Hoofdgerechten, Alle Recepten, BBQ

Kiptaco’s Al Pastor

Kiptaco's Al Pastor

Ik deed weer mee aan de gezellige #swiepswoepswap van Mandy & More, een soort uitwisselingsprogramma waarbij je aan een andere foodblogger wordt gekoppeld en iets van haar/zijn recepten maakt. Deze keer maakte ik in dat kader deze heerlijke Kiptaco’s Al Pastor. Een bijzonder smakelijk en ook nog eens makkelijk gerecht.

Inspiratie

Mijn inspiratie vond ik bij Marjolein van EchteGerechten.nl, aan wie ik deze ronde gekoppeld werd. Marjolein werkt met haar foodblog graag aan een mooier multicultureel Nederland. Want… eten verbindt! Haar blog is dan ook anders dan andere foodblogs ingedeeld, namelijk op continent i.p.v. op soort gerecht. Bij de gerechten krijg je niet alleen het recept maar ook nog eens een hoop achtergrondinformatie over bijv. de herkomst.

Taco’s

Bij Zuid-Amerikaanse gerechten denk je vooral meteen aan Mexico, dat is bij ons toch wel het meest bekend van dat werelddeel. Mijn aandacht werd vrijwel direct op de makkelijke kiptaco’s gevestigd. O.a. door het feit dat Marjolein zachte taco’s serveert en niet die harde kartonnetjes die meteen stuk breken. Die heb ik sowieso nooit begrepen.

Hard shell vs. soft shell taco’s

We hebben het dus over de soft shell taco’s, met zachte tortilla’s. De hard shell taco’s, die je o.a. in de taco-kits krijgt die je in de supermarkt vindt, zijn een (hoe kan het ook anders) Amerikaanse uitvinding. Wanneer die precies zijn ontstaan is niet helemaal duidelijk. Wel werden de eerste patenten voor toestellen om deze krokante taco’s te maken ergens in de jaren 40 van de vorige eeuw gedeponeerd.

Al Pastor

Taco’s kun je met van alles en nog wat vullen. Toch wel één van de meest bekende streetfoods in Mexico is Al Pastor. Oorspronkelijk gemaakt van varkensvlees, maar ik gebruikte kip. Over dat ‘oorspronkelijk’ moet ik eigenlijk nog toevoegen dat de oorsprong niet eens echt Mexicaans is, maar Midden-Oosters.

Het gerecht is namelijk gebaseerd op shoarma (geïntroduceerd in Mexico door Libanese immigranten), tenminste wat de bereiding betreft: lapjes vlees op een grote spies geregen en langzaam al draaiend geroosterd. En dan net als shoarma reepjes ervan gesneden. Bij gebrek aan een groot, roterend spit heb ik de kip in een grillpan gebakken. Werkt ook, dus deze kiptaco’s kun je echt wel zelf maken.

Anatto of Achiote

Het geheim van de Mexicaanse Al Pastor zit hem in de kruiding. Ik heb geen origineel Mexicaans recept gebruikt, wel één zeer belangrijk ingrediënt: Anatto of Achiote. Anatto is een kleurstof die uit de zaden van de orleaanboom wordt gewonnen. Vrij onbekend onder de meesten, maar het wordt in nogal wat voedingswaren gebruikt, zoals bijv. Britse cheddar of in custardpoeder. Qua smaak geeft het heel subtiel een wat aardse, peperige smaak. In hoofdzaak wordt het dus voor de kleur gebruikt. Het wordt ook wel eens armeluissaffraan genoemd, want het geeft gerechten net zo’n geel/oranje/rode kleur als saffraan.

Eigen draai

En zo heb ik aan de makkelijke kiptaco’s van Marjolein mijn geheel eigen draai gegeven. Makkelijk zijn ze nog steeds en zeker net zo smakelijk. Ze zijn ook met stip in de top 10 favoriete gerechten van de jongens gekomen. Maar dat kan ook met het feit te maken hebben dat ze ze met de handen mogen eten…

Ingrediënten

500 g kippendijfilet

1 el anatto/achiote poeder

2 teentjes knoflook, geperst

Sap van 1 limoen

50 ml olie (bijv. raapzaadolie)

1 tl zout

¼ tl peper

½ tl gemalen komijn

½ tl gemalen koriander

1 tl gehakte chiptole pepers (bijv. van La Morena)

Zachte, kleine tortilla’s

Toppings naar keuze (avocado, crème fraîche, jalapeño’s, kaas, sla, komkommer, tomaat, zoetzure ui etc)

Olie/boter om te bakken

Instructies

Maak eerst de marinade door de anatto, knoflook, limoensap, olie, zout, peper, komijn, koriander en chipotle pepers te mengen.

Doe de marinade in een afsluitbaar zakje en leg de kippendijfilets daarin.

Zorg dat zoveel mogelijk lucht uit het zakje is en sluit goed af.

Marinade voor de kiptaco's maken en marineren

Masseer het zakje zodat de marinade goed in de kip kan trekken en laat 1 à 2 uur in de koelkast liggen. In een schaal of bakje marineren kan uiteraard ook, maar ik gebruik om te marineren het liefste afsluitbare zakjes.

Bak de kip met een beetje olie of boter in een grill- of koekenpan.

Kip grillen en de taco's vullen

Zet intussen alle toppings klaar op tafel en verwarm de tortilla’s.

Snijd de filets in reepjes laat iedereen zelf zijn/haar taco vullen.

Eet smakelijk!

Kiptaco's Al Pastor PIN-afbeelding

Kiptaco’s Al Pastor

Servings 4 personen
Author Nicole

Ingredients

 • 500 g kippendijfilet
 • 1 el anatto/achiotepoeder
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • Sap van 1 limoen
 • 50 ml olie (bijv.raapzaadolie)
 • 1 tl zout
 • 1/4 tl peper
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl gemalen koriander
 • 1 tl gehakte chiptole pepers (bijv. van La Morena)
 • Zachte, kleine tortilla’s
 • Toppings naar keuze (avocado, crème fraîche, jalapeño’s, kaas, sla, komkommer, tomaat, zoetzure ui etc)
 • Olie/boter om te bakken

Instructions

 1. Maak eerst de marinade door de anatto, knoflook, limoensap, olie, zout, peper, komijn, koriander en chipotle pepers te mengen.

 2. Doe de marinade in een afsluitbaar zakje en leg de kippendijfilets daarin.

 3. Zorg dat zoveel mogelijk lucht uit het zakje is en sluit goed af.*

 4. Masseer het zakje zodat de marinade goed in de kip kan trekken en laat 1 à 2 uur in de koelkast liggen.

 5. Bak de kip met een beetje olie of boter in een grill- of koekenpan.

 6. Zet intussen alle toppings klaar op tafel en verwarm de tortilla's.

 7. Snijd de filets in reepjes laat iedereen zelf zijn/haar taco vullen.

Recipe Notes

* In een schaal of bakje marineren kan uiteraard ook, maar ik gebruik om te marineren het liefste afsluitbare zakjes.

2 Comments

 • Reply

  Marjolein de Bruijn

  juni 29, 2020

  Wauw! Dat is nog eens een feestje op je bord. Wat heb je een toffe draai aan mijn recept gegeven. Het ziet er heerlijk uit! Heel leuk ook dat je de achiote hebt gebruikt.

  • Reply

   Nicole

   juni 29, 2020

   Jij bedankt voor de inspo, die van jou is ook een heerlijk recept! Was ook zo blij te zien dat je geen hard shell taco’s hebt gebruikt, dat vind ik toch een ondingen 😀

Geef een reactie

Recipe Rating