Zuivelvrij, Hoofdgerechten, Alle Recepten, Vegan, Snacks

Vegetarische Okonomiyaki – hartige Japanse pannenkoek

Vegetarische Okonomiyaki - hartige Japanse pannenkoek

Het is een hip gerecht: de Okonomiyaki. In het begin een ware tongbreker, deze naam, maar als je ‘m eenmaal hebt geleerd rolt ie zo van je tong. De Okonomiyaki is een populiar Japans gerecht dat de wereld razendsnel veroverd heeft. Het is een soort hartige pannenkoek met groente en toppings die je zowel als snack alsook als volledige maaltijd kunt eten.

De naam

De naam is een samenstelling van ‘okonomi’ (hoe/wat je wilt) en ‘yaki’ (gegrild/gebakken). De naam nodigt dus vooral uit om te doen waar je zelf zin in hebt, maar net hoe en wat je wilt. Anything goes, zou ik bijna willen zeggen. Neem de basis en varieer erop los.

De basis

De basis is een beslag van o.a. bouillon (dashi), ei, bloem en fijngesneden kool. Verder kun je ermee variëren. Vaak gaan er nog extra groente in (bv. wortel, ui) en vlees (spekjes) of vis/garnalen. Op een originele okonomiyaki mogen verder de toppings van Kewpie (Japanse mayonaise), Okonmiyaki-saus, bonito-vlokken (heel fijn geschaafde gedroogde tonijn) en (sushi)gember niet ontbreken.

Ingrediënten

Een aantal van de genoemde ingrediënten zijn niet zomaar in de supermarkt te krijgen, daarvoor zou je naar een toko of Aziatische supermarkt moeten. Nu zijn deze hier in België (buiten de grote steden wellicht) dun gezaaid. Eens in de zoveel tijd gaan wij in Eindhoven naar Amazing Oriental en slaan flink in. Maar je kunt een aantal zaken natuurlijk gewoon vervangen door ietwat makkelijker toegankelijke ingrediënten.

Alternatieven

Voor het beslag gebruik ik bv. gewoon een bouillonblokje, in geval van deze vegetarische variant dus groentebouillon, maar rund of kip werkt ook perfect. Kewpie kun je soms ook bij Jumbo of Albert Heijn vinden, maar Okonomiyaki-saus en bonito-vlokken zijn wat lastiger. De saus zou je zelf kunnen maken (google eens op Okonomiyaki-saus), maar ik liet hem helemaal achterwege. Ik gebruikte ook geen mayonaise, maar als sauzentopping ging ik voor wasabisaus, srirachamayonaise en soyatopping.

Bonito-vlokken

Voor de bonito-vlokken zul je echt naar een Aziatische winkel moeten gaan, of bestel online. Omdat ik in het kader van de Week Zonder Vlees die deze week voor het allereerst in België plaatsvindt (lees er hier meer over), een vegetarische Okonomiyaki maakte liet ik deze uiteraard ook achterwege. Wil je ze wel gebruiken: het is écht wel spectaculair. De vlokken strooi je over je warme gerecht en ze beginnen als het ware te dansen/zwaaien. Echt wel gaaf om zo op te dienen.

Vlees/vis vervangen

Vaak zit er vlees of vis in een Okonomiyaki. Om toch iets van extra umami toe te voegen aan mijn vegetarische variant ging ik voor gebakken uitjes als alternatief voor spekjes. Je zou ook voor het opdienen wat gebakken uitjes over je gerecht kunnen strooien. Geeft toch een extra crunchy touch en het is nog erg lekker ook.

Topper

Dit is misschien niet het originele recept, maar wel een echt lekkere topper. De jongens inhaleerden de pannenkoek zowat. Dit recept is voor vier redelijke pannenkoeken en kan als hoofdgerecht door, zeker als je er misschien ook nog een frisse salade bij serveert. Voor mij was het niet nodig, zo’n pannenkoek vult goed. Maar twee van de drie mannen had er nog makkelijk tweede van op gekund. Om die hongerlappen hier tevreden te houden serveer ik er voortaan gewoon witte rijst bij. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit gerecht te verdubbelen.

Ingrediënten

+/- 500 g spitskool, zeer fijngesneden (ongeveer ¾ kool, witte kool kan ook)

150 g geraspte wortel

1 prei, in halve ringen gesneden

4 el gebakken uitjes (plus meer ter garnering)

4 eieren

200 ml water

½ blokje groentebouillon

200 g bloem

1 tl bakpoeder

Snuf peper en zout

Olie om te bakken

Sauzen en toppings naar keuze (bv. gebakken uitjes, sesamzaadjes, lente-ui, wasabidressing, srirachamayonaise, soyatopping)

Instructies

Maak eerst de bouillon van 200 ml water en ½ blokje groentebouillon en laat die afkoelen.

Snijd/rasp alle groente. Voor tijdwinst zou je ook alles voorgesneden kunnen kopen, gemak dient de mens.

Klop de eieren los en meng met de afgekoelde bouillon.

Voeg bloem, bakpoeder, zou en peper toe en meng tot een glad beslag.

Doe de groente en gebakken uitjes erbij en schep goed door.

Om vier gelijke pannenkoeken te krijgen verdeel ik vervolgens alles over 4 schaaltjes.

Verhit olie in een koekenpan en bak tot de onderkant mooi goudbruin is. Draai voorzichtig om en doe een deksel op de pan (zo gaart groente ook goed). Bak tot ook de andere kant mooi goudbruin is.

Doe de pannenkoek op een bord en serveer met de toppings naar keuze.

Verslavend lekker…

Eet smakelijk!

Vegetarische Okonomiyaki PIN afbeelding

Vegetarische Okonomiyaki

Servings 4 pannenkoeken
Author Nicole

Ingredients

 • 500 g spitskool, zeer fijngesneden (ongeveer ¾ kool)
 • 150 g geraspte wortel
 • 1 prei, in halve ringen gesneden
 • 4 el gebakken uitjes (plus meer ter garnering)
 • 4 eieren
 • 200 ml water
 • 1/2 blokje groentebouillon
 • 200 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • Snuf peper en zout
 • Olie om te bakken
 • Sauzen en toppings naar keuze (bv. gebakken uitjes, sesamzaadjes, lente-ui, wasabidressing, srirachamayonaise, soyatopping)

Instructions

 1. Maak eerst de bouillon van 200 ml water en ½ blokje groentebouillon en laat die afkoelen.

 2. Snijd/rasp alle groente.*

 3. Klop de eieren los en meng met de afgekoelde bouillon.

 4. Voeg bloem, bakpoeder, zou en peper toe en meng tot een glad beslag.

 5. Doe de groente en gebakken uitjes erbij en schep goed door.**

 6. Verhit olie in een koekenpan en bak 1/4 van het beslag tot de onderkant mooi goudbruin is. Draai voorzichtig om en doe een deksel op de pan (zo gaart groente ook goed). Bak tot ook de andere kant mooi goudbruin is.

 7. Doe de pannenkoek op een bord en serveer met de toppings naar keuze. Ga zo ook te werk voor de rest van het beslag.

Recipe Notes

*Voor tijdwinst zou je ook alles voorgesneden kunnen kopen.

**Om vier gelijke pannenkoeken te krijgen verdeel ik vervolgens alles over 4 schaaltjes.

Geef een reactie

Recipe Rating