Gebak & meer, Nagerechten, Alle Recepten, Pimp My Mix

Kleine cheesecake met fruitcompote

Kleine cheesecake met fruitcompote titelfoto

Ik ben zo dol op cheesecake, en in het bijzonder de Duitse Käsekuchen. Voor een klassieke Käsekuchen moet ik nog steeds een keer een recept voor plaatsen maar ondertussen heb ik een kleiner broertje gemaakt. En die is zó lekker en makkelijk dat ik deze nu wel snel moest uitwerken. Want dit wil je!

Kwark

In tegenstelling tot de Amerikaanse cheesecake wordt de Käsekuchen niet met roomkaas maar met kwark gemaakt. Wat in feite ook kaas is, maar wordt bij ons zo niet genoemd en ook niet als kaas gegeten. Maar andere benamingen van kwark maken het wel duidelijk, zoals ‘platte kaas’ in België en ‘fromage frais’ in het Frans.

Klein maar fijn

Cheesecake of Käsekuchen is over het algemeen behoorlijk machtig. Een grote maken doe ik dan ook maar heel zelden, het raakt hier thuis anders niet op (de jongens lusten het namelijk niet graag). Dus de grote is voor feestjes. Daarom is deze kleine variant echt superfijn. Nog steeds machtig en je hebt aan een puntje genoeg, maar manlief en ik kunnen deze nu binnen een redelijke tijd samen opeten.

Minder zoet

Deze kleine cheesecake is ook minder zoet (daarom is manlief er ook zo dol op). En met de toevoeging van een fruitcompote, zoals bijvoorbeeld die met appel, kers en cranberry van Servero die ik heb gebruikt, of een eigen gemaakte vruchtenmoes krijgt het taartje een lekker frisse toets.

Bodem

Als bodem gebruikte ik de eerste keer de kant-en-klare taartbodem van Jos Poell. Ik koop eigenlijk nooit dat soort bodems, maar deze zat (net als de fruitcompote) in de #kerstfoodybox van Kroon op het werk en ik moet zeggen dat het wel heel goed beviel. Wil niet zeggen dat ik dat voortaan altijd ga doen. Net zo makkelijk maak je namelijk zelf een bodem en dat geef ik in het recept ook mee. Maar het is wel een lekkere taartbodem en supermakkelijk als je héél snel een taartje wil maken.

Wijn-spijs

Tot slot nog even over wijn-spijs-combinaties. Geef ik normaal niet omdat ik geen kenner ben, wel liefhebber en meestal zit ik goed met de wijnen die ik ergens bij serveer. Maar ik proefde laatst de Pinot Madeleine van Myra Madeleine en ik moest door het rood fruit dat ik in de wijn proefde onmiddellijk aan dit kaastaartje denken. Meteen de volgende dag weer gemaakt, want moest natuurlijk testen of dat klopte.

Kleine cheesecake met fruitcompote en wijn

Fruitig

Toen de bestelling binnen was kon ik niet wachten om te proeven. We hadden die avond stoofvlees en ook al was het geen slechte combinatie, toch paste het fruitige karakter van de wijn niet helemaal. En in mijn hoofd proefde ik bij een tweede slok dus gewoon mijn Käsekuchen met fruitcompote. Een niet voor de hand liggende combinatie.

Test

Dus volgde meteen de dag erna de test. Was wel even mijn geduld op de proef stellen om tot ’s avonds te wachten om een glas wijn in te schenken. Maar… geduld wordt beloond en dat was nu ook het geval. Het was namelijk inderdaad zoals ik me had voorgesteld. Het frisse en fruitige van de Käsekuchen ging heel goed met deze Pinot Madeleine.

Wel merkte ik dat het met een grotere hap van de bodem net iets te zoet werd en dus toch een beetje clashte. Dus wil je ook voor deze wijn-spijs-combinatie gaan, zorg dan dat de bodem echt hel dun is of bak het taartje helemaal zonder bodem. Dan zit je zeker goed. Maar ook hier geldt: smaken verschillen, dus wellicht is dit niet voor iedereen weggelegd.

Ingrediënten

1 kleine taartbodem (volg voor een zelfgemaakte bodem het recept hieronder)

500 g volle kwark

1 ei (M)

100 g suiker

1 zakje vanillepuddingpoeder (50 g)

50 ml melk

4 à 5 el fruitcompote/moes of confituur naar keuze

Optioneel: vers fruit en poedersuiker om te garneren

Bodem:

125 g bloem

60 g boter

1 ei (M)

30 g suiker

Instructies

Begin met het voorbereiden van de taartbodem als je die zelf wil maken.

Kneed de ingrediënten voor de bodem tot een deegbal. Laat die vervolgens minimaal een half uur in de koelkast rusten (langer is geen probleem).

Verwarm de oven voor op 160°C boven- en onderwarmte.

Bekleed een kleine springvorm (15 cm) met bakpapier en vet de randen licht in.

Rol het deeg dun uit en leg het in de springvorm, druk de bodem wat aan en de rest van het deeg druk je tegen de rand omhoog. Zorg ook dat die rand mooi dun is.

Gebruik je een kant-en-klare bodem, zorg dan dat die goed tegen de rand gedrukt wordt zodat er geen beslag langs de kanten weg kan lopen. Sluit eventueel de onderste rand aan de buitenkant met aluminiumfolie af.

