Drankjes, Glutenvrij, Alle Recepten

Warme Appeldrank met Hibiscus + een superleuke winactie!

Warme appeldrank met hibiscus

Warme appeldrank met hibiscus

De echte winter lijkt nog even op zich te laten wachten, maar met de donkere dagen is het toch wel gezellig om ’s avonds op de bank te kruipen met een warm dekentje, een fijn boek en een heerlijk kopje thee. Jammer genoeg kan ik mijn mannen hier in huis niet met thee bekoren, maar ik heb iets nieuws dat hier gretig aftrek vindt: warme appeldrank met hibiscus.

Hibiscusthee

Naast dat ik een enorme koffieliefhebber ben, ben ik dus ook wel een echte theeleut. Vanaf de late namiddag drink ik eigenlijk geen koffie meer, maar thee. Ik heb ontzettend veel smaken in de kast staan, waarbij mijn voorkeur wel sterk uitgaat naar kruidentheeën. Ik was dan ook helemaal in mijn nopjes toen ik van Evans & Watson een doos vol lekkere thee kreeg. En daar zat ook een zakje hibiscusthee in.

Hibiscus sabdariffa

Hibiscus

Hibiscus kent heel veel soorten, maar de meest bekende is waarschijnlijk toch de Hibiscus Sabdariffa, o.a. ook bekend onder de naam Roselle, rode zuring of Jamaicazuring. In landen als Egypte, Soedan, Nigeria en in het Verre Oosten wordt vooral thee ervan gedronken. In bijvoorbeeld Mexico en de Caraïben worden de bloemkelken ook verwerkt als groente.

Gezondheidsvoordelen

Er worden heel wat gezondheidsvoordelen aan hibiscus toegeschreven. Of er hard bewijs is, is lastig zeggen, wel hebben meerdere studies positieve effecten van de consumptie van hibiscusthee aangetoond. Zo is er vastgesteld dat bij een groot aantal testpersonen met hoge bloeddruk, de bloeddruk significant daalde (zowel boven- als onderdruk).

Ook is uit studies gebleken dat hibiscusthee de stofwisseling en spijsvertering verbetert, mogelijk aderverkalking en overgewicht tegengaat, cholesterolverlagend werkt (met name de LDL), verlichting geeft bij maagproblemen en kriebelhoest en de lever beschermt. Verder heeft hibiscusthee ook een vocht afdrijvende werking, heeft het een ontspannend effect op de bloedvaten en stimuleert het de vaatverwijding.

Nadelen

Het klinkt bijna allemaal te mooi om waar te zijn. Hibiscusthee moet ook niet als medicijn worden gezien, maar eerder als ondersteuning. Heb je ergens last van, raadpleeg dan te allen tijde een arts. Daarnaast zijn er ook nadelige effecten vastgesteld, o.a. dat hibiscus een wisselwerking kan aangaan met bepaalde medicijnen (versterken of juist verzwakken). Ook zou de mogelijkheid bestaan dat hibiscus oestrogeen en testosteron verhoogt, waardoor het af te raden is tijdens zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode te gebruiken.

(bron: http://www.preventievegezondheidszorg.com/ en https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/)

Smaak

Hibiscusthee heeft een frisse, wat zure smaak. Daardoor is de thee ook uitermate geschikt om ijsthee mee te maken. In warme landen wordt de thee dan ook graag voor zijn verkoelend effect gedronken. De zure smaak kun je wat verzachten door er honing of suiker aan toe te voegen. In het theepakket dat ik ontving, zat ook een zakje Wilde kersenthee. Een friszure en tegelijk wat zoete thee. Ik had nog een bodempje in het kopje zitten, dat koud was geworden. Dat laatste slokje vond ik uiteindelijk zelfs nog véél lekkerder dan de hete thee. Deze thee ga ik komende zomer dus echt wel als ijsthee drinken.

Diverse soorten thee

Andere theesoorten

In het pakket zaten nog een paar andere theesoorten: English Caramel (zwarte thee met echte stukjes karamel), Green Walnut Heaven (met hazelnoot, walnoot, kokos en gedroogde ananas), Raspberry of Love (met o.a. hibiscus, rozijnen en suikerhartjes), Muh Thee Ancient Spices (een echte winterthee met sinaasappelschil, kaneel, jeneverbes en kruidnagel) en een pakje theefilters met een makkelijke houder.

