Koekjes, Glutenvrij, Alle Recepten

Sneeuwballen

Snowball Truffles

Sneeuwballen zijn elk jaar met stip het meest decadente ‘koekje’ op onze kerstkoekjesschaal. Ik weet nog toen mijn moeder ze maakte, ik niet kon wachten om mijn tanden erin te zetten. En tot de dag van vandaag maken we ze nog steeds.

In 2001 ben ik samen met mijn man naar Denemarken verhuisd. Toen de eerste kerst dichterbij kwam, kreeg ik echt vreselijk heimwee. En verlangde ik naar de kerstkoekjes, die mijn moeder en oma vroeger bakten.

Duits bakboek

Jaren daarvoor had ik van mijn moeder al ooit een oud Duits bakboek gekregen, vol met traditionele en, voor die tijd, moderne bakrecepten. Ik had nooit eerder gebakken, maar ik verlangde zo naar die kerstkoekjes, dat ik door dat bakboek ben gaan neuzen en op goed geluk ben gaan bakken. We hadden dat jaar Vanillekipfel (vanillekoekjes in de vorm van een maan, maar tegenwoordig maak ik ze gewoon rond, dat scheelt tijd), kokosmakronen en Butterplätzchen (boterkoekjes), en ze waren LEKKER!

Sneeuwballen

Maar ik miste nog steeds één recept en dat stond niet in dat boek. Ik wilde persé de sneeuwballen van mijn moeder. Dus belde ik haar op en vroeg om het recept. Maar dat kon ze zich niet meer herinneren. WAT?? Je hebt ze tig jaar, elk jaar, gemaakt, en nu kun je je niets meer van het recept herinneren? Oh, ik weet zeker dat het haar manier was om mij terug te pakken op het feit dat ik naar Denemarken was verhuisd. Dat vond ze namelijk totaal niet tof.

Dus belde ik haar. Elke dag. Tot vervelens toe. Ik weet niet hoe hoog onze telefoonrekening die maand was. Als ie hoog was, heeft mijn man in ieder geval niets gezegd. Hij wist tenslotte ook hoe desperaat ik was.

Het recept… of toch niet

Dan eindelijk, tig telefoontjes later, kwam ze met het recept op de proppen. Soort van, dan. Want ze gaf me alleen de ingrediënten door. Op de één of andere mysterieuze wijze wist ze nu wel wat erin moest, maar niet wat ze ook alweer met de ingrediënten moest doen. Tuurlijk. Maar goed, ik ging er maar niet verder op in, ik wist in ieder geval wat ik in huis moest halen. Ik was er zeker van dat ik er wel uit zou komen. En… het is me inderdaad gelukt. Het recept deel ik nu graag met jullie. Inclusief de instructies 😉

Ingrediënten

300 g witte chocolade*

300 g poedersuiker

250 g zachte ongezouten boter

200 g geraspte kokos

*Voor de bruine ballen: 200 g melkchocolade en 100 g pure chocolade

Instructies

Klop de boter en poedersuiker tot een luchtig geheel.

Snowball Truffles

Smelt de chocolade au bain-marie.

Snowball Truffles

Terwijl je klopt, voeg je de gesmolten chocolade langzaam toe.

Snowball Truffles  Snowball Truffles

Op de foto’s zie eenmaal voor de witte truffels, eenmaal voor de bruine truffels.

Als alles goed gemengd is, roer je 50 gram van de geraspte kokos erdoor. Doe de rest van kokos in een schaal of op een diep bord.

Zet het mengsel in de koelkast om wat op te laten stijven. Wanneer het nog te zacht is, kun je er geen ballen van draaien. Als het te stijf is geworden, kun je er weer niet makkelijk meer porties met een lepel uit halen. Is dat laatste het geval, laat zo’n 10 minuten buiten de koelkast staan, zodat het makkelijker gaat.

Zelf smeer ik het mengsel nu eerst uit op een met bakpapier beklede bakplaat uit en zet het dan in de koelkast. Eenmaal voldoende opgestijfd haal ik de plaat eruit en snijd het hele blok in stukjes. Dan is alles al mooi geportioneerd en kan ik van de bokjes balletjes draaien.

Snowball Truffles

Snowball Truffles

Rol vervolgens elk balletje door de resterende kokosrasp. Zet de ballen tot gebruik wel weer in de koelkast. Op kamertemperatuur worden ze snel zacht. Haal ze zo’n 15 minuten voor je ze op tafel wil zetten uit de koelkast. In de koelkast blijven ze ook zeker zo’n 3 à 4 weken goed. Als ze zo lang overleven J.

Dit recept maak ik inmiddels al ruim 15 jaar en het is en blijft het meest gevraagde recept voor de kerstdagen.

Snowball Truffles

Hemels…

Eet smakelijk!

Sneeuwballen

Sneeuwballen

Author Nicole

Ingredients

 • 300 g witte chocolade*
 • 300 g poedersuiker
 • 250 g zachte ongezouten boter
 • 200 g geraspte kokos

Instructions

 1. Klop de boter en poedersuiker tot een luchtig geheel.

 2. Smelt de chocolade au bain-marie.

 3. Terwijl je klopt, voeg je de gesmolten chocolade langzaam toe.

 4. Als alles goed gemengd is, roer je 50 gram van de geraspte kokos erdoor. Doe de rest van kokos in een schaal of op een diep bord.

 5. Zet het mengsel in de koelkast om wat op te laten stijven. Wanneer het nog te zacht is, kun je er geen ballen van draaien. Als het te stijf is geworden, kun je er weer niet makkelijk meer porties met een lepel uit halen. Is dat laatste het geval, laat zo’n 10 minuten buiten de koelkast staan, zodat het makkelijker gaat.**

 6. Rol vervolgens elk balletje door de resterende kokosrasp.

 7. Zet de ballen tot gebruik wel weer in de koelkast. Op kamertemperatuur worden ze snel zacht. Haal ze zo’n 15 minuten voor je ze op tafel wil zetten uit de koelkast. In de koelkast blijven ze ook zeker zo’n 3 à 4 weken goed.

Recipe Notes

*Voor de bruine ballen: 200 g melkchocolade en 100 g pure chocolade.

**Tip: smeer het mengsel eerst uit op een met bakpapier beklede bakplaat en zet het in de koelkast. Eenmaal voldoende opgestijfd, haal de plaat eruit en snijd het hele blok in stukjes en draai daar balletjes van.

Geef een reactie

Recipe Rating