Hoofdgerechten, Alle Recepten

Quiche met tonijn, ansjovis en zeekraal

Quiche met tonijn ansjovis en zeekraal

Ik ben dol op quiches en hartige taarten. Perfect voor lunch, avondeten, bij een picknick of buffet. Het staat dan ook regelmatig met een verjaardagsfeest op tafel. Je kunt er ook werkelijk alle kanten mee uit qua vulling. Vlees, vis, vegetarisch, alles kan. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld met gerookte zalm en broccoli, maar eigenlijk vind ik alle soorten quiches wel lekker. Deze keer ging ik voor een nieuwe combi: quiche met tonijn, ansjovis en zeekraal.

Eieren

Een quiche is ook perfect voor allerlei ingrediënten die op moeten. Ik had nu héél veel eieren liggen na een weekendje naar de boerderij. Zo had ik pas nog zelf eieren gehaald en toen we weer richting huis zouden gaan kreeg ik nog eens twee doosjes verse eieren mee. Er lag dus ineens een klein overschotje aan eieren. Naast eiersalade maakt ik dus ook een quiche.

Zeekraal

Maar ik zag in de koelkast nog iets dat op moest: een bakje zeekraal. Wat kan ik daar nu mee doen? Als alles in een quiche kan… dan ook zeekraal. Die roerbakte ik eerst met wat peper (zout is zeekraal al zelf genoeg) alvorens wat fijner te snijden om door de quiche te doen. Met tonijn uit een blikje en wat ansjovis werd dit werkelijk een toppertje. Had ik eerst nog hoop dat ik de volgende dag een stuk voor de lunch kon bewaren… die hoop werd snel weggevaagd, net als de hele quiche.

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg

3 eieren

250 ml room

100 g geraspte kaas (bv. Emmenthaler)

1 blikje tonijn in water

100 g zeekraal

7 à 8 ansjovisjes

1 kleine rode ui

Beetje boter of olie

Peper

Instructies

Verwarm de oven voor op 180°C en zet een quichevorm klaar. Een springvorm werkt ook als je geen quichevorm hebt.

Meestal zit een rol bladerdeeg al op bakpapier. Is dat niet het geval (als je bv. vierkante plakjes uit koeling of vriezer gebruikt), vet dan de quichevorm in of bekleed met bakpapier.

Rol het deeg uit en leg in de quichevorm. Druk de zijkanten lichtjes aan.

Laat de tonijn uitlekken en snijd de ui in halve ringetjes.

Roerbak de zeekraal in een beetje boter of olie. Kruid met wat peper maar voeg geen zout toe. Zeekraal is uit zichzelf al behoorlijk zout.

Snijd of hak de zeekraal in kleinere stukken en verdeel de helft over de bodem.

Verdeel de tonijn, ui en de rest van de zeekraal erover.

Meng in een kom de eieren, room en kaas en geef een pepermolen een paar flinke draaien. Klop alles goed door elkaar. Ik heb zelf geen zout toegevoegd, de zeekraal en ansovis zijn al behoorlijk zout. Voeg je wel wat zout toe, wees dan zuinig.

Giet het mengsel over de tonijn.

Verdeel de ansjovis in stukjes over het geheel.

Bak ca. 25 à 30 minuten in het midden van de oven, in ieder geval tot het eimengsel gestold en de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft gekregen.

Serveer eventueel met een lekker frisse salade.

Eet smakelijk!

Quiche met tonijn ansjovis en zeekraal PIN

Quiche met tonijn, ansjovis en zeekraal

Author Nicole

Ingredients

 • 1 rol bladerdeeg
 • 3 eieren
 • 250 ml room
 • 100 g geraspte kaas (bv. Emmenthaler)
 • 1 blikje tonijn in water
 • 7 à 8 ansjovisjes
 • 1 kleine rode ui
 • Beetje boter of olie
 • Peper

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en zet een quichevorm klaar.*

 2. Rol het deeg uit en leg in de quichevorm.** Druk de zijkanten lichtjes aan.

 3. Laat de tonijn uitlekken en snijd de ui in halve ringetjes.

 4. Roerbak de zeekraal in een beetje boter of olie tot hij beetgaar is. Kruid met wat peper. Zeekraal is uit zichzelf al behoorlijk zout.

 5. Snijd of hak de zeekraal in kleinere stukken en verdeel de helft over de bodem.

 6. Verdeel de tonijn, ui en de rest van de zeekraal erover.

 7. Meng in een kom de eieren, room en kaas en geef een pepermolen een paar flinke draaien. Klop alles goed door elkaar.***

 8. Giet het mengsel over de tonijn.

 9. Verdeel de ansjovis in stukjes over het geheel.

 10. Bak ca. 25 à 30 minuten in het midden van de oven, in ieder geval tot het eimengsel gestold en de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft gekregen.

Recipe Notes

*Een springvorm werkt ook als je geen quichevorm hebt.

**Meestal zit een rol bladerdeeg al op bakpapier. Is dat niet het geval (als je bv. vierkante plakjes uit koeling of vriezer gebruikt), vet dan de quichevorm in of bekleed met bakpapier.

***Ik heb zelf geen zout toegevoegd, de zeekraal en ansovis zijn al behoorlijk zout. Voeg je wel wat zout toe, wees dan zuinig.

Geef een reactie

Recipe Rating