Elke thee wordt in een luchtdicht zakje geleverd. Als je het zakje eenmaal hebt opengeknipt, kun je door de geïntegreerde sluiting het zakje ook weer mooi afsluiten. Het assortiment is echt heel groot, voor iedere smaak en ieder doel is er wel een thee te vinden.

Nog meer soorten thee

Theezetten

Op elk zakje staat naast de exacte inhoud ook het ‘zetadvies’. Dat advies is voor één kopje thee. Zo staat erbij hoeveel thee je nodig hebt, hoe heet het water moet zijn (en dat is niet altijd kokend!) en hoe lang de thee moet trekken. Dat laatste vind ik overigens zeer persoonlijk. Waar koffie bij mij heel sterk moet zijn (ik drink koffie met véél warme melk), moet thee voor mij juist heel slap zijn. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten, dus moet iedereen de thee zo lang zetten als hij/zij zelf wil.

Recept

Nu kan ik bij elke thee wel iets lekkers verzinnen, maar ik wilde graag iets mét de thee doen. Omdat het verkoelend werkt en zo’n lekkere friszure smaak heeft, is de thee uitermate geschikt voor de zomermaanden. Door die friszure smaak is hibiscus eveneens zeer geschikt voor cocktails (ook Schweppes heeft de hibiscus ontdekt voor zijn tonics). Maar ja, het is wel winter. En bedacht ik deze zalige warme appeldrank, met heerlijke specerijen.

Met een tic

Zoals ik al zei, deze drank vond bij de mannen hier in huis gretig aftrek. De jongens vonden het ook superlekker. Het is bijna niet aan te slepen, zo dol zijn ze op dit drankje. Het is makkelijk en snel te bereiden, hoewel je het wel even de tijd moet geven om te trekken. Maar dan heb je ook wat. Wil je een iets volwassenere versie, dan is een scheut(je) Calvados ten zeerste aan te raden. Maar ook dat is naar ieders smaak natuurlijk in te vullen, dus leef je uit ;).

Winactie

En dan nu nog iets superleuks! Ik mag eenzelfde pakket met thee weggeven!! Hoe tof is dat?! Wat krijgt de gelukkige winnaar: 6 soorten losse thee (Hibiscus thee, Wilde kersenthee, Raspberry of Love, English Caramel, Green Walnut Heaven, Muh Thee Ancient Spices) én een pakje Finum 1 cup theefilters, met filterstick.

Wil je kans maken op dit prachtige pakket? Volg dan volgende stappen:

 • Laat in een reactie hieronder weten dat je meedoet.
 • Like Evans & Watson en Cookies & Carrot Sticks op Facebook.
 • Like en deel het bericht op Facebook en tag je theemaatje voor een extra kans om te winnen.

De actie loopt tot en met zaterdag 19 januari. Op zondag 20 januari maak ik de winnaar via Facebook bekend.

DE WINACTIE IS GESLOTEN EN DE WINNAAR IS VIA FACEBOOK BEKEND GEMAAKT.

En dan nu eindelijk het recept van die waanzinnig lekkere warme appeldrank!

Ingrediënten

1 liter troebel appelsap

2 kaneelstokjes

3 steranijs

5 kardemompeulen

1 à 2 el hibiscusthee (gedroogde hibiscusbloemen)

Optioneel: Calvados of een andere (sterke) drank

Instructies

Doe alle ingrediënten (behalve de alcohol) in een pan en warm op.

Let op: het mag niet koken, dus enkel opwarmen!

Warme appeldrank met hibiscus maken

Laat minimaal 30 minuten trekken.

Giet door een vergiet om de specerijen en de thee te verwijderen en doe terug in de pan.

Houd warm tot alles op is.

Heerlijke warme appeldrank met hibiscus

Dat laatste is bij vier personen dus niet nodig omdat het gelijk opgaat (bij ons dan toch). Het recept is prima te verdubbelen of te verdrievoudigen (of meer) mocht je dit voor meer personen willen maken. Ben je alleen, dan deel je het recept door 2 of 4.

