Gebak & meer, Zuivelvrij, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Alle Recepten, Bananenbrood & Co

Pompoen Banaan Blondies

Pumpkin Banana Blondies

Hoe ik graag bananen eet? In ieder geval niet te rijp. Ik houd niet van de structuur en de zoete smaak van rijpe bananen. Ze hoeven niet eens erg rijp te zijn. Als ze beginnen geel te worden, zijn ze vaak al t ever heen voor mij. Bananen vind ik lekker als ze nog wat groen zijn, stevig en helemaal niet zoet. Ik bewaar bananen overigens in de koelkast. De schil wordt wel bruin, maar vanbinnen blijven ze veel langer vers.

Toch krijg ik het telkens weer voor elkaar om overrijpe bananen te hebben. Weggooien doe ik niet, tenzij ze echt niet meer te eten zijn. Ik heb een hekel aan eten weggooien, zo zonde. Dus om de zoveel tijd gebruik ik de bananen in een recept. Ik maak nogal wat bananenbrood, maar ook smoothies, milkshakes of instant ijs (met bevroren stukjes banaan).

En zo had ik nu wéér drie overrijpe bananen. Ze waren een beetje achter in de koelkast komen te liggen, waardoor ik ze over het hoofd had gezien. Tijd dus weer om er iets mee te maken. Maar wat? Zag online een chocolade-bananenbrood langskomen. Hmmm. Lekker, maar deze keer toch maar niet. Iets anders. Oké, dan maar de kelder induiken om inspiratie op te doen (daar staan namelijk heel wat ingrediënten en krijg k altijd ideeën). Nog niks, weer terug naar boven. Koelkast doorspitten dan. Nah, ook niks. Vriezer? Hé, hallo, ik heb nog behoorlijk wat pompoenpuree. Daar moet ik ook nog eens iets mee maken. Vriezer weer dicht. Hele rijtje nog een keer af. Eindigend met een bakje bevroren pompoenpuree in mijn hand. Denk, denk, denk. Er gaat een lichtje branden! Waarom niet iets met banaan en pompoen? Blondies? Ja, blondies!

Ah, dju, ‘bevroren’ pompoenpuree. Dus eerst ontdooien. Even een tegenslag, maar niets onoverkomelijks. Als ik eenmaal iets in mijn hoofd zit, gaat dat er niet zomaar meer uit. Dan moet ik het maken. Alleen een beetje extra geduld. Ben ik goed in. Niet dus.

In ieder geval heb ik nu genoeg tijd om over het daadwekelijk recept na te denken. Ik zou namelijk ook graag een versie willen maken die iets lager in koolhydraten is. Vaak gebruik ik voor bananenbrood gewone bloem of spelt. In koolhydraatarm bakken wordt vaak kokosmeel gebruikt, maar ik ben daar niet zo’n heel grote fan van. Vind het dan toch vaak te eiïg. Terug naar de kelder.

Na wat erover na te hebben gedacht, ga ik voor een combinatie van amandelmeel/gemalen amandelen en havermeel. Nog wat andere ingrediënten pakken, de rest verzinnen we wel als we bezig zijn.

Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een ovenschaal/bakvorm met bakpapier.

Meng eerst alle droge ingrediënten: 100 g gemalen amandelen, 100 g havermeel, 1 tl bakpoeder, 1/2 tl zout en 25 g kokosbloesemsuiker. Je zou ook iets meer of minder kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken, ik houd niet van dat hele zoete. En de bananen en de pompoenpuree zijn al behoorlijk zoet samen.

Pumpkin Banana Blondie v1_2

Zet apart. Meng dan alle natte ingrediënten: 275 g geprakte banaan (ongeveer drie medium bananen), 225 g pompoenpuree, 2 eieren, 60 ml plantaardige olie, 2 tl vanille-extract.

Pumpkin Banana Blondie v1_1

Meng de droge met de natte ingrediënten. Meng niet te veel. Giet beslag in de ovenschaal/bakvorm.

Pumpkin Banana Blondie v1_4

Bak ca. 25-30 minuten, tot een prikker er in het midden schoon uit komt.

Pumpkin Banana Blondie v1_7

Pumpkin Banana Blondie v1_8

Laat afkoelen en snijd in stukken. Je kunt er glazuur op doen, maar ik vind ze zo het lekkerst.

Pumpkin Banana Blondie v1_9

Lekker zacht en smeuïg!

Pumpkin Banana Blondie v1_10

Eet smakelijk!

PS: gebruik deze methode om zelf pompoenpuree te maken!

Pompoen Banaan Blondies

Pompoen Banaan Blondies

Servings 16 stukken
Author Nicole

Ingredients

 • 3 medium overrijpe bananen, geprakt (ca. 275g)*
 • 225 g pompoenpuree*
 • 2 eieren
 • 60 ml plantaardige olie
 • 2 tl vanille-extract
 • 100 g gemalen amandelen
 • 100 g havermeel (fijn gemalen havervlokken)**
 • 1 tl bakpoeder**
 • 1/2 tl zout
 • 25 g kokosbloesemsuiker

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een ovenschaal/bakvorm met bakpapier.

 2. Meng alle droge ingrediënten en zet apart.

 3. Meng alle natte ingrediënten. Meng vervolgens de natte met de droge ingrediënten tot een geheel.

 4. Giet beslag in de ovenschaal/bakvorm en bak ca. 25 minuten of tot een prikker in het midden er schoon uit komt.


 5. Laat afkoelen en snijd in stukken.

Recipe Notes

*Als je iets meer banaan of pompoen gebruikt, let er dan op dat je iets meer van de droge ingrediënten erbij doet.

**Gebruik gecertificeerd glutenvrij, indien nodig.

Sharing is caring 🙂

Geef een reactie