Klop in een kom de kwark, ei, suiker en vanillepuddingpoeder tot een glad geheel en meng er dan voorzichtig de melk door. Het beslag lijkt nu een beetje op pannenkoekenbeslag.

Giet op het deeg.

Schep nu de fruitcompote erop en draai met de lepel door de compote en het beslag om het wat te verdelen.

Zet in het midden van de oven en bak ca. 60 à 80 minuten. Het midden van de taart mag zacht maar niet meer vloeibaar zijn. Laat anders nog verder bakken en check om de 10 minuten.

Zet de oven uit en laat de taart nog zo’n half uur in de oven staan.

Haal uit de oven en laat verder afkoelen. Zet dan zeker een paar uur in de koelkast om verder op te stijven. Om op te eten is Käsekuchen wel lekkerst op kamertemperatuur, haal hem daarom voor serveren op tijd uit de koelkast.

Leg eventueel wat vers fruit om de taart (bedekt ook mooi scheuren die bij het afkoelen kunnen ontstaan) en bestrooi met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Kleine cheesecake met fruitcompote PIN afbeelding 1

Kleine cheesecake met fruitcompote PIN afbeelding 2

Kleine cheesecake met fruitcompote titelfoto
5 van 2 stemmen
Print

Kleine cheesecake met fruitcompote

Author Nicole

Ingredients

 • 1 kleine taartbodem (of volg recept hieronder voor eigen bodem)
 • 500 g volle kwark
 • 1 ei (M)
 • 100 g suiker
 • 1 zakje vanillepuddingpoeder (50 g)
 • 50 ml melk
 • 4 - 5 el fruitcompote/moes of confituur naar keuze
 • Optioneel: vers fruit en poedersuiker om te garneren

Zelfgemaakte bodem:

 • 125 g bloem
 • 60 g boter
 • 1 ei (M)
 • 30 g suiker

Instructions

 1. Begin met het voorbereiden van de taartbodem als je die zelf wil maken. Kneed de ingrediënten voor de bodem tot een deegbal. Laat die vervolgens minimaal een half uur in de koelkast rusten (langer is geen probleem).

 2. Verwarm de oven voor op 160°C boven- en onderwarmte.

 3. Bekleed een kleine springvorm (15 cm) met bakpapier en vet de randen licht in.

 4. Rol het deeg dun uit en leg het in de springvorm, druk de bodem wat aan en de rest van het deeg druk je tegen de rand omhoog. Zorg ook dat die rand mooi dun is.

 5. Gebruik je een kant-en-klare bodem, zorg dan dat die goed tegen de rand gedrukt wordt zodat er geen beslag langs de kanten weg kan lopen. Sluit eventueel de onderste rand aan de buitenkant met aluminiumfolie af.

 6. Klop in een kom de kwark, ei, suiker en vanillepuddingpoeder tot een glad geheel en meng er dan voorzichtig de melk door. Het beslag lijkt nu een beetje op pannenkoekenbeslag.

 7. Giet op het deeg.

 8. Schep nu de fruitcompote* erop en draai met de lepel door de compote en het beslag om het wat te verdelen.

 9. Zet in het midden van de oven en bak ca. 60 à 80 minuten. Het midden van de taart mag zacht maar niet meer vloeibaar zijn. Laat anders nog verder bakken en check om de 10 minuten.

 10. Zet de oven uit en laat de taart nog zo’n half uur in de oven staan.

 11. Haal uit de oven en laat verder afkoelen. Zet dan zeker een paar uur in de koelkast om verder op te stijven. Om op te eten is Käsekuchen wel lekkerst op kamertemperatuur, haal hem daarom voor serveren op tijd uit de koelkast.

 12. Leg eventueel wat vers fruit om de taart (bedekt ook mooi scheuren die bij het afkoelen kunnen ontstaan) en bestrooi met poedersuiker.

Recipe Notes

*Je kunt hier (zelfgemaakte) fruitcompote, een fruitmoes of confituur gebruiken.

6 Comments

 • Reply

  Myra Madeleine Van den Brand

  januari 16, 2022

  Ik heb hem uitgeprint en ga ermee aan de slag. Zo gaaf hoe je me meeneemt in het hele proces😍 Weet nu precies waar ik op moet letten. Liefa Myra Madeleine

  • Reply

   Nicole

   januari 16, 2022

   Zo leuk, Myra! Vind het wel rete spannend wat jij ervan vindt 🙂

 • Reply

  Simone

  november 17, 2023

  Klein maar fijn, deze ga ik lekker bakken vanavond, bedankt!

  • Reply

   Nicole

   november 19, 2023

   Wat leuk, Simone, dank je wel voor je reactie!

 • Reply

  Angelique

  december 5, 2023

  Hoi,ik wil dit recept gaan maken maar ben niet helemaal zeker wat de puddingpoeder is.Is dat zoals dr oetker kloppudding?
  Groetjes angelique

  • Reply

   Nicole

   december 5, 2023

   Hoi Angelique, durf niet te zeggen dat de kloppudding (enkel kloppen, zonder te koken) ook werkt, dat heb ik nog nooit gebruikt. Ik gebruik puddingpoeder voor kookpudding, van Dr. Oetker is prima, je zou ook custard van Koopmans kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Recipe Rating