Proost!

xoxo

Nicole

Warme Appeldrank met Hibiscus
Warme appeldrank met hibiscus
5 van 2 stemmen
Print

Warme Appeldrank met Hibiscus

Servings 4 glazen
Author Nicole

Ingredients

 • 1 l troebel appelsap
 • 2 kaneelstokjes
 • 3 steranijs
 • 5 kardemompeulen
 • 1 à 2 el hibiscusthee (gedroogde hibiscusbloemen)
 • Optioneel: Calvados of een andere (sterke) drank

Instructions

 1. Doe alle ingrediënten (behalve de alcohol) in een pan en warm op. Let op: het mag niet koken, dus enkel opwarmen!

 2. Laat minimaal 30 minuten trekken.

 3. Giet door een vergiet om de specerijen en de thee te verwijderen en doe terug in de pan.

 4. Houd warm tot alles op is.

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen. Het recept is van mezelf.

 

46 Comments

 • Reply

  Emmy

  januari 14, 2019

  Waauw! De appeldrank ga ik zeker eens proberen, maar als theeliefhebber ben ik ook wel benieuwd naar de verschillende theesoorten, vooral de wilde kersen ? ik hou meest van veuchtenthee in tegenstelling tot jou ?

  • Reply

   Nicole

   januari 15, 2019

   Dan is die wilde kersenthee echt iets voor jou! Leuk dat je meedoet 🙂

 • Reply

  Aline Bouma

  januari 14, 2019

  Wat een leuke en interessante blog!! Ik doe heel graag mee, lijkt me super om op deze manier kennis te mogen maken met deze producten!

  • Reply

   Nicole

   januari 15, 2019

   Dank je wel, leuk dat je meedoet!

 • Reply

  Tatum

  januari 15, 2019

  Als theeliefhebber ben ik erg benieuwd naar de Hibiscus thee. Al helemaal met deze kou lijkt het me heerlijk! (hoewel ik toe moet geven dat ik ’s zomers stug doorga met thee drinken haha) Wat een leuke winactie, ik doe zeker mee 🙂

  • Reply

   Nicole

   januari 15, 2019

   Leuk dat je meedoet aan de winactie! Thee is ook in de zomer eigenlijk het beste. De hibiscusthee is heerlijk warm én koud.

 • Reply

  Hanneke

  januari 15, 2019

  Ze klinken allemaal lekker, als echte theeleut wil ik graag dit pakket winnen! Vooral de muh thee lijkt me erg lekker.

  • Reply

   Nicole

   januari 15, 2019

   Leuk, Hanneke! En die Muh Thee is écht lekker 😉

 • Reply

  Mirjam Hart

  januari 16, 2019

  Klinkt goed! Alhoewel ik nu ook wel nieuwsgierig ben naar de thee met karamel..!

  • Reply

   Nicole

   januari 16, 2019

   Die is heel lekker, je kan nog meedoen met de actie 😉

 • Reply

  Lizzie

  januari 16, 2019

  Het ziet er niet verkeerd uit en klinkt ook zeker niet verkeerd! Ik hou van thee.

  • Reply

   Nicole

   januari 16, 2019

   Verslavend lekker, dat drankje. En de thee is echt top.

 • Reply

  Henk

  januari 16, 2019

  Bijna alle theesoorten vind ik lekker, maar juist dat zurige vind ik voor een thee niet lekker.

  • Reply

   Nicole

   januari 16, 2019

   Had ik ook verwacht , maar werd toch heel blij verrast.

 • Reply

  Bianca Schrijft

  januari 16, 2019

  Dit klinkt als een overheerlijke drank. Goed dat je vermeld dat het interacties of contra-indicaties kan hebben. Veel mensen denken bij kruiden, baad het niet, dan schaad het niet, maar dat is niet

  • Reply

   Nicole

   januari 16, 2019

   Inderdaad, kruiden, maar ook vitamines, overal kan je ook teveel van consumeren of dat net de nadelige effecten invloed op je hebben. Altijd oppassen geblazen.

 • Reply

  Ilse

  januari 18, 2019

  Alleen die kleuren al, prachtig.

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Mooi hè 🙂

 • Reply

  lodi

  januari 18, 2019

  Ik ben dol op thee maar vind het recept van de warme appeldrank er ook wel heel erg lekker uitzien, Dat zullend e jongens hier ook wel lusten 🙂

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Vast wel, hier is het niet aan te slepen 😉

 • Reply

  Mandy

  januari 18, 2019

  Aah wat een leuke blog! Ik hou heel erg van thee en nieuwe smaken ontdekken, ik heb penvrienden over de hele wereld en soms sturen we elkaar een gevulde envelop tot 50 gram met alleen maar thee. Wordt daar altijd zo gelukkig van, al die nieuwe thee proberen. Ik ga ook zeker mee doen met je winactie! Dankjewel 🙂

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Dank je wel, Mandy! Leuk ook dat je meedoet! Wat bijzonder trouwens dat jullie elkaar thee toesturen, zo krijg je echt iets aparts.

 • Reply

  Laura

  januari 18, 2019

  Ik heb deze thee ook van Evans & Watson! Een heerlijk merk, vind je niet! Vind hun blends echt super lekker!

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Ja, echt super lekker thee!

 • Reply

  Nicole Orriëns

  januari 18, 2019

  Wat een bijzondere kleur heeft deze thee ook! Ik vind de theeblaadjes trouwens ook al een lust voor het oog.

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Ja he, zou ze ook bijna als deco gebruiken, maar dat is toch wel zonde, want de hibiscusthee is echt verrukkelijk 🙂

 • Reply

  sandra

  januari 18, 2019

  Wat een leuke blog! Mijn favoriete thee is groene thee met jasmijn.
  Met kerstmis heb ik hibiscusbloemen in de champagne gedaan, het zag er prachtig uit!

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Dank je, Sandra! Met jasmijn vind ik ook heerlijk. Haha, en die hibiscusbloemen voor in de champagne had ik ook gehaald, maar was ze vergeten…

 • Reply

  Marjolein

  januari 18, 2019

  Lekker hoor en je geeft en extra dimensie ana de thee. Ik kan het haast ruiken Leuk beschreven

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Dank je, Marjolein, naast dat het lekker smaakt ruikt het inderdaad ook nog eens zalig 😉

 • Reply

  Manon

  januari 18, 2019

  Ik ben geen theedrinken (koffie ook niet) helaas. Maar dit merk is wel leuk om cadeau te doen aan echte theeleuten!

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Je kunt in ieder geval de appeldrank maken, kan ook zonder thee, is ook heeeeeel lekker 😉

 • Reply

  kiki hasselton

  januari 18, 2019

  ik ben gek op thee, vooral verse gember thee vind ik heerlijk.

  • Reply

   Nicole

   januari 18, 2019

   Ook al zo lekker, verse gember met citroen 🙂

 • Reply

  Jouvence.nl

  januari 18, 2019

  Dat ziet er erg lekker uit! Ga ik eens een keer proberen te maken.

  • Reply

   Nicole

   januari 19, 2019

   Gaat hier vandaag ook gemaakt worden, lekker met deze kou 🙂

 • Reply

  Angela

  januari 18, 2019

  Heerlijk! Ik houd van thee. Daar kan ik oprecht blij van worden.
  Naast Jasmijnthee is isbiscus thee 1 van mijn favorieten. De kleur ook, maar als het te lang trekt wordt het gek zurig, haast bitter.

  • Reply

   Nicole

   januari 19, 2019

   Ja, jasmijn is ook zo lekker! Inderdaad, te lang wordt bitter, maar dat vind ik überhaupt van thee.

 • Reply

  MamaTassel

  januari 18, 2019

  Ik ben niet zo’n thee drinker en als ik dan eens thee drink kies ik vaak voor groene thee of verse munt!

  • Reply

   Nicole

   januari 19, 2019

   Oh, verse muntthee, heerlijk!

 • Reply

  Karel

  januari 19, 2019

  Ziet er lekker uit, zeker eens uitproberen

  • Reply

   Nicole

   januari 19, 2019

   Echt heerlijk, zeker nu met de kou.

 • Reply

  Anne Vanthournout

  januari 19, 2019

  Op de valreep : ik ben dol op thee, dus doe ik ook mee ?
  Ze lijken me allemaal super lekker
  Groetjes
  Anne

  • Reply

   Nicole

   januari 19, 2019

   Leuk dat je meedoet!

 • Reply

  Juliette - Strongbody.nl

  januari 21, 2019

  Ik ben gek op thee! Eigenlijk ben ik gek op heet water met een smaakje. Verse gember, citroen, of mint. Maar deze set ziet er ook echt super goed uit!

  • Reply

   Nicole

   januari 21, 2019

   Dat vind ik ook het lekkerste en anders slap gezette thee. Deze theeset is inderdaad ook echt superlekker 🙂

Geef een reactie

Recipe Rating