Glutenvrij, Koolhydraatarm, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Alle Recepten

Koolhydraatarme Spinazie Risotto

Spinach Risotto

Als je probeert je inname van koolhydraten te beperken, ga je waarschijnlijk als eerste rijst en pasta uit je avondeten schrappen. Misschien ben je al bekend met het vervangen van rijst door bloemkoolrijst, zoals ik in deze kokosrijst en curry-rijst heb gedaan. Perfect voor Aziatische gerechten. Maar heb je ook al eens risotto geprobeerd?

Koolhydraten

Risotto was één van de gerechten, waar ik dat nog niet bij had geprobeerd. Ik ben dol op een heerlijke smeuïge risotto. En ook al volgen wij geen koolhydraatarm dieet, proberen wij toch deze kleine deugnieten wat te verminderen. Let wel, koolhydraten zijn niet slecht. Het is alleen dat we veel te veel koolhydraten tot ons nemen die ons lichaam gewoon niet allemaal kan verbranden (en al het overbodige dus opslaat als vet). Tenzij dat je een topsporter bent, die duizenden calorieën per dag verbrandt. En ik val duidelijk niet in die categorie. Dus moet ik wat meer opletten hoeveel ik eet.

Risotto

Terug naar de risotto. Ik bedacht dat als ik bloemkoolrijst voor Aziatische gerechten kon gebruiken, ik dat vast ook voor Italiaanse gerechten kon doen. Het recept moest alleen anders, aangezien de methode voor risotto (het langzaam toevoegen van bouillon zodat de rijst alles lekker op kan slurpen) in dit geval niet werkt. Wat maakt het dan lekker smeuïg? Roomkaas. Laten we wat risotto maken.

Ingrediënten

1 kleine bloemkool (ca. 750g ‘rijst’)

250 g verse spinazie

2 sjalotjes

2 tenen knoflook

100 g roomkaas

60 g versgeraspte Parmezaanse kaas

Zout en peper naar smaak

Instructies

Maal de bloemkool tot rijst in een keukenmachine. Doe telkens een paar roosjes tegelijk. Als je teveel tegelijk probeert te malen duurt het te lang en kun je bloemkoolpuree overhouden. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een rasp gebruiken.

SpinachRisotto1

Stoom vervolgens de bloemkool voor ca. 8 minuten. De ‘rijst’ moet nog wel al dente zijn. Je kunt dit trouwens prima in de magnetron doen.

Hak, terwijl de ‘rijst’ stoomt, spinazie fijn en snijd de sjalotjes en de knoflook in kleine stukjes. Je zou ook bevroren spinazie kunnen gebruiken, maar zorg er dan voor dat de spinazie volledig is ontdooid en goed is uitgelekt.

Verwarm een beetje olijfolie in een ruime pan (ik gebruik een wok) en fruit de sjalotjes en de knoflook tot de sjalotjes glazig zijn.

Voeg de spinazie toe en laat slinken.

SpinachRisotto7

Nu kan de gestoomde bloemkoolrijst, de roomkaas en Parmezaanse kaas erbij. Roer goed door tot de kaas is gesmolten.

Voeg zout en peper naar smaak toe.

Laat eventueel nog een paar minuutjes doorkoken, als de ‘rijst’ nog niet zacht genoeg is voor je.

SpinachRisotto8

Dit is een prima vleesloos hoofdgerecht, maar je kunt er ook vis of kip bij serveren.

SpinachRisotto11

De jongens vonden het in ieder geval superlekker. Bordjes helemaal leeg ;-).

SpinachRisotto13

Eet smakelijk!

Spinazie Risotto

Koolhydraatarme Spinazie Risotto

Servings 4 - 6 porties
Author Nicole

Ingredients

 • 1 kleine bloemkool (ca. 750g ‘rijst’)
 • 250 g verse spinazie*
 • 2 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • 100 g roomkaas
 • 60 g versgeraspte Parmezaanse kaas
 • Zout en peper naar smaak

Instructions

 1. Maal de bloemkool tot rijst in een keukenmachine. Doe telkens een paar roosjes tegelijk. Als je teveel tegelijk probeert te malen duurt het te lang en kun je bloemkoolpuree overhouden. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een rasp gebruiken.

 2. Stoom vervolgens de bloemkool voor ca. 8 minuten. De ‘rijst’ moet nog wel al dente zijn. Je kunt dit trouwens prima in de magnetron doen.

 3. Hak, terwijl de ‘rijst’ stoomt, spinazie fijn en snijd de sjalotjes en de knoflook in kleine stukjes.

 4. Verwarm een beetje olijfolie in een ruime pan (ik gebruik een wok) en fruit de sjalotjes en de knoflook tot de sjalotjes glazig zijn.

 5. Voeg de spinazie toe en laat slinken.

 6. Nu kan de gestoomde bloemkoolrijst, de roomkaas en Parmezaanse kaas erbij. Roer goed door tot de kaas is gesmolten.

 7. Voeg zout en peper naar smaak toe.

 8. Laat eventueel nog een paar minuutjes doorkoken, als de ‘rijst’ nog niet zacht genoeg is voor je.

Recipe Notes

*Je kunt ook bevroren spinazie gebruiken, maar zorg er dan voor dat de spinazie volledig is ontdooid en goed is uitgelekt.

Geef een antwoord

Recipe Rating