Hoofdgerechten, Bijgerechten, Alle Recepten

Nasi Goreng met Kip, Broccoli & Tofu

Nasi Goreng with Chicken, Broccoli & Tofu

Nasi Goreng, traditionele Indonesische gebakken rijst…. een veelzijdig gerecht dat aan ieders smaak aangepast kan worden.

‘Nasi Goreng’ is een bekend Indonesisch gerecht dat vooral in Nederland, maar ook daarbuiten, zeer geliefd is. ‘Nasi’ betekent ‘gekookt’ en ‘Goreng’ betekent gebakken, dus letterlijk betekent het eigenlijk gewoon ‘gebakken rijst’. Gebakken rijst als gerecht bestaat in veel wereldkeukens, maar ‘Nasi Goreng’ verwijst met name naar de Indonesische variant. Wat het van andere soorten gebakken rijst onderscheidt zijn de kruiden en de combinatie ervan, die typisch is voor Indonesische keuken, zoals djahé (gember), ketoembar (koriander), sereh (citroengras), laos en trassi (gefermenteerde garnalenpasta).

Er zijn veel soorten Nasi Goreng, maar het basisrecept bestaat gewoonlijk uit gekookte (witte) rijst, olie/boter en Ketjap. Eventueel wordt rode peper, ui en knoflook toegevoegd. Het gerecht kan worden geserveerd met gebakken uitjes, spiegelei, atjar, sambal, kroepoek, saté en pindasaus.

Hoe dan ook, het is een zeer veelzijdig en aanpasbaar gerecht. Vaak worden restjes van de dag ervoor (bijvoorbeeld vlees) met gekookte rijst opgebakken. In plaats van vlees kan ook ei aan het gerecht worden toegevoegd. Afhankelijk van wat je allemaal toevoegt aan je Nasi, kan het als hoofd- of bijgerecht dienen. Wij hadden nu geen restjes en ik had ook niet gepland om Nasi te maken, dus ik had ook niet de gebruikelijke ingrediënten in huis. Maar ik had zoooo’n zin in Nasi, dat ik het maar met datgene moest doen wat ik kon vinden.

En dit was het resultaat: Nasi Goreng met kip, broccoli en tofu. Ik had er nog omeletreepjes aan toegevoegd en geserveerd met zelfgemaakte pindasaus, gebakken uitjes, atjar en kroepoek. Net zo lekker als het traditionele recept. Misschien zelfs nog lekkerder ?

En het beste van Nasi? Opgewarmd smaakt het nóg beter, als de kruiden en specerijen genoeg tijd hebben gehad om echt in te trekken en hun werk te doen. Je moet er alleen voor zorgen dat je genoeg maakt om de volgende dag nog op te kunnen warmen!

Geen harde regels, voeg gewoon toe wat je lekker vindt. Speel een beetje met de ingrediënten en specerijen.

Eet smakelijk!

Nasi Goreng met kip, broccoli & tofu

Author Nicole

Ingredients

 • 2 broccoli (alleen de roosjes)
 • 5 eieren
 • 1 eetl. sojasaus
 • 1 rode ui (fijngesneden)
 • 250 g tofu
 • 250 g rijst (ongekookt)
 • 3 kipfilets (ca. 600g)
 • 200 g hamblokjes
 • 2 tenen knoflook (geperst)
 • 1 theel. garnalenpasta
 • 1 theel. ketoembar
 • 1 theel. laos
 • 1 theel. djahé
 • 1 theel. zout
 • 1/2 theel. sereh

Instructions

 1. Kook de rijst* volgens de instructies op de verpakking.

 2. Klop de eieren met de sojasaus en bak er dunne omeletten van. Snijd de omeletten vervolgens in dunne reepjes. Zet apart.


  Nasi Goreng
 3. Snijd de tofu in kleine blokjes en bak in een beetje olie krokant. Voeg eventueel wat zout en peper toe. Zet apart.

  Nasi Goreng
 4. Snijd de kipfilet in reepjes en bak (in een beetje olie) goudbruin. Haal ze dan uit de pan.

  Nasi Goreng
 5. Verwarm 1 eetl. olie in een wok of braadpan en fruit de ui. Voeg de broccoliroosejs toe en roerbak tot de broccoli beetgaar is.

  Nasi Goreng
 6. Voeg de hamblokjes toe en bak even mee. Voeg vervolgens de knoflook, garnalenpasta en kruiden toe en bak weer even mee.

  Nasi Goreng
 7. Voeg de gebakken kipreepjes toe en roer goed door.


  Nasi Goreng
 8. Voeg nu de omeletreepjes, gebakken tofu en rijst toe. Roerbak nog 1-2 minuten, zodat alles goed doorgewarmd is.

  Nasi Goreng
 9. Serveer met kroepoek, gebakken uitjes, atjar en satésaus.

  Nasi Goreng

Recipe Notes

*Ik kook de rijst altijd in (kippen)bouillon voor extra smaak.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Geef een reactie

Recipe Rating