Zuivelvrij, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Bijgerechten, Alle Recepten, Vegan

Kokos-Bloemkoolrijst

Coconut Cauli-Rice

Ik ben altijd al dol geweest op pasta en rijst. Nog steeds. Zou ik echt elke dag kunnen eten. Meerdere keren zelfs per dag. Heerlijke Italiaans pastaschotels, pittige Aziatische rijstgerechten, er zijn zoveel lekkere recepten. Maar wanneer je je koolhydrateninname wat probeert te verlagen, helpen deze gerechten je niet bepaald. Maar, er is lekker alternatief: bloemkoolrijst!

Toen ik opgroeide kende ik maar één manier om bloemkool te eten en ik heb er destijds een hekel aan gekregen: bijna tot moes gekookt en overgoten met veel te veel bloemige béchamelsaus. Ik pas pas ergens in de twintig toen ik ontdekte dat er ook andere manieren waren om bloemkool te eten. Rauw met een dipje, al dente gekookt met verschillende soorten specerijen en sauzen, gegratineerd… En zo heb ik deze groente echt leren waarderen. Maar had ik gedacht dat dit één van mijn favoriete groenten zou gaan worden. Maar daar is het hard naar op weg.

Bloemkool kan in zoveel gerechten worden gebruikt: geroerbakt, in taarten en ovenschotels, als pizzabodem, in muffins. En de lijst groeit alleen maar. Ik was een beetje terughoudend om het als hoofdingrediënt voor onze gezinsmaaltijden te gebruiken, aangezien ik niet wist hoe de kinderen zouden reageren. Maar in veel gevallen hadden ze ’t niet eens door. Nu weten ze het en vinden het niet erg. Helemaal niet.

Meestal is de bloemkool als vervanging van iets anders vaak een verstopt in een gerecht. Maar ik vond het tijd om deze groente in de spotlight te zetten. Ik presenteer: kokos-bloemkoolrijst. Simpel, met slechts een paar ingrediënten. Superlekker met een curry, zoals een kipkerrie!

Kokos-Bloemkoolrijst

Servings 4 porties
Author Nicole

Ingredients

  • 1 medium bloemkool
  • 1 tl kokosolie
  • 3 el geraspte kokos
  • 3 el kokosroom (het vaste gedeelte van een blik kokosmelk)

Instructions

  1. Snijd de bloemkool eerst in kleine stukken en maal de stukken dan in een keukenmachine/blender tot een soort rijst. Doe dat in kleine porties.

  2. Verhit de kokosolie in een wok of koekenpan. Doe de bloemkoolrijst erbij en roerbak zo'n 2 à 3 minuten.

  3. Vog de geraspte kokos toe en bak nog eens 2 minuten.

  4. Voeg de kokosroom toe en roerbak nog eens 5 à 10 minuten. De exacte kootijd hangt af van de gewenste gaarheid. Ik vind een beetje bite het lekkerst.

  5. Breng op smaak met zout en peper (voeg niet eerder zout toe, aangezien dat vocht onttrekt en de 'rijst' zompig wordt.

  6. Optionele toevoegingen: verse koriander, limoensap/zeste, specerijen...


Geef een antwoord

Recipe Rating