Voorgerechten, Koolhydraatarm, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Alle Recepten, Snacks

Spinazie – verrassend veelzijdige groente

Spinazierecepten

Spinazie is een hele veelzijdige groente die het goed doet in tal van gerechten. Niet alleen in quiches, maar ook in een salade, stamppot en zelfs in smoothies. Dit zijn zeven verrassende spinazie recepten:

1. Spinazie-Bloemkoolstamp

Bij spinazie denk je wellicht niet meteen aan stamppot. Aan een stamppot van spinazie en bloemkool denk je wellicht nog minder. Toch is het een prima combinatie en ideaal als gezond afvallen je doel is. Zowel spinazie als bloemkool bevatten namelijk weinig calorieën en koolhydraten, maar wel veel voedingsstoffen.

Mogelijk vraag je je af of de stamppot niet naar bloemkool smaakt. Grappig genoeg is dat niet het geval. Wellicht komt dat mede doordat je uitjes en roomkaas toevoegt. Als je bezig bent met afvallen, kan het een goed idee zijn om ricotta in plaats van roomkaas te gebruiken. Deze kaassoort bevat namelijk meer eiwitten en minder calorieën.

2. Koolhydraatarme Spinazie Risotto

Net als de spinazie-bloemkoolstamp is dit een ideaal gerecht als je wat gewicht kwijt wilt. De rijst van deze risotto bestaat namelijk ook uit een koolhydraatarme groente als bloemkool. Deze keer pureer je de bloemkool echter niet, maar maal je de rauwe bloemkoolroosjes fijn tot korreltjes ‘rijst’.

De spinazie laat je net als bij de stamppot even slinken in de pan. Met ricotta in plaats van roomkaas en geitenkaas in plaats van Parmezaanse kaas heb je het perfecte gerecht om gezond af te vallen.

Ricotta levert namelijk meer verzadigende eiwitten en minder calorieën dan roomkaas. Geitenkaas is zacht voor de darmen en bevat minder zout dan Parmezaanse kaas. Daardoor houd je minder vocht vast en heb je ook minder snel last van een uitgezette buik.

3. Spinazieschijfjes

Een heerlijk en gezond koolhydraatarm voor- of bijgerecht met verse spinazie. Het beslag bestaat uit kokosmeel en amandelmeel, waardoor je naast de gezonde vezels in spinazie vooral verzadigende vetten en eiwitten binnenkrijgt.

Met het toevoegen van vier eieren verhoog je het gezonde aandeel gezonde eiwitten nog eens. Al deze ingrediënten maken deze schijfjes bijzonder voedzaam, waardoor je ze zelfs als hoofdmaaltijd kunt eten.

Je hebt slechts nog één bijgerecht nodig in de vorm van groenten, vlees of vis. Ook een salade past er prima bij. Gebruik geiten- of schapenkaas als je wil dat dit gerecht lekker zacht is voor je darmen.

4. Courgette-Spinazie-Lasagne

Spinazie leent zich ook goed voor een gezonde lasagne. De bladen maak je van courgette, zodat je enkel gezonde koolhydraten binnenkrijgt. Als je de mascarpone vervangt door stevige kwark of ricotta kun je dit fantastische gerecht ook prima eten als je wil afvallen.

Gebruik in dit geval geiten- of schapenkaas als topping om er zeker te van te zijn dat je buik niet uitzet.

5. Green Power Smoothie

Een heerlijk gezond drankje met spinazie, aardbei en avocado. Door de toevoeging van Griekse yoghurt en kokosmelk is het extra verzadigend. Je kunt het dan ook prima nemen als ontbijt.

6. Pompoen Quinoa Salade met Spinazie en Feta

Deze salade is een feest voor je smaakpapillen. Het zoete van geroosterde pompoen combineert fantastisch met het zoute van feta, het frisse van spinazie en het nootachtige van quinoa. Een frisse dressing maakt het geheel compleet.

Doordat dit gerecht enkel gezonde koolhydraten bevat en daarnaast rijk is aan eiwitten en gezonde vetten, is het een perfect bijgerecht voor als je wil afvallen. Eet er dan geen brood bij, maar eventueel een zadencracker.

7. Gevulde Portobello’s met Spinazie & Kaas

Mmm… wat een heerlijke traktatie is dit recept met spinazie! De combinatie van gesmolten kaas en spinazie in een schuitje van champignon zorgt voor een zachte bite en dito smaak. Geniet ervan!

Spinazierecepten PIN afbeelding

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek van Puurfiguur voor Cookies & Carrot Sticks.

Geef een reactie