie

Recipe Rating