Hoofdgerechten, Alle Recepten

Pasta pesto met witte asperges en worst

Pasta pesto met asperges en worst

Het is aspergetijd! Het witte goud is weer volop verkrijgbaar en dat betekent in ons geval dat we zo vaak het kan verse asperges eten. En één van de makkelijkste en snelste maaltijden is toch wel deze pasta pesto met witte asperges en worst. Ideaal als doordeweekse maaltijd als het rap moet gaan.

Pasta

Wat dit gerecht sneller maakt is o.a. dat je de asperges meekookt met de pasta. Een pan minder op je fornuis en je hoeft niet op twee verschillende dingen te letten. Je begint eerst met de pasta te koken en halverwege de kooktijd doe je de asperge in stukjes erbij. Ideaal, als je het mij vraagt (want een pan minder is ook nog minder afwas).

Pesto

Verder gebruik ik kant-en-klare pesto. Ik weet dat de algemene mening is dat zelfgemaakt het allerlekkerst is. Maar er zijn steeds meer verse pesto’s te koop (te vinden in het koelschap van de meeste supermarkten) en die vind ik meestal net zo lekker als wanneer ik het zelf maak. Zo’n bakje op voorraad hebben betekent ook iets altijd bij de hand voor een snel gerecht (door de pasta, salade, op een sandwich of over pizza bijvoorbeeld).

Verse worst

En last but not least… verse worst. In plaats van gehakt te kopen en zelf (bij) te kruiden om vervolgens balletjes te draaien of het rul te bakken, koop ik standaard een paar verse worsten. Kies daarbij vooral wat je lekker vindt (verse braadworst, boerenworst of gekruide worstjes). Ik verwijder de darm en trek de worst losjes in grove stukken. Die bak ik dan rondom bruin net als kleine gehaktballetjes. Die ik dan weer door de pasta doe.

Asperges

Dit is dan toch een keer op een andere manier asperges eten, het hoeft niet altijd op klassieke wijze te zijn (wat overigens toch altijd wel lekker is). Maar ook asperges met kaassaus of asperges op Oosterse wijze staan hier met enige regelmaat tijdens het aspergeseizoen op tafel. Toch heeft deze pasta pesto met witte asperges en worst het razendsnel tot favoriet hier in huis geschopt.

Ingrediënten

250 g pasta naar keuze (bv. schelpjes of fusili)

500 g asperges

2 kippenbouillonblokjes

3 verse worsten (bv. boerenworst)

1 bakje pesto

Boter/olie om in te bakken

Zout/peper naar smaak

Instructies

Schil de asperges (als dat nog niet gebeurd is, onze aspergeboer doet dat al voor je) en snijd het onderste harde stuk eraf (ongeveer 2 à 3 cm).

Snijd de asperges vervolgens in stukken van zo’n 3 cm.

Breng een ruime pan water aan de kook met de bouillonblokjes en kook de pasta.

Verwijder ondertussen de darm van de worst en trek de worst in stukken zodat het net kleine gehaktballen zijn. Je hoeft ze niet te rollen.

Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de worststukjes rondom bruin en gaar.

Doe halverwege de kooktijd de aspergestukjes bij de pasta en kook verder tot de pasta al dente is en de aspergestukjes gaar zijn.

Haal de pasta en asperge met een schuimspaan uit het kookwater en doe ze meteen bij de balletjes in de pan. Je kunt uiteraard ook gewoon afgieten.

Schep de pesto erdoor, breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout en dien op.

Lekker met wat versgeraspte Parmezaan erover en een fijn glaasje wijn erbij.

Eet smakelijk!

Pasta pesto met asperges en worst PIN

Pasta pesto met asperges en worst
5 van 1 stem
Print

Pasta pesto met witte asperges en worst

Servings 4 personen
Author Nicole

Ingredients

 • 250 g pasta naar keuze (bv. schelpjes of fusili)
 • 500 g witte asperges*
 • 2 kippenbouillonblokjes
 • 3 verse worsten (bv. boerenworst)
 • 1 bakje verse pesto
 • Boter/olie om in te bakken
 • Zout/peper naar smaak

Instructions

 1. Schil de asperges en snijd het onderste harde stuk eraf (ongeveer 2 à 3 cm).

 2. Snijd de asperges vervolgens in stukken van zo’n 3 cm.

 3. Breng een ruime pan water met de bouillonblokjes aan de kook en doe de pasta erin.

 4. Verwijder ondertussen de darm van de worst en trek de worst in stukken zodat het net kleine gehaktballen zijn. Je hoeft ze niet te rollen.

 5. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de worststukjes rondom bruinen gaar.

 6. Doe halverwege de kooktijd de aspergestukjes bij de pasta en kook verder tot de pasta al dente is en de aspergestukjes gaar zijn.

 7. Giet de pasta en asperge af of schep met een schuimspaan direct uit het kookwater en doe ze meteen bij de balletjes in de pan. Je kunt uiteraard ook gewoon afgieten.

 8. Schep de pesto erdoor, breng indien nodig no wat extra op smaak met peper en zout en dien op.

Recipe Notes

*Dit is ook lekker met groene asperges!

4 Comments

 • Reply

  Ilona

  mei 16, 2021

  Dit recept sla ik op! Zal pas volgend aspergeseizoen worden ben ik bang maar dan heb ik iets om naar uit te kijken 😉

  • Reply

   Nicole

   mei 17, 2021

   Wat leuk, Ilona!

 • Reply

  H Buijsse

  mei 31, 2021

  Hoeveel gram zit er en uw bakje pesto?

  • Reply

   Nicole

   mei 31, 2021

   Hoi Hennie, dat ligt er maar net aan van welk merk ik verse pesto heb. Die van Lidl is bv. 120 gram, zal zo’n 3 volle eetlepels zijn. Maar voeg vooral toe wat je zelf lekker vindt. Begin met een beetje of een half bakje, en doe er meer bij indien nodig.

Geef een reactie

Recipe Rating