Voorgerechten, Alle Recepten, Snacks

Kroepoekhapjes

Kroepoekhapjes

Volgens mij zijn ze al een tijdje een trend, maar ik heb ze pas net ontdekt: kroepoekhapjes. Of kroepoektoastjes. En ik ben helemaal verkocht. Mijn nieuwe favoriete borrelhapje, zou je kunnen zeggen.

Kroepoek

Kroepoek aten we eigenlijk alleen bij nasi, bami of andere Aziatische gerechten. Gewoon als bijgerecht. Heel af en toe ook zoals chips, bijvoorbeeld tijdens een filmavond, met of zonder dipje. Maar je kunt er dus veel meer mee. Foodie van niks dat ik dat nu pas leer kennen.

Toastje

Kroepoek is dus ideaal als toastje te gebruiken, met allerlei toppings. Van simpel tot superfancy. En als je dan ook nog eens twee zakjes megalekkere kroepoek van Wilthagen en Kroon op het Werk krijgt, dan moet je er ook iets extra fancy mee maken. Deze kroepoek is is echt onwijs lekker, je proeft gewoon de garnalen. Dus ik verraste de mannen hier met een divers aantal hapjes.

Tip

Het is hartstikke leuk om de kroepoekhapjes al vooraf te dresseren, zeker als je ze tijdens een feestje of borrel serveert. Als tip geef ik dan wel mee dat je geen te ‘natte’ toppings moet gebruiken en/of eventueel een soort buffer ertussen legt. Anders kan de kroepoek zacht zijn geworden tegen de tijd dat ze op tafel staan en iedereen toe kan tasten.

Variaties

Je kunt echt helemaal los gaan met toppings. Je hoeft ook niet per se bij vis of garnalen als topping te blijven, op (garnalen)kroepoek passen ook andere dingen. Het hoeft ook niet Oosters te zijn. Ik bedacht in ieder geval een leuke mix:

  • Rauwe zalm met sojasaus

Gebruik een mooi vers stuk zalm, bij voorkeur zalmhaas, en snijd in kleine blokjes. Voeg een beetje sojasaus toe, roer door en laat een tiental minuten staan. Doe een paar blokjes fijngesneden avocado op een kroepoekje, leg daar een paar blokjes zalm op, garneer met zwart en wit sesamzaad en lente-ui. Onder de zalm is wakamé (zeewiersalade) ook erg lekker, maar let op dat je die onmiddellijk serveert omdat de wakamé vrij nat is en de kroepoek dan snel zacht wordt.

  • Roze garnaaltjes met wasabi-mayonaise

Meng de garnalen met een beetje wasabi-mayonaise. Leg een paar blokjes fijngesneden avocado of komkommer op een kroepoekje en leg daar een paar garnaatjes op. Strooi er eventueel wat Furikake over.

  • Pittige kipsalade

Snijd gebraden of gekookte kipfilet heel fijn. Meng wat mayonaise met srirachasaus (hoeveel ligt eraan hoe pittig je kunt/wilt eten). Roer de saus door de kip. Ook hier kun je best wat komkommer of avocado als buffer gebruiken. Strooi er eventueel wat sesamzaadjes, Furikake en/of lente-ui over.

  • Eiersalade

Ik maakte een heel simpele eiersalade door een geprakt hardgekookt eitje met een beetje mayonaise , zout en peper te mengen, verder niets (maar je kunt uiteraard specerijen en kruiden naar keuze toevoegen). Doe een lepeltje eiersalade op een kroepoekje en top af met wat zalmeitjes.

  • Rosbief met wasabi-mayonaise

Snijd een paar plakjes rosbief in fijne reepjes. Doe een paar reepjes op een kroepoekje en top af met een toef wasabi-mayonaise.

Eindeloos

Je kunt hier uiteraard eindeloos mee variëren. Ik maakte het meeste nu zelf, maar heb je geen zin of tijd kun je ook prima kant-en-klaar salades gebruiken. Het hoeft niet altijd fancy (verse zalm zal hier ook niet vaak gebruikt worden, dat kan mijn bankrekening niet aan). Wat je ook kiest, kroepoek als toast gebruiken is werkelijk top.

Eet smakelijk!

Kroepoekhapjes - PIN afbeelding

Geef een reactie