Gebak & meer, Alle Recepten

Suikervrije Vanillecake

Sugarfree vanilla Cake

Een gewone vanillecake is waarschijnlijk de meest klassieke cake die er is. En hoe gewoontjes zo’n cake ook is of voor wat voor gelegenheid je ‘m bakt, een vanillecake is altijd goed.

Suikervrij

Maar vol van suiker en boter is het een traktatie die ik me niet al te vaak gun. Toen ik laatst ontzettende zin had in vanillecake, bedacht ik dat ik misschien een suikervrije versie kon maken met Tagatesse. Tagatesse is een zoetstof die twee keer zo zoet is als gewone suiker. Om gebak of iets anders te zoeten, moet je dus eigenlijk alleen de helft doen van wat je normaal van suiker zou gebruiken.

Droog

Het enige nadeel van Tagatesse is dat het de cake vaak wat uitdroogt. De eerste pogingen waren dan ook niet bepaald succesvol te noemen. Wat spelen met de verhoudingen van de ingrediënten en het toevoegen van geklopt eiwit heeft uiteindelijk geresulteerd in een super sappige en luchtige vanillecake. Je krijgt nog steeds een heel klein beetje een droog gevoel in de mond na het eten. Nu heb ik dit recept nog niet met Xylitol or Erythritol geprobeerd. Dat zou wat kunne helpen, maar dan zit je weer met het cooling effect van deze zoetstoffen (denk aan kauwgom).

Heerlijk

Hoe dan ook, deze suikervrije vanillecake is echt waanzinnig lekker. Je kunt het als een normale cake of tulband bakken, maar door de luchtige textuur is deze cake ook uitermate geschikt voor een laagjescake.

Ingrediënten

3 eiwitten

Snufje zout

4 eieren (L)

70 g Tagatesse*

200 g speltbloem

1 el bakpoeder

100 ml olie

2 tl vanille-extract

Instructies

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakblik in.

Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en zet apart.

Sugarfree Vanilla Cake

Klop de eieren, zoetstof, olie en vanille-extract.

Sugarfree Vanilla Cake

Voeg de speltbloem en bakpoeder toe en meng goed door elkaar.

Sugarfree Vanilla Cake

Spatel voorzichtig de eiwitten onder het beslag.

Sugarfree Vanilla Cake

Giet het beslag in de ingevette bakvorm. Je kunt een tulbandvorm of een gewoon cakeblik gebruiken, maar je kunt ook het beslag op een bakplaat met bakpapier bakken voor een laagjescake of maak er cupcakes van.

Sugarfree Vanilla Cake

Sugarfree Vanilla Cake

Bak tot een prikker in het midden er schoon uitkomt. Op de bakplaat is de baktijd ongeveer 12 minuten, in een tulband 25 minuten.

Sugarfree Vanilla Cake

Sugarfree Vanilla Cake

Laat volledig afkoelen. De tulband hebben we gewoon lekker zo gegeten (hoewel een lekkere toef slagroom erbij ook wel heerlijk is).

Toen ik op de bakplaat had gebakken, maakte ik er twee kleine laagjescakes van voor Valentijnsdag.

Sugarfree Vanilla Cake

Sugarfree Vanilla Cake

Sugarfree Vanilla Cake

Zijn ze niet schattig?

Sugarfree Vanilla Cake

Sugarfree Vanilla Cake

Eet smakelijk!

Suikervrije Vanillecake

Suikervrije Vanillecake

Prep Time 10 minuten
Cook Time 25 minuten
Total Time 35 minuten
Servings 1 cake
Author Nicole

Ingredients

 • 3 eiwitten
 • Snufje zout
 • 4 eieren (L)
 • 70 g Tagatesse*
 • 200 g speltbloem
 • 1 el bakpoeder
 • 100 ml olie
 • 2 tl vanille-extract

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakblik in.

 2. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en zet apart.

 3. Klop de eieren, zoetstof, olie en vanille-extract.

 4. Voeg de speltbloem en bakpoeder toe en meng goed door elkaar.

 5. Spatel voorzichtig de eiwitten onder het beslag.

 6. Giet het beslag in de ingevette bakvorm. Je kunt een tulbandvorm of een gewoon cakeblik gebruiken, maar je kunt ook het beslag op een bakplaat met bakpapier bakken voor een laagjescake of maak er cupcakes van.

 7. Bak tot een prikker in het midden er schoon uitkomt. Op de bakplaat is de baktijd ongeveer 12 minuten, in een tulband 25 minuten.

 8. Laat volledig afkoelen.

Recipe Notes

*Tagatesse is twee keer zo zoet als gewone suiker. Je kunt dit door suiker of andere zoetstoffen vervangen, maar houd dat rekening met deze verhouding.

8 Comments

 • Reply

  Dorianne

  maart 29, 2019

  can you substutute the spelt flour to regulat sugar? by how much gr?

  • Reply

   Nicole

   maart 29, 2019

   Hi Dorianne, yes, you can simply use regular AP flour for the spelt flour. Just the same amount. If you want to swap the sugar substitute, you can use regular white sugar, again the same amount (if you want to use another substitute, check the instructions as some sweeteners have more or less sweetness than sugar and you might want to adjust the amount).

 • Reply

  Jolan

  juni 17, 2019

  Hai
  Zou je de speltbloem ook kunnen vervangen door havermoutbloem ?

  Groetjes Jolan

  • Reply

   Nicole

   juni 19, 2019

   Hoi Jolan, met enkel havermoutbloem is wat lastig. In feite is dat alleen gemalen havermout en dus glutenvrij. De gluten zorgen ervoor dat de cake niet uit elkaar valt. Ik durf het zo niet te zeggen, dat zou ik zelf een keer moeten proberen. Als je juist voor glutenvrij wilt gaan, zou je en mengsel van havermoutbloem, rijstmeel en tapiocameel kunnen proeberen, eventueel met wat xanthaangom erbij. Laat je weten hoe het uitpakt als je het met havermoutmeel probeert?

 • Reply

  Dorien

  september 21, 2022

  Deze cake al meerdere keren gebakken en het resultaat is super! Toch mag de cake van mij iets zoeter en smeuïger dus ik ga ook eens proberen iets meer zoetstof te gebruiken.

  • Reply

   Nicole

   september 21, 2022

   Wat leuk om te horen Dorien! Zeker proberen. Welke zoetstof gebruik je? Dat kan ook het mondgevoel en zoetheid bepalen. Tegenwoordig gebruik ik heel graag Zusto.

 • Reply

  Axelle

  november 4, 2022

  Hey! Wat waren je hoeveelheden toen je de cake in de bakplaat had gemaakt?

  • Reply

   Nicole

   november 4, 2022

   Hoi Axelle, ik gebruikte een kleine bakplaat, niet de bakplaat van de oven, dus het was gewoon dezelfde portie. Wil je voor een bakplaat van de oven gaan, dan zou ik zeker verdubbelen.

Geef een reactie

Recipe